Τραγωδία στην Ανδραβίδα: Ώρες αγωνίας για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom

Οι μαρτυρίες και οι εκτιμήσεις των ειδικών για την τραγωδία που έχει «μουδιάσει» την χώρα

Must Read

Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και ολόκληρο το πανελλήνιο, καθώς εντοπίστηκε χθες το απόγευμα η σορός του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που επέβαινε ως συγκυβερνήτης στο μαχητικό αεροσκάφος Phantom F-4, που κατέπεσε χθες το πρωί ανοιχτά της Ανδραβίδας. Οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα με αμείωτο ρυθμό, με σκοπό τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού και κυβερνήτη του αεροσκάφους, Στάθη Τσιτλακίδη.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα προκειμένου να βρεθεί ο κυβερνήτης του F-4 Φάντομ, το οποίο ανήκε στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας. Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πτώσης του Phantom F4. Τεχνική βλάβη, λάθος του χειριστή ή ένα απρόοπτο γεγονός; Στην περιοχή όπου κατέπεσε το μοιραίο Phantom επιχειρούν ένα C-130, το οποίο ρίχνει φωτοβολίδες με τις οποίες φωτίζεται η περιοχή των ερευνών, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τα πλωτά μέσα του Λιμενικού, ενώ ελικόπτερα Super Puma και S-70 εναλλάσσονται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια τη νύχτας, σκανάροντας όλη την περιοχή. Οι έρευνες θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο στο οποίο κατέπεσε το αεροσκάφος από την 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού που εδρεύει στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, έχει βάθος 1.000 μέτρα.

Σήμερα ο καιρός δε φαίνεται να είναι τόσο καλός όσο χτες, αφού στην περιοχή βρέχει. Στις έρευνες τώρα συμμετέχουν ένα Sikorsky S-70, ένα super puma, αλλά και ένα ειδικό ρομπότ που πηγαίνει έως 100 μέτρα βάθος και ψαχνει. Και πλωτά του λιμενικού συνδράμουν στις έρευνες.

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν για τουλάχιστον συνολικά 72 ώρες μέχρι να εντοπιστεί κάποιο ίχνος του αγνοούμενου πιλότου.

«Είδα μια έκρηξη, φωτιά μέσα στη θάλασσα»

Για έκρηξη και φωτιά στη θάλασσα έκανε λόγο ο κυβερνήτης του άλλου Phantom F-4 το οποίο πετούσε σε ζεύγος με το μοιραίο αεροσκάφος.
«Στη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής κι ενώ πετούσαμε σε ύψος 300 ποδών περίπου, γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No2, αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα» ήταν τα λόγια του.

Οι εκτιμήσεις για τεχνικό πρόβλημα

Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο E.A. Κωνσταντίνο Ιατρίδη, πιθανά αίτια της πτώσης, σημειώνει πως αυτά είναι «είτε να έχει κάποια βλάβη το αεροπλάνο και να μην πρόλαβαν να αντιδράσουν, είτε να επηρεάσει ο καιρός, η θάλασσα, η χαμηλή ορατότητα, είτε ακόμα και ένα πιθανό σφάλμα χειριστή».

Την εκτίμηση ότι το μαχητικό αεροσκάφος F-4 που κατέπεσε νότια της Ανδραβίδας, αντιμετώπισε τεχνική βλάβη εξέφρασε ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε κάθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν. Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίου ή στα υδραυλικά συστήματα» είπε.

Από την μεριά του ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, σύμβουλος ασφαλείας πτήσεων, τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα που οδήγησαν στην πτώση εξετάζονται. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ούτε τεχνική βλάβη, ούτε απρόοπτο, ούτε ανθρώπινο λάθος. Ό,τι έγινε, έγινε πάρα πολύ γρήγορα, σε χαμηλή πτήση με αεροπλάνο που δεν έχει τους αυτοματισμούς που υπάρχουν σε άλλα αεροπλάνα». Ενώ όπως εξήγησε, το αεροσκάφος «για να πετάει σημαίνει ότι είναι ασφαλές»

«Τα τρία προηγούμενα περιστατικά Phantom δεν είχαν βλάβη, ήταν η δυσκολία της χαμηλής πτήσης που δίνει ελάχιστα περιθώρια στον πιλότο να αντιδράσει εάν γίνει κάτι. Για να σωθεί ένα πλήρωμα ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσει εκτινασσόμενο κάθισμα. Τα εκτινασσόμενα καθίσματα είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν ακόμα και με μηδενική ταχύτητα και ύψος, εκτινάσσουν τον χειριστή σε ασφαλές ύψος και τον απομακρύνουν από το αεροπλάνο για να ανοίξει το αλεξίπτωτο. Εξαρτάται, όμως, από το ύψος της πτήσης και κυρίως της στάσης του αεροπλάνου», εξήγησε ο ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

«Πέταξε και τέλος…»

Την ίδια ώρα, συγκλόνισε το πανελλήνιο ο πατέρας του άτυχου υποσμηναγού, ο οποίος περιέγραψε πως ο γιος του χαιρέτισε βιαστικά την περασμένη Κυριακή τους δικούς του ανθρώπους για να πάει στη μονάδα του. «Ήρθε το Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι έφυγε. Φεύγω γιατί το πρωί πετάω μας είπε. Πέταξε και τέλος…» είπε ο πατέρας του και εξήγησε με λίγα λόγια την αγάπη που είχε ο γιός του για την Πολεμική Αεροπορία: «Του έλεγα κάνε το δικό μου επάγγελμα, θα βρεις έτοιμη δουλειά και εκείνος μου είπε, όχι, θα δηλώσω πρώτη την Ικάρων. Τη δήλωσε πρώτη και πέθανε 29 χρονών και καταστραφήκαμε όλοι».



Από την πλευρά του, ο αδερφός του Στάθη Τσιτλακίδη, τον χαρακτηρίζει ως έμπειρο πιλότο: «Ο αδερφός μου είναι αγνοούμενος, είναι δύσκολες οι ώρες. Μίλησα τελευταία φορά με τον αδερφό μου, αργά χτες το βράδυ (σ.σ. Κυριακή) και σήμερα το πρωί μαθαίνω ότι είναι αγνοούμενος. Δεν έχουμε καμία άλλη ενημέρωση. Ο αδερφός μου είναι έμπειρος, είναι πάνω από δέκα χρόνια σε αυτή τη δουλειά, καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολες οι ώρες …».

Δείτε επίσης: Συντριβή αεροσκάφους στην Ανδραβίδα: Άκαρπες οι ολονύχτιες έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom

Δείτε επίσης: Ιδού οι άθλιοι «σύμμαχοι» κ. Μητσοτάκη: 20 τουρκικές παραβιάσεις την ώρα που αναζητούσαμε τους Ικάρους μας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This