Πύλος: Προθεσμία για την Δευτέρα έλαβαν οι συλληφθέντες – Συγκλονίζουν οι συναντήσεις διασωθέντων με τους δικούς τους

Ποιες ήταν οι συνθήκες μέσα στο αλιευτικό - Τι λέει νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού

Must Read

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Δευτέρα ζήτησαν οι εννέα που συνελήφθησαν για την ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου με τους τουλάχιστον 78 νεκρούς μετανάστες.

Στους εννέα άντρες πέρασε χειροπέδες η αστυνομία χθες το απόγευμα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Οι άντρες ήταν ανάμεσα στους 104 που διασώθηκαν από το ναυάγιο.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

(πηγή: ΕΡΤ)

Στους αλλοδαπούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες και ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν. Αποχώρησαν από τον εισαγγελέα περίπου στις 11 χθες το βράδυ. Μέχρι τότε οι οκτώ κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας και ο ένας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, φρουρούμενος.

Οι εννέα φέρονται να είναι μέλη παράνομου δουλεμπορικού κυκλώματος και διακινητές.

Πρόκειται για άνδρες αιγυπτιακής καταγωγής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες, χρεώνοντάς τους «ταρίφα» από 4.000 έως 6.000 ευρώ το κόστος ανά άτομο.

Δείτε βίντεο:



Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι από το πρωί η μεταφορά των διασωθέντων μεταναστών στην δομή της Μαλακάσας.

Από το λιμάνι της Καλαμάτας έχουν ήδη αναχωρήσει δύο λεωφορεία.

Ανάμεσά τους είναι και 8 ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Στο μεταξύ, οι έρευνες στο σημείο που ναυάγησε το σκάφος συνεχίζονται εντατικά από το λιμενικό και τις υπόλοιπες δυνάμεις που έχουν σπεύσει να βοηθήσουν.

Ωστόσο, οι ελπίδες για διασωθέντες χάνονται όσο περνούν οι ώρες.

Η ελπίδα δεν πεθαίνει

Την ίδια στιγμή, μεγάλη αγωνία περνούν οι μετανάστες που ψάχνουν δικούς τους ανθρώπους που επίσης επέβαιναν στο αλιευτικό χωρίς να ξέρουν αν ζουν ή αν πέθαναν.

Την ίδια και μεγαλύτερη ανησυχία έχουν και οι συγγενείς και φίλοι των μεταναστών που ζουν στο εξωτερικό.

Στη δομή που έχει δημιουργηθεί στην Καλαμάτα, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές όταν ο αδερφός ενός μετανάστη που επέβαινε στο αλιευτικό ήρθε στην Ελλάδα νομίζοντας πως θα τον βρει νεκρό αλλά τον είδε ζωνταντό.

Η στιγμή που τον βλέπει στο λιμάνι της Καλαμάτας και κλαίει απ΄ τη χαρά και τη συγκίνηση, ραγίζει καρδιές.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο:

 



Απάνθρωπες οι συνθήκες μεταφοράς

Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες από τους γιατρούς και τους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους διασωθέντες.

Στο OPEN, μίλησε η νοσηλεύτρια, Κατερίνα Τσατά για τις πρώτες εικόνες που αντίκρισαν τα όταν συνάντησαν για πρώτη φορά αυτούς τους ανθρώπους.

«Ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, κουρασμένοι, με λιποθυμικά επεισόδια, με στοιχεία λιποθυμίας, υποθερμίας και με ηλιακά εγκαύματα. Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και κάποιοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο» είπε.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι όσα της περιέγραψαν σχετικά με τις συνθήκες μεταφοράς τους μέσα στο αλιευτικό.

«Μας περιέγραψαν ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο με λυγισμένα γόνατα, ακουμπούσε το κεφάλι στον ώμο του άλλου και ουσιαστικά χωρίς να μπορούν να κοιμηθούν πέντε ολόκληρες μέρες ήταν τυλιγμένοι τα γόνατά τους στο σώμα τους και το κεφάλι στον ώμο του άλλου».

Η νοσηλεύτρια είπε ότι με την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού οι διασωθέντες επικοινώνησαν με τους δικούς τους ανθρώπους.

«Ήταν έντονες οι συγκινησιακές στιγμές. Δύο δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν γιατί δεν απάντησαν οι δικοί τους. Αλλά θα βρίσκεται και σήμερα το κλιμάκιο εκεί για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους», είπε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This