Τσάπας: «Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι σαν πυροβολισμός στο κεφάλι εξ επαφής»

Πυρά και από Καπραβέλο για την κατάρρευση του ΕΣΥ

Must Read

Καταπέλτης ήταν ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και ο εντατικολόγος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Βασίλης Τσάπας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αποκαλυπτική έρευνα του καθηγητή Λύτρα για τα σοκαριστικά νούμερα θνητότητας σε νοσούντες από κορωνοϊό που δεν κατάφεραν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.

«Οι ΜΕΘ είναι το άθροισμα του εξοπλισμού, της υλικοτεχνικής υποδομής και του σωστού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ποσοτικά και ποιοτικά. Όταν κάτι από αυτά υπολείπεται, ποσοτικά ή ποιοτικά, τότε η αποτελεσματικότητα των ΜΕΘ υπολείπεται. Όταν πολλά από αυτά υπολείπονται σημαντικά, τότε ουσιαστικά μιλάμε για προσχηματικές ΜΕΘ και προσχηματική νοσηλεία» τόνισε ο κ. Τσάπας μιλώντας στο kontra.

Ο ίδιος χρησιμοποιώντας μια σκληρή παρομοίωση, χαρακτήρισε ως «πυροβολισμό στο κεφάλι» τη διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ: «Θνητότητα της τάξης του 97% στους διασωληνωμένους εκτός εντατικής είναι ο ορισμός της προσχηματικής νοσηλείας. Διασωληνώνονταν οι άνθρωποι για να λέμε ότι τους διασωληνώσαμε, τους βάζαμε σε ένα κρεβάτι κάπου στο νοσοκομείο και “γαία πυρί μιχθήτω”. Το 97% θνητότητα είναι ισοδύναμο περίπου με τη θνητότητα πυροβολισμού στο κεφάλι εξ επαφής, για να ξέρουμε τι λέμε» δήλωσε.

«Πυρά» και από Καπραβέλο

Αυστηρή κριτική έκανε και ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος σημείωσε: «ακόμη κι αν η πανδημία βρήκε την χώρα μας απροετοίμαστη, δεν δικαιολογείται τα στοιχεία να επιδεινώνονται στο δεύτερο, καταστροφικό κύμα του χειμώνα. Είναι ανεπίτρεπτο και συμφωνώ απόλυτα, ότι δεν δόθηκε η κατάλληλη προσοχή στο σύστημα Υγείας. Δεν στελεχώθηκε, δεν έγιναν οι θεσμικές αλλαγές» είπε και πρόσθεσε σχολιάζοντας την κατάρρευση του ΕΣΥ: «Ζούμε έναν μισθολογικό και εργασιακό Μεσαίωνα. Η αιμορραγία είναι τεράστια, οι γιατροί φεύγουν, εγκαταλείπουν το σύστημα Υγείας. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν βασικές θεσμικές ανεπάρκειες που υπάρχουν και κανείς δεν θέλει να τις λύσει. Να πει “αυτό το σύστημα Υγείας πώς μπορούμε να το αναπτύξουμε”. Είναι ανεπίτρεπτα αυτά τα νούμερα, είναι τριτοκοσμικά».

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This