Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Με 25 νταλίκες «φυγάδευσαν» όπλα από την Κοζάνη!

Η αποστολή έγινε στις 29-30 Νοεμβρίου - «Σιγή ασυρμάτου» από το ΓΕΕΘΑ - Σοβαρή αποκάλυψη από τους Data Journalists

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μυστική αποστολή όπλων από τις στρατιωτικές αποθήκες της Κοζάνης μέσα σε 25 νταλίκες, με άγνωστο προορισμό, έγινε την Τρίτη προς Τετάρτη 29-30 Νοεμβρίου 2022. Οι νταλίκες πέρασαν μέσα από κατοικημένες περιοχές χωρίς κανείς να ενημερωθεί, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν ο προορισμός τους είναι η Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό θέμα των Data Journalists, που υπογράφουν ο Πάρις Καρβουνόπουλος, Βασίλης Γαλούπης, Βαγγέλης Τριάντης και Ιωάννα Στασινού, με σιωπή αντιμετώπισε την αποκάλυψη το ΓΕΕΘΑ, ενώ το ΝΑΤΟ, που ρωτήθηκε, απάντησε επίσημα «ρωτήστε τις ελληνικές Αρχές», χωρίς να διαψεύδει το γεγονός.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος από την Κοζάνη Παναγιώτης Πλιάτσιος, που δημοσιοποίησε το θέμα, δήλωσε στους Data Journalists ότι «επισήμως, το Γραφείο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας μάς ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι, ναι, ήταν μεταφορά πυρομαχικών» και ότι «συζητώντας με πρώην στρατιωτικούς, με πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και με αξιόπιστες πηγές, μας μετέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για μεταφορά βλημάτων για πυροβολικό των 155 χιλιοστών».

Η μεταφορά έγινε από βουλγαρική εταιρία που παρέχει υπηρεσίες logistics για «επικίνδυνα εμπορεύματα» και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης εκρηκτικών και πυρομαχικών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα των Data Journalists αναφέρει: «Σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα του τοπικού site kozanimedia στις 30 Νοεμβρίου 2022 για τη μεταφορά των πυρομαχικών προς την Ουκρανία την Τρίτη και την Τετάρτη 29-30 Νοεμβρίου 2022 (…), 20-25 ξένες νταλίκες συνοδεύονταν από περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά για κατεύθυνση του κομβόι προς την Κοζάνη: “Σύμφωνα με κατοίκους και αναγνώστες, αλλά και με το βίντεο που ακολουθεί, πρόκειται για νταλίκες με πινακίδες Βουλγαρίας και Πολωνίας, οι οποίες μεταφέρουν πυρομαχικά, τα οποία παρέλαβαν από αποθήκη του ΝΑΤΟ που βρίσκεται πέριξ της περιοχής της Ροδιανής, προς άγνωστη κατεύθυνση”».

Η είδηση ουδέποτε διαψεύστηκε. Και τα ερωτήματα που γεννήθηκαν ήταν πολλά. Μεταξύ άλλων:

  • Ποιος ήταν ο προορισμός των νταλικών;
  • Γιατί δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές Αρχές;

Οι Data Journalists έχουν υποβάλει σχετικό ερώτημα στο ΓΕΕΘΑ και αναμένουν απάντηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση, ενώ ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης επισημαίνει ότι το είδος των πυρομαχικών που έχουν σταλεί στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχίες. Αναφέρεται σε 17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλ., τα οποία, όπως λέει, θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν.

Η δημοτική Αρχή επιβεβαίωσε το κομβόι

Στην ερώτηση των Data Journalists σχετικά με το αν ήταν ενήμερη η τοπική δημοτική Αρχή, εκπρόσωπος από το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου Κοζάνης επιβεβαίωσε τις σχετικές εικόνες με το κομβόι.

Επιπλέον, εκπρόσωπος από το γραφείο δημάρχου Κοζάνης, κατόπιν επικοινωνίας, μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε καμία επίσημη γραπτή ενημέρωση που να εστάλη στο γραφείο δημάρχου, προκειμένου να είναι η δημοτική Αρχή ενήμερη σχετικά με την επιχείρηση μεταφοράς που πραγματοποιήθηκε.

Οι Data Journalists επισημαίνουν ότι «ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού μέχρι το 2020, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γεώργιος Καμπάς, μας δηλώνει on camera ότι πρόκειται για ελληνικά πυρομαχικά: “Δεν αποθηκεύουν εδώ πυρομαχικά άλλες χώρες. Τα πυρομαχικά είναι ελληνικά, τα οποία χρησιμοποιούνται και αυτά, όπως κι όλα αν χρειαστεί, για τη χρήση κι από το ΝΑΤΟ με το άρθρο 5 και ούτω καθεξής. Δεν είναι άλλα”».

«Ρωτήστε τις ελληνικές Αρχές» απάντησε επίσημα το ΝΑΤΟ

Οι ερωτήσεις των Data Journalists και η επίσημη απάντηση από αξιωματούχο του ΝΑΤΟ είχαν ως εξής:

«Οι ερωτήσεις μας ήταν αν όντως έγινε μεταφορά πυρομαχικών ή οποιουδήποτε άλλου στρατιωτικού υλικού για λογαριασμό του ΝΑΤΟ από την Κοζάνη, αν γνώριζαν για τη μεταφορά οι Ελληνικές Αρχές και ποιες ήταν αυτές και, τέλος, αν, εφόσον πραγματοποιήθηκε μεταφορά, το θεωρούν ασφαλές να περνούν φορτηγά με πυρομαχικά μέσα από κατοικημένες περιοχές. Η ερώτησή μας εστάλη στο ΝΑΤΟ στις 4 Ιανουαρίου 2023, και η απάντηση που λάβαμε από Αξιωματούχο της Ατλαντικής Συμμαχίας ήρθε μία ημέρα μετά, στις 5 Ιανουαρίου: “Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν παρέχει θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι (σ.σ.: τα κράτη-μέλη) του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία με όπλα, πυρομαχικά και διαφορετικούς τύπους στρατιωτικής υποστήριξης. Και οι Σύμμαχοι προσφέρουν τώρα μεγαλύτερης εμβέλειας, πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας, πιο προηγμένα όπλα πυροβολικού και πιο σύγχρονα όπλα των στάνταρντ του ΝΑΤΟ. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί, ώστε η Ουκρανία να επικρατήσει. Ολα αυτά κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης κάθε μέρα, βοηθώντας την Ουκρανία να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, το οποίο είναι κατοχυρωμένο στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για τη συγκεκριμένη ερώτησή σας σάς παραπέμπουμε στις εθνικές Αρχές».

Οσο για τη μεταφορά των όπλων, την πραγματοποίησε η εταιρία Tempuslink ltd με έδρα τη Βουλγαρία, η οποία παρέχει υπηρεσίες logistics για «επικίνδυνα εμπορεύματα», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της. Ιδρύθηκε το 2008 από τον Stoyan Hristov, ο οποίος εξακολουθεί να κατέχει τη θέση του CEO της εταιρίας.

Oι Data Journalists έστειλαν μέσω email στον CEO της εταιρίας Stoyan Hristov «ερωτήματα που αφορούσαν το είδος του υλικού που ανέλαβε να μεταφέρει, εάν είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές και αν είχε λάβει τις απαραίτητες άδειες, ώστε να μεταφέρει πολεμικό υλικό στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση επί των ερωτημάτων».

Οι Data Journalists επικοινώνησαν με τον δημοσιογράφο και ιδιοκτήτη του kozanimedia.gr Παναγιώτη Πλιάτσιο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μάς είπε: «Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, φέρεται ότι μετέφερε πυρομαχικά από μια αποθήκη που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χωριά, στη Λευκοπηγή και τη Ροδιανή. Εμείς συνήθως τις αποκαλούμε “αποθήκες του ΝΑΤΟ”. Είχε παραλάβει τα πυρομαχικά κι έφευγε από την περιοχή της Κοζάνης προς άγνωστη κατεύθυνση. Πιθανολογούμε βάσιμα ότι ο πιθανός προορισμός ήταν η Ουκρανία. Επισήμως, το Γραφείο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας μάς ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι, ναι, ήταν μεταφορά πυρομαχικών. “Δεν μπορούμε να σας πούμε περισσότερα” μας είπαν, ούτε προς τα πού πήγαιναν ούτε τι πυρομαχικά ήταν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: «Δηλώνω εραστής και όχι βιαστής της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού»

Συνεντευξη: Γιώργος ΛαμπίρηςΕυθύς, σχεδόν μετωπικός ως προς τον τρόπο που ξετυλίγει τις απόψεις του,...

Κοζάνη: Εκτός κυκλοφορίας τέθηκε η επικίνδυνη υψηλή γέφυρα Σερβίων

Την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην υψηλή γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη ανακοίνωσε...

Μετά από δυο χρόνια εξιχνιάστηκε δολοφονία στα Σεπόλια

Εξιχνιάστηκε από την υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,...

Το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε το ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες, πριν βρει νέο κτίριο

Σε αναζήτηση νέας στέγης βρίσκονται από την Τετάρτη 15 Μαρτίου, οι 159 μαθητές του...

Συνεχίζεται το πλιάτσικο στο δίκτυο του ΟΣΕ: Έκλεψαν το αντίβαρο από σήραγγα στα Άνω...

Ασυγκίνητοι ακόμη και από την τραγωδία των Τεμπών μένουν κάποιοι συνάνθρωποί μας, που συνεχίζουν...

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 7, 17, 21,...

Αφέθηκε ελεύθερος ο τρίτος ύποπτος για τον ξυλοδαρμό Βαρουφάκη

Ελεύθερος αφέθηκε ο τρίτος άνδρας που προσήχθη για τον ξυλοδαρμό του Γιάνη Βαρουφάκη, το...

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι μετέφερε το εμπορικό τρένο που συγκρούστηκε μετωπικά με το μοιραίο...

Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί αναφορικά με το «μυστηριώδες» φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που...

Μάτα Χάρι… η «Μαρία Τ.» που πούλαγε πλεκτά στο Παγκράτι, σύμφωνα με την ΕΥΠ!

Και, ξαφνικά, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ανακάλυψε διεθνές κύκλωμα κατασκοπίας στη χώρα μας, εντοπίζοντας...

Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών κρατουμένων στις φυλακές Δομοκού

Αιματηρό περιστατικό στις φυλακές Δομοκού, μετά από άγρια συμπλοκή αλλοδαπών κρατουμένων, που οδήγησε στο...

Νέα προσαγωγή για τον ξυλοδαρμό του Βαρουφάκη

Και νέα προσαγωγή για την επίθεση και τον ξυλοδαρμό του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη...

Σοκαριστικό βίντεο: Όχημα της ΕΛ.ΑΣ. κόντεψε να πατήσει διαδηλωτές στην Ακαδημίας!

Οι επικίνδυνοι ελιγμοί του οδηγού προκαλούν κύμα οργής στο διαδίκτυο

Τηλεφώνημα για βόμβα στην Hellenic Train

Άγνωστος πριν λίγη ώρα τηλεφώνησαν και ενημέρωσαν για την ύπαρξη βόμβας στα γραφεία της...

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 48χρονος που έριξε καυστικό υγρό στη συγκάτοικό του

Εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους 48χρονο στη Θεσσαλονίκη που...

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Όλοι οι δρόμοι που θα παραμείνουν κλειστοί την Κυριακή 19/3

Κλειστοί θα παραμείνουν την Κυριακή 19 Μαρτίου αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας, λόγω...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Αδιανόητο: Επίθεση από την αστυνομία δέχθηκε ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου

Ανατριχίλα και προβληματισμό προκαλεί η στάση των αστυνομικών χθες...

Κηδεύεται ο νεκρός μηχανοδηγός, Νίκος Ναλμπάντης, παρουσία του πατέρα του

Τελικά εκδόθηκε από την Τουρκία, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης

Οργή Κυριάκου κατά συνεργατών: Σταματήστε να με παρουσιάζετε ως «βλαμμένο»

Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση...

NEWSROOM