Ε.Ε.: Η Ελλάδα 9η σε δαπάνες για τρόφιμα!

Τα υψηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Ρουμανία (24,8%) και τη Λιθουανία (20,4%), ενώ στη χώρα μας το ποσοστό είναι περίπου 18%

Must Read

Πάνω από 1,035 δισ. ευρώ (που ισοδυναμεί με το 7,1% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε.) δαπάνησαν τα νοικοκυριά στην Ευρώπη για «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά», σύμφωνα με τη Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το έτος 2021, η δαπάνη αυτή αντιπροσωπεύει μερίδιο 14,3% επί των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών, ενώ σε σύγκριση με το 2020 (μερίδιο 14,8%) παρουσιάζεται μειωμένη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση με την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων αλλά και σε πολλές περιπτώσεις με πολύμηνες καραντίνες. Τα στοιχεία αναμένεται να εμφανιστούν δυσμενέστερα τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, μία περίοδο κατά την οποία τα περισσότερα νοικοκυριά περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, καθώς η τιμή τους έχει εκτοξευθεί μέσα σε ενάμιση χρόνο κατά σχεδόν 30% με 40%, κάνοντάς τα απλησίαστα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τα υψηλότερα μερίδια δαπανών στον κλάδο «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» καταγράφηκαν στη Ρουμανία (24,8%), στη Λιθουανία (20,4%), στη Βουλγαρία (20,1%), στην Εσθονία (19,9%), στην Πολωνία και τη Σλοβακία (19,6%). Η Ελλάδα κατέλαβε την ένατη θέση στη σχετική κατάταξη των χωρών-μελών της Ε.Ε. με ποσοστό περίπου 18%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (8,3%), στο Λουξεμβούργο (9,0%), στην Αυστρία (10,9%), στη Δανία και τη Γερμανία (από 11,8%). Σε σύγκριση με το 2020, το μερίδιο της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών για τρόφιμα μειώθηκε σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., εκτός από την Πολωνία και τη Σλοβακία, όπου αυξήθηκε (κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες). Οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (-1,7 π.μ.), στη Λιθουανία (-1,4 π.μ.) και την Κροατία, την Εσθονία και τη Σλοβενία (-1,3 ποσοστιαίες μονάδες).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This