«Το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού δεν έχει κλείσει!» – Ρίχτερ προκαλούν στη Λέσβο και οι σεισμολόγοι

Προειδοποιήσεις από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, επιφυλακτικός ο Άκης Τσελέντης – Συστάσεις των Αρχών στους κατοίκους του νησιού

Must Read

Δεν φτάνει η ταραχή, ο φόβος και η ανησυχία που έχουν οι κάτοικοι της Λέσβου μετά το νέο ισχυρό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, έρχονται και οι σεισμολόγοι με τις δικές του εκτιμήσεις ο καθένας, για να μπερδέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην ΕΡΤ, ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται ένας ισχυρότερος σεισμός στο νησί!




«Δεν αποκλείω ένα μεγαλύτερο σεισμό στη Λέσβο… Το ρήγμα αυτό (σ.σ. του 1867 που έδωσε μεγάλο σεισμό), το οποίο πιθανώς έχει ενεργοποιηθεί, δεν έχει την δυναμικότητα εκείνη. Δεν αποκλείεται όμως ένα μεγαλύτερο μέγεθος από αυτά που μέχρι τώρα έχουν γίνει, δηλαδή 4,9-4,8 που είναι τα μεγαλύτερα. Αυτή είναι η εικόνα με την οποία πορευόμαστε και αξιολογούμε καθημερινά, γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό».

Σε ερώτηση για το αν τον ανησυχεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «υπάρχει μία γενικότερη έξαρση χωρίς όμως προς το παρόν μεγάλα μεγέθη», καθώς πουθενά, όπως είπε, «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ».

Ο κ.Παπαδόπουλος επανέλαβε την ανησυχία του για τη Λέσβο και στο facebook, γράφοντας ότι το ενδεχόμενο και ισχυρότερου σεισμού δεν έχει κλείσει

Άκης Τσελέντης: «Πιθανότατα μετασεισμός»

Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης, εκτίμησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πιθανότατα είναι μετασεισμός ο σημερινός σεισμός των 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο.

Εμφανίζεται πάντως και αυτός σχετικά επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα».

Επισήμανε δε ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και «θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Νωρίτερα πάντως, ο κ.Τσελέντης έγραφε στο facebook ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και «δεν μπορούμε 100% να πούμε ότι έχει ολοκληρωθεί» και συνέστησε στους κατοίκους «να αποφεύγουν να μπαίνουν σε παλιά σπίτια σπίτια με εμφανής αστοχίες αν δεν πάρουν πρώτα την γνωμάτευση των μηχανικών που έχουν έρθει στην περιοχή».

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Εν τω μεταξύ, από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, απευθύνεται σύσταση στους δημότες να αποφεύγονται τουλάχιστον τις επόμενες ώρες οι άσκοπες οδικές μετακινήσεις κυρίως στο δίκτυο Λεπετύμνου, Αργένου, Σκαμιάς, Πελόπης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, αν και δεν έχουν καταγραφεί ως τώρα σοβαρές ζημιές, η σεισμική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις επικείμενες έντονες βροχοπτώσεις, είναι πιθανό να προκαλέσουν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο.

Επικοινωνία του δημάρχου Μυτιλήνης με τον ΟΑΣΠ – «Το φαινόμενο είναι σε αποδόμηση»

Μετά το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που ανησύχησε το νησί, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, τόνισε ότι «το φαινόμενο είναι σε αποδόμηση, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και είμαστε σε ετοιμότητα».

Ο κ. Κύτελης επικοινώνησε ακόμη με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με την Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Κατερίνα Στρατάκη, η οποία πρότεινε τα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.




Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This