«Βροχή» οι ακυρώσεις δωρεών προς την «Κιβωτό» – Ξυλοδαρμοί από «ευνοούμενο του π. Αντώνιου»

Ακόμα: Μια 20χρονη που έμεινε οκτώ χρόνια στις δομές σε Ιωάννινα και Κόνιτσα έτοιμη «να δώσει ονόματα»

Must Read

Τελειωμό δεν έχουν οι πληροφορίες, οι καταγγελίες και το σοκ, από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», αλλά και τις οικονομικές ατασθαλίες.

Η ΜΚΟ, ο ιδρυτής της πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου και η σύζυγός του Σταματία Γεωργαντή, τελούν μεν υπό εξονυχιστικό οικονομικό έλεγχο (δεσμεύτηκαν μάλιστα οι προσωπικοί λογαριασμοί των δύο, αλλά και συγγενών τους), αλλά σε ότι αφορά το κομμάτι των καταγγελιών για βασανιστήρια, κακοποιήσεις και ξυλοδαρμούς, τα πράγματα δεν κινούνται τόσο γρήγορα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μηνύσεις που έχουν γίνει από τον Απρίλιο και τον Μάιο για βασανιστήρια και κακοποίηση, ακόμα δεν έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

«Μας είπαν θα καταθέσουμε στην Εισαγγελία Ανηλίκων μέσα στην εβδομάδα»

Η κ.Γιώτα, μητέρα του οκτάχρονου που κατήγγειλε ότι στη δομή του Βόλου τον τιμωρούσαν κλείνοντάς τον στο πράσινο κλουβί για ώρες και νηστικό, μίλησε στον ΑΝΤ1 και στον Alpha και υπενθύμισε το τι ακριβώς περνούσε το μικρό παιδί.

Έκανε λόγο για «τιμωρία του παιδιού» με παραμονή ωρών σε σκοτεινό δωμάτιο-πλυστιαριό της δομής και στάθηκε στην επιμονή των υπευθύνων της δομής να του δίνουν καθημερινά φαγητό που δεν του άρεσε, με αποτέλεσμα να αρνείται να φάει και να μένει νηστικό, ενώ επέμεναν ακόμα και όταν το φαγητό χαλούσε!




«Το παιδί είναι τρομοκρατημένο με τα ασύστολα ψεύδη που ακούγονται. Το γεγονός ότι έπαιζαν τα παιδιά με το κλουβί, όπως φαίνεται στο βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα (σ.σ. το μετέδωσε η εκπομπή «το Πρωινό») χθες, δεν αναιρεί ότι τα έβαζαν τα παιδιά εκεί για τιμωρία», πρόσθεσε η γυναίκα.

Και συμπλήρωσε: «Το παιδί ήταν κλεισμένο στο κλουβί για 2-3 ώρες και το έβγαλε από εκεί ο αδελφός του και όχι παιδαγωγοί. Η συγκεκριμένη παιδαγωγός που το έβαλε εκεί, έκατσε και το κοίταζε, νόμιζε ότι έκανε κατόρθωμα που έβαλε το παιδί εκεί, γιατί υποτίθεται η συμπεριφορά του ήταν για κλουβί. Ξέρουν ποια είμαι, γιατί στο βίντεο με τα παιδιά που παίζουν εμφανίζεται και το δικό μου παιδί».




Ξυλοδαρμοί από «ευνοούμενο του π. Αντώνιου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε η μητέρα και τα οποία είχε πει και ο δικηγόρος της χθες, παρότι έχει κάνει δύο μηνύσεις εδώ και μήνες, δεν έχει κληθεί ακόμα να καταθέσει για την κακοποίηση των παιδιών μέσα στη δομή, για την οποία υπάρχουν μάλιστα γνωματεύσεις και φωτογραφίες.

«Μας είπαν θα καταθέσουμε στην Εισαγγελία Ανηλίκων μέσα στην εβδομάδα. Εγώ τα παιδιά μου τα έχω πάρει πίσω και τα τρία (σ.σ. 8 ετών, 14 και 3,5). Δεν έχω να κερδίσω κάτι, θα μπορούσα να μην ασχοληθώ, αλλά θέλω να βοηθήσω τα άλλα παιδιά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η μητέρα είπε πως και ο άλλος γιος της έχει κακοποιηθεί «με μπουνιές και κλωτσιές και μάλιστα μου είπε πως ήταν και τυχερός, γιατί άλλα παιδιά έπαθαν χειρότερα από ευνοούμενο του π. Αντωνίου στην δομή».




Ανάκληση δωρεών και αλλαγές σε διαθήκες

Μετά το τσουνάμι των καταγγελιών σε βάρος της «Κιβωτού», πολλοί είναι οι άνθρωποι που είχαν συμπεριλάβει στη διαθήκη τους την ΜΚΟ για να κάνουν δωρεά μέρος της περιουσίας τους και τώρα… τρέχουν να την αφαιρέσουν!

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 η συμβολαιογράφος Χριστίνα Μάνδρου, «σπεύδουν στο γραφείο μου και αλλάζουν τους όρους της διαθήκης τους, ώστε να μην αφήσουν μετά θάνατον ακίνητα, μετρητά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους στην ΜΚΟ. Πολλοί απέσυραν την πρόθεση τους για δωρεά, αλλάζοντας τους όρους στις διαθήκες τους, μετά από την δημοσιοποίηση του θέματος με την “Κιβωτό του Κόσμου”».

Εξήγησε ακόμα ότι μέσω της δικαστικής οδού «μπορεί να γίνει η ανάκληση της δωρεάς ενός ακινήτου, με επίκληση του δωρητή επιχειρημάτων πχ. ότι δεν υπήρξε καλή χρήση της δωρεάς, δεν τηρήθηκαν οι όροι της και υπήρξαν συμπεριφορές με κοινωνική απαξία».




«Με είχαν κλειδώσει για τρεις μήνες σε δωμάτιο απομόνωσης»

Μια 20χρονη η οποία πέρασε οκτώ χρόνια σε δομές της «Κιβωτού» σε Ιωάννινα και Κόνιτσα, περιέγραψε στο protothema.gr τη φρικτή της εμπειρία και μέσω των δικηγόρων της, δήλωσε έτοιμη να καταθέσει μήνυση και να δώσει συγκεκριμένα ονόματα, με κατηγορίες για σωματική και ηθική βλάβη.

«Με είχαν κλειδώσει για τρεις μήνες σε δωμάτιο απομόνωσης, έβγαινα μόνο συγκεκριμένες ώρες για να δουλέψω ως μαγείρισσα», είπε η νεαρή κοπέλα, η οποία ήταν μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών και απέναντι σε άλλα παιδιά. Είπε ακόμα ότι άνθρωποι της δομής δεν επέτρεπαν σε μαθητές να συνεχίσουν το σχολείο…

Όπως λέει η 20χρονη, στην «Κιβωτό» παραμένει ο αδελφός της, με τον οποίο δεν μπορεί να επικοινωνήσει, καθώς δεν του το επιτρέπουν από τη ΜΚΟ και τον έχουν απομονώσει.

Εξηγεί η ίδια:

«Μετά από πολλά προβλήματα, που αντιμετώπισα με τη μητέρα μου, την κατήγγειλα η ίδια, με αποτέλεσμα, καταρχάς, να εισαχθώ το Δεκέμβριο του 2014 στη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων της Κιβωτού του Κόσμου και στη συνέχεια, από το Σεπτέμβριο του 2017 στη δομή της ίδιας οργάνωσης στην Κόνιτσα Ιωαννίνων. Εκεί αντιμετώπισα διάφορες μορφές ψυχολογικής, κυρίως, βίας, σε λεκτικό επίπεδο, αλλά και με καταναγκαστική εργασία και στρατιωτικού τύπου τιμωρίες απομόνωσης, που σε μία περίπτωση έφθασαν τους τρεις μήνες. Αποχώρησα από τη δομή της Κόνιτσας με την ενηλικίωσή μου το Φεβρουάριο του 2020 και έκτοτε ζω με τον πατέρα μου στην πόλη του Βόλου. Εκεί συνεχίζει να ζει ανήλικος ετεροθαλής αδελφός μου, με τον οποίο δεν μου επιτρέπουν να μιλήσω από τότε που έφυγα και είναι 17 ετών σήμερα. Ζητώ τη συνδρομή των Αρχών στις οποίες θα αναφέρω ειδικότερα τις κακοποιητικές συμπεριφορές, που υπέστην, αλλά και περιστατικά, που αφορούσαν σε άλλα παιδιά, που διέμεναν στη δομή».

Η 20χρονη καταγγέλλουσα (φωτογραφία: protothema.gr)

«Θα δώσει ονόματα»

Οι δικηγόροι της 20χρονης, Ανθούλα Ανάσογλου και Τριαντάφυλλος Εμμανουηλίδης είπαν ότι ήρθε η ώρα και για την πρώτη άσκηση αγωγής για ηθική βλάβη. Σύμφωνα με τους ίδιους:

«Η τιμωρία, ο καταναγκασμός η σκληρή εργασία, η έλλειψη ελευθερίας και ο φόβος. Ο ατέλειωτος φόβος για περαιτέρω τιμωρία. Μια χούφτα κορίτσια κλειδωμένα σε ένα δωμάτιο. Να μην επιτρέπεται να βγουν έξω απ’ το δωμάτιο παρά μόνο για να κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Η πελάτισσά μας είναι έτοιμη για να δώσει τα ονόματα των δήθεν παιδαγωγών. Πρέπει να ελεγχθούν αν είχαν εμπειρία, αν έπρεπε να λέγονται παιδαγωγοί. Πολλά είναι τα ερωτήματα και διάφορες πτυχές της ιστορίας. Πού κατέληγαν τα επιδόματα παιδιών, πού πήγαιναν τα δώρα που απλόχερα προσφέρονταν στη δομή; Γιατί δεν κατέληγαν στα χέρια των παιδιών; Η έρευνα που θα ξεκινήσει, πιστεύουμε ότι θα κρατήσει, όμως τώρα ήρθε η ώρα και για την πρώτη άσκηση αγωγής για ηθική βλάβη».




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This