Σε κίνδυνο η ύπαρξη και η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Ο Ερντογάν «απαιτεί» εδώ και τώρα αναγνώριση του ψευδοκράτους και «δίκαιη κατανομή» των υδρογονανθράκων σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το νησί!

Must Read

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας δεν επέλεξε τυχαία να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Με την παράνομη και προκλητική αυτή κίνηση, ο Ερντογάν υπενθυμίζει με όλους τους τρόπους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει χιλιοστό από τις παράνομες αξιώσεις του στην Αν. Μεσόγειο, με την εφαρμογή της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Ελλάδας και της Κύπρου, αφήνοντας δολίως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αν δεν επιβάλει την ειρηνική λύση «αλά τούρκα» σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Ερντογάν δεν κόμισε τίποτα διαφορετικό από τις γνωστές παράνομες θέσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. «Απαιτεί» την εδώ και τώρα αναγνώριση του κράτους της Βόρειας Κύπρου και τη συνοδεύει με «δίκαιη κατανομή» των πόρων των υδρογονανθράκων, όχι μόνο στο έδαφος των «δύο» κρατών, αλλά και σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το νησί, δηλαδή ακόμα και στις οριοθετημένες και ισχύουσες περιοχές ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η ΑΟΖ με τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο.

Προτείνει μάλιστα και μια πολυμερή διάσκεψη για το ενεργειακό και την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο, η οποία όμως ουσιαστικό έργο θα έχει την επισημοποίηση και αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα της διχοτόμησης της Κύπρου με τα δύο κράτη στο έδαφός της. Δι’ αυτού του τρόπου, η Αγκυρα, με τον πλέον εύγλωττο και καθαρό τρόπο, δείχνει ότι έχει ήδη γράψει στα παλιά της τα παπούτσια τον ΟΗΕ, τη διεθνή κοινότητα και τις ισχύουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Το σοβαρότερο και αρνητικότατο σημείο δεν είναι η παράνομη θέση της Τουρκίας, που γελοιοποιεί τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά το γεγονός ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα και οι επίσημοι οργανισμοί δεν είχαν ούτε μια κουβέντα να πουν στον Ερντογάν για την υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεών της. Ο πολυλογάς Ερντογάν έχει και εδώ έτοιμη την απάντηση, ότι εδώ και 50 χρόνια οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ουδέν απέδωσαν, άρα μόνο ο ίδιος μπορεί να δώσει τη λύση, για την οποία άλλωστε έγινε και η τουρκική εισβολή και κατοχή στη νήσο.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν είχαν να πουν ούτε ένα φωνήεν. Το γεγονός ότι η προεκλογική πορεία βαδίζει στην κορύφωσή της δεν συνιστά ούτε το πιο ευτελές δικαιολογητικό για την πλήρη αδιαφορία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο. Η αφωνία αυτή δηλώνει μόνο ότι ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας έχει εγκαταλείψει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία στην τύχη της, δηλαδή έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την κυνική δήλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2020, ότι η Κύπρος είναι ένα άλλο κράτος που μπορεί να χειριστεί τα προβλήματά του μόνο του.

Από την πρόσφατη συνάντηση του τέως πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον νέο Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη

Ο Ερντογάν δείχνει να αξιολογεί ιδιαιτέρως την πολιτική αλλαγή στάσης της Ελλάδας στο Κυπριακό, πολύ περισσότερο μάλιστα αφού η Ελλάδα έχει ουσιαστικά «παραδώσει» την ΑΟΖ ανατολικά του 26ου μεσημβρινού, καταδικάζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία να διαπραγματευθεί και να οριοθετήσει μόνη της με την Τουρκία την ΑΟΖ στη νοτιοδυτική πλευρά της νήσου.

Είναι παραπάνω από εμφανές ότι η Λευκωσία και ο νέος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θα δώσουν μόνοι τους από εδώ και πέρα την αποφασιστική μάχη για τη διατήρηση στο ακέραιο ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ύπαρξη και συνέχεια της οποίας βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Και τούτο διότι ουδείς από τη διεθνή κοινότητα, ούτε ο ΟΗΕ ούτε ο γενικός γραμματέας του ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε. -ούτε η Ελλάδα ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτριες δυνάμεις- έχουν επιχειρήσει να βάλουν φρένο στον Ερντογάν και στις επιδιώξεις του.

Η πρόσφατη παρουσία του Κύπριου Προέδρου στην Ε.Ε. και στα θεσμικά όργανά της δεν προκάλεσε κανένα ειδικό ενδιαφέρον, ούτε και δέσμευση της Ε.Ε. ότι θα υπερασπιστεί τη διατήρηση του κράτους-μέλους της ως έχει και κυρίως ότι θα βάλει φρένο στις παράνομες επεκτατικές βλέψεις της κατοχικής δύναμης Τουρκίας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ουσιαστικότερη ανάμιξη ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. στο Κυπριακό σηματοδοτεί περισσότερο μια πολυμερή διάσκεψη για τα ενεργειακά και την ασφάλεια στη Μεσόγειο, όπως την οραματίζεται ο Ερντογάν, στην οποία, ως είθισται, όλα θα μπερδευτούν γλυκά, κανείς δεν θα πάρει την ευθύνη των αποφάσεων, η Τουρκία δεν θα χάσει και η Λευκωσία κάτι θα διασώσει… Εκτός και αν η Λευκωσία και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βγάλουν τον λαγό από το καπέλο…

Ο Τούρκος Προκρούστης για Αθήνα και Λευκωσία

Η εθνική πολιτική του ψεύδους, της επιπολαιότητας, της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας της τελευταίας τετραετίας όχι μόνο συνέβαλε στη δημιουργία της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ερντογάν, αλλά στέρησε από την Κύπρο τα κυριαρχικά δικαιώματα και έβαλε τις βάσεις για διχοτόμηση της νήσου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση όλων των παράνομων τουρκικών επεκτατικών βλέψεων σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, και τη δημιουργία της «Γαλάζιας Πατρίδας», την οποία οι ΗΠΑ αποδέχονται και υποστηρίζουν – παρά τις ελληνικές παραχωρήσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο.

Αυτά αποδεικνύονται από τα έγκυρα και επίσημα στοιχεία του ρεπορτάζ: Η Αγκυρα οριοθέτησε την Τουρκολιβυκή ΑΟΖ, η οποία ήταν παράνομη, διότι παραβιάζει διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας. Την παράνομη όμως Τ/Λ ΑΟΖ νομιμοποίησε η Αθήνα με την εθνική πολιτική τής αδράνειας, διότι ουδέν έπραξε για να την ακυρώσει. Με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να την αναρτήσει στον ΠΙΝΑΚΑ 104 και να τη νομιμοποιήσει, με τις ΗΠΑ να τη θεωρούν νόμιμη και να την καταγράφουν στα επίσημα θεσμικά κείμενα, όπως στην Εκθεση Ερευνών του Κογκρέσου για τη Μεσόγειο.

Αυτό που αποτελεί εμπαιγμό για τους Ελληνες είναι το γεγονός ότι σε πλείστες συνεντεύξεις οι Κ. Μητσοτάκης και Ν. Δένδιας δηλώνουν ότι η Τ/Λ ΑΟΖ είναι παράνομη και αποκρύπτουν ότι ο ΟΗΕ την έχει νομιμοποιήσει, ενώ αποτελεί «δημοσιογραφικό κενό» ότι ουδέποτε ρωτήθηκαν «αφού είναι παράνομη η Τ/Λ ΑΟΖ, γιατί ο ΟΗΕ την έχει αναρτήσει στον πίνακα 104;».

Παράλληλα, η Τουρκία έχει στείλει στον ΟΗΕ τη διεκδίκηση της τουρκικής περιοχής υφαλοκρηπίδας σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, που τείνει να νομιμοποιηθεί λόγω ανυπαρξίας της Αθήνας, η οποία με την πολιτική της έχει καταστήσει την Κύπρο φοβισμένη να αντιδράσει.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τη σ. 35 της Εκθεσης του Κογκρέσου με τον χάρτη για τη Μεσόγειο, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Ο χάρτης για τη Μεσόγειο όπως εμφανίζεται στη σ. 35 της έκθεσης του Κογκρέσου, είναι αποκαλυπτικός για τις προθέσεις Αμερικανών και Τούρκων

Η τουρκική υφαλοκρηπίδα (με μαύρες κουκκίδες) αρχίζει από τη Ρόδο, περνά 6 ν.μ. από Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, και φτάνει 76 ν.μ. νότια της Κρήτης (26ος μεσημβρινός), εξαφανίζοντας την ΑΟΖ ελληνικών νήσων και του Καστελόριζου. Στη συνέχεια οριοθετείται ανατολικά και φτάνει μέχρι τον 31ο μεσημβρινό και 120 ν.μ. νοτιοδυτικά της Κύπρου, με αποτέλεσμα δύο οικόπεδα της ΑΟΖ Κύπρου να καθίστανται τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στη συνέχεια, με παχύτερες μαύρες κουκκίδες στον χάρτη, περικυκλώνει τη νοτιοδυτική Κύπρο και η περιοχή αυτή ορίζεται ως διεκδικούμενη από Τουρκία και Κύπρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ασφυκτιά η Κύπρος και να καθίσταται αδύνατη οποιαδήποτε οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, διότι από τον 26ο μεσημβρινό, αρχίζοντας από το ύψος της Κρήτης και ανατολικά, παρεμβάλλονται η Τουρκική ΑΟΖ και η Τ/Λ ΑΟΖ, με την Ελλάδα να έχει μόνο την Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, την οποία όμως ο ΟΗΕ δεν έχει νομιμοποιήσει και, λόγω αδράνειας και αδιαφορίας της Αθήνας, θα μείνει στο συρτάρι του ΟΗΕ για πάντα…

ΟΙ ΗΠΑ με την Εκθεση του Κογκρέσου παραβιάζουν τις αποφάσεις ΟΗΕ για την Κύπρο υπέρ της Τουρκίας. Και τούτο διότι, όπως φαίνεται στον χάρτη, οι ΗΠΑ αποδέχονται και εφαρμόζουν τη διχοτόμηση της νήσου. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, για μια περιοχή ΑΟΖ βορείως της Κύπρου, στον χάρτη των ΗΠΑ αναγράφεται ότι περιοχή αυτή διεκδικείται από Κύπρο και «ΤΔΒΚ». Ετσι, οι ΗΠΑ νομιμοποιούν τη διχοτόμηση και καθιστούν ξεχωριστό κράτος τους Τ/Κ, θέτοντας ταυτόχρονα την ΑΟΖ νοτιοδυτικά Κύπρου στα άχρηστα.

Το «Oruc Reis» εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Με αυτά τα δεδομένα και κυρίως με τη νομιμοποίηση της Τ/Λ ΑΟΖ, όποια διασύνδεση νοτιοανατολικής Μεσογείου με Ευρώπη για φυσικό αέριο ή ηλεκτρική διασύνδεση θα περνά από τον «Τούρκο Προκρούστη», και τούτο διότι οτιδήποτε απαιτηθεί να περάσει από την Τ/Λ ΑΟΖ θα πρέπει, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, να πάρει άδεια από την Τουρκία, η οποία, με βάση με τις δηλώσεις Ερντογάν, ισοδυναμεί τουλάχιστον με ακριβά διόδια…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This