Εφιαλτικές ώρες σε Ηλεία και Έβρο: Μαίνεται η φωτιά στα Κρέστενα με διάσπαρτες εστίες – Οι τελευταίες εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα

Εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς: Για 5η μέρα καίγεται το «διαμάντι» της Ευρώπης - Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και πάλι τα εναέρια μέσα

Must Read

Δραματική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι του δήμου Κρεστενών στην Ηλεία. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατέβαλαν και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να μην απειληθούν τα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Πάλευαν όλο το βράδυ με την πυρκαγιά οι πυροσβέστες στην περιοχή. Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί και παιδικές κατασκηνώσεις.

Από νωρίς το πρωί σηκώθηκαν και πάλι τα εναέρια μέσα. Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται στην Ηλεία, ωστόσο προς το παρόν δεν απειλούνται σπίτια. Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε αγροτοδασική έκταση γύρω από τις περιοχές Κρέστενα, Σκιλλουντία, Βρίνα και Γρύλος. Το ελπιδοφόρο μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ότι κατοικημένες περιοχές δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της μανίας της πυρκαγιάς.

Νύχτα-κόλαση με ανεξέλεκτα μέτωπα

Εφιαλτικές μνήμες ξύπνησαν στην Ηλεία, όπου το ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο είχε επίκεντρο την Κρέστενα. Καταγράφηκαν δραματικές ώρες στην περιοχή, μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής. «Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007», περιέγραφε ο δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, Αναστάσιος Καρνάρος. Μάχη με τις φλόγες έδιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζουν να δίνουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία που προσπαθούν να ελέγξουν πύρινο μέτωπο το οποίο ξεκίνησε από την περιοχή Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, για να το κρατήσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Στο χωριό Γρύλλος έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων, ενώ γενικότερα εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή των μετακινήσεων στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε χθες ότι δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια, Σκυλλουντία, Γρύλλο και Βρίνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σπίτια που βρίσκονται κοντά στην Σκιλλούντια έχουν ήδη καεί, με τη φωτιά να περνάει μέσα από αυτά και να συνεχίζει την καταστροφική της πορεία. Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν σήμερα. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Αντιπυρικές ζώνες από τα μηχανήματα

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, «το κύριο μέτωπο βρίσκεται σε αγροτοδασική έκταση γύρω από τις περιοχές Κρέστενα, Σκιλλουντία, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς μέχρι τώρα να απειλεί κατοικημένες περιοχές, αφού έχει κοπάσει η ένταση της φωτιάς και παράλληλα έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων». Ο κ. Μπαλιούκος πρόσθεσε ότι «εκτός από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, μηχανήματα δημιουργούν – όπου μπορούν – αντιπυρικές ζώνες».

Εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς: Για 5η μέρα καίγεται το «διαμάντι» της Ευρώπης

Δύσκολο ήταν το βράδυ στον Έβρο, καθώς η φωτιά έκαιγε το δάσος της Δαδιάς. Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο. Λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος». Τη νύχτα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του «Μαυρόγυπα». Στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς. Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

Μαίνεται η φωτιά στη Λέσβο

Στο μέτωπο της Μυτιλήνης, παρά την βελτιωμένη εικόνα, νέα αναζωπύρωση το μεσημέρι της Κυριακής οδήγησε σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Σταυρός και Βρίσα. Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ οι πυροσβέστες στη Λέσβο. Έγιναν εκκενώσεις οικισμών και η μάχη με τις φλόγες ήταν διαρκής.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα 25 Ιουλίου, για τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε ακόμα:

Η χώρα σε πύρινο κλοιό: Νύχτα αγωνίας στα Κρέστενα Ηλείας – Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Λέσβο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This