Η χώρα σε πύρινο κλοιό: Νύχτα αγωνίας στα Κρέστενα Ηλείας – Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Λέσβο

Τοπικοί άρχοντες και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής μιλούν για εμπρησμό

Must Read

Μνήμες καλοκαιριού του 2007 αναβιώνουν, δυστυχώς, στην Ηλεία, με τη φωτιά που ξέσπασε στις 15:30 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή των Μακρισίων να παίρνει πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, με τους ανέμους να φέρνουν τη φωτιά προς τα Κρέστενα, με αποτέλεσμα οι πάντες να βρίσκονται σε εγρήγορση από το απόγευμα, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν ζωές και χαθούν περιουσίες.

Η κατάσταση στα Κρέστενα είναι οριακά βελτιωμένη από τις 21:00, καθώς οι φλόγες έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, έξω από το χωριό Γρύλλος η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, κατακαίγοντας δασικές εκτάσεις και απειλώντας περιοχές. Μάλιστα, οι κάτοικοι καλούσαν σε βοήθεια εθελοντές για τη διάσωση ζώων, ενώ σε πολλά σημεία του χωριού υπάρχουν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Η νύχτα βρίσκει δεκάδες οικογένειες μακριά από τα σπίτια τους, με τη γενικότερη κατάσταση να χαρακτηρίζεται δύσκολη, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και η φορά της πυρκαγιάς αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το πύρινο μέτωπο απλώθηκε πολύ γρήγορα σε μια έκταση 20 χιλιομέτρων και έκαψε σπίτια προς την Σκιλλούντια. «Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις», ανέφερε λίγο πριν τις 21:00 ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος, προσθέτοντας ότι «το πύρινο μέτωπο απλώθηκε πολύ γρήγορα σε μια έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων». «Είναι ανεπτυγμένη η φωτιά σε πολλά μέτωπα και προσπαθούμε να έχουμε παρουσία σε όλα. Είναι σε αγροτικό χώρο, δύσβατα, απομονωμένα και περιμένουμε σε σημεία που είναι προσβάσιμα. Έχουμε μηχανήματα να δημιουργούμε προσπέλαση για να την πλησιάζουμε τη φωτιά, αλλά τη νύχτα είναι πιο δύσκολο. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόση έκταση έχει τώρα η φωτιά», ανέφερε επίσης.

Ο δήμαρχος είναι πεπεισμένος πως όλα όσα συμβαίνουν είναι έργο εμπρηστών. «Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα», είπε μεταξύ άλλων στο patrisnews.com.

Λίγο μετά τις 19:00 η κατάσταση στα Κρέστενα ήταν απελπιστική. Ο Αναστάσιος Καρνάρος δημοτικός σύμβουλος της περιοχής μίλησε στο Open για τη φωτιά που ξέσπασε. «Οι φλόγες μας περικύκλωσαν. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007», είπε μεταξύ άλλων και τόνισε πως για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες και εγκλωβισμένους.

Στα Κρεστενα η πυρκαγιά κατευθύνεται νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Άγιος Αθανάσιος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλούνται χωριά. Πάραυτα, στο χωριό Γρύλλος έγινε προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νοτιοανατολικό άξονα προς τα βουνά της Σμέρνας.

Όσον αφορά στην προληπτική εκκένωση της κατασκήνωσης «Olympia Camp» στη Φρίξα, όλα τα παιδιά, σύμφωνα με τους αρμόδιους, είναι απόλυτα ασφαλή, καθώς μεταφέρθηκαν στην πλατεία των Καλυβακίων.

Στάχτη πάνω από 16.000 στρέμματα γης στη Λέσβο

Ναι μεν η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στη Λέσβο είναι καλύτερη, αλλά, από τη μία μέχρι το μεσημέρι είχε κάνει στάχτη 16.300 στρέμματα γης κι από την άλλη αναμένεται να είναι δύσκολη και η σημερινή νύχτα, καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν και οι εναλλαγές των ανέμων.

Λίγο μετά τις 8μ.μ., για παράδειγμα, υπήρξε νέα αναζωπύρωση πάνω από το χωριό Σταυρός, το οποίο δεν φάνηκε να κινδυνεύει, ενώ στο σημείο επιχειρούσαν 3 ελικόπτερα λίγο πριν πέσει ο ήλιος. Πλέον στη φωτιά στη Λέσβο δρουν 81 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, με τις επίγειες αυτές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν άμεσα τις διάφορες μικροεστίες που παρουσιάζονται στο βόρειο μέτωπο.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, κάτοικοι της σεισμόπληκτης Βρίσας κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και με δάκρυα στα μάτια μπήκαν στα λεωφορεία, προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τη φωτιά. Στον οικισμό Σταυρός η Αστυνομία προσπαθούσε να πείσει κατοίκους να απομακρυνθούν, με τους ηλικιωμένους να απομακρύνονται, τελικά, με τη συνδρομή λεωφορείων, παρότι αρνούνταν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Ο Γιώργος Ντίνος, πρόεδρος των πυροσβεστών βορείου Αιγαίου, μιλώντας στον ιστότοπο stonisi.gr για τη μάχη ενάντια στην πύρινη λαίλαπα, ανέφερε ότι «με νύχια και με δόντια παλεύουν από χθες οι Πυροσβέστες της Λέσβου, οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν τη φωτιά, για να μην κινδυνεύσουν περιουσίες και συμπολίτες μας. Είμαστε μόνοι μας και παλεύουμε μόνοι μας. Οι μόνοι που στέκονται στο πλευρό μας είναι οι κάτοικοι του νησιού, οι εθελοντές, ο στρατός, η αστυνομία, το Λιμενικό. Καμία βοήθεια απ’ έξω δεν έχουμε».

Στα Βατερά κάηκαν σπίτια, χωράφια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ ζημιές υπέστησαν και τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Βρίσα και Σταυρό. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωί το μέτωπο είχε τεθεί υπό έλεγχο, όμως, λίγο αργότερα υπήρξε αναζωπύρωση, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει ο οικισμός της Βρίσας, ενώ δόθηκε και εντολή μέσω 112 για εκκένωση.

Η φωτιά έφτασε κυριολεκτικά στα όριο της Βρίσας, του χωριού που είχε χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό, με τους κάτοικους -όσοι, δηλαδή, επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- να υποχρεώνονται σήμερα να εγκαταλείψουν ξανά τα σπίτια τους. Συνολικά, πάντως, από Βρίσα και Σταυρό απομακρύνθηκαν περίπου 300 άτομα.

Σημειώνεται πως και στην περίπτωση της φωτιάς στα Βατερά η εκτίμηση είναι πως προήλθε από εμπρησμό, με τον διοικητή της Πυροσβεστικής να αναφέρει πως εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τρεις διαφορετικές εστίες.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This