ΕΟΔΥ: Νούμερο 1 κίνδυνος η γρίπη!

Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται, οι ιώσεις ταλανίζουν το σύστημα Υγείας

Must Read

Λίγες ημέρες πριν από τη γιορτή των Χριστουγέννων, ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε χθες την πρώτη εβδομαδιαία έκθεσή του για την εξέλιξη της γρίπης, του κορωνοϊού και του ιού RSV στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν οι επιστήμονες του οργανισμού, η γρίπη έχει διαδεχτεί τον κορωνοϊό σε νούμερο 1 κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Και αυτό διότι η γρίπη στη χώρα μας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις νέους ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία στην Εντατική.

Ο κορωνοϊός, από την άλλη, είχε μειωμένα κρούσματα, αν και 104 ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σημαντικά. Στο στόχαστρο των ιώσεων, όπως δείχνουν τα στοιχεία, βρίσκονται οι ηλικιακές ομάδες 5-14 και 15-64 ετών, ενώ στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και τις ηλικίες 65 ετών και άνω η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή.

Γρίπη

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στα τεστ που διενεργήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα παρέμεινε σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, από τα 108 στελέχη τύπου Α που εξετάστηκαν από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022, 106 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και δύο (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Το σημαντικότερο ωστόσο στοιχείο είναι πως καταγράφηκαν τέσσερα νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευομένους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022 νοσηλεύτηκαν 17 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ, ενώ κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου καταγράφηκε ένας θάνατος ασθενούς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Κορωνοϊός

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε μείωση για τρίτη συνεχή εβδομάδα, ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκαν 104 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη Covid-19, ενώ έλαβαν χώρα και 150 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 49-98). Οσον αφορά τις μεταλλάξεις, η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Ομικρον στη χώρα μας, οι υποπαραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1. παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές της ΒΑ.5, ενώ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός RSV

Όσον αφορά τον συγκυτιακό ιό RSV, η θετικότητα ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This