Επαναλειτουργεί από την Δευτέρα η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ

Βρέθηκε λύση για ένα μήνα - Προβληματισμός για το μετά

Συντάκτης: Newsroom

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με την είδηση ότι δεν θα μπορεί να νοσηλεύει παιδιά η Παιδοψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) καθώς τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας, υπήρξε, όπως φαίνεται, τεράστια κινητοποίηση με αποτέλεσμα να βρεθεί μια λύση, έστω και προσωρινή.

Συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα η κλινική επαναλειτουργεί και πάλι σε 24ωρη βάση καθώς το ζήτημα της υποστελέχωσης «μπαλώθηκε» με την μετακίνηση παιδοψυχιάτρου από νοσοκομείο της Αθήνας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης, είπε:

«Η κλινική θα λειτουργεί από την Δευτέρα με 24ωρη εφημερία».

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε για πόσο διάστημα θα συνεχιστεί η λειτουργία της κλινικής.

Μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της κλινικής η οποία βρίσκεται στο νησί που εμφανίζει τα περισσότερα ποσοστά σε απόπειρες αυτοκτονίας και εξυπηρετεί τα παιδιά από όλο το νότιο Αιγαίο δεν υπήρχε δυνατότητα να νοσηλεύονται παιδιά ενώ τα περιστατικά εξυπηρετούνταν από ένα εξωτερικό ιατρείο – νοσοκομείο ημέρας και στο ΤΕΠ.

Τι συνέβη

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοσοκομείο έφτασε έγγραφο μετακίνησης για ένα μήνα παιδοψυχιάτρου από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Έτσι πλέον οι παιδοψυχιάτροι γίνονται από δύο τρεις και θα μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες με περισσότερη φροντίδα και χωρίς να ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές τους.

Πρόσφατα έγινε προκήρυξη για πρόσληψη δύο παιδοψυχιάτρων η οποία απέβη άκαρπη, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Ωστόσο, ένας μήνας είναι αρκετά μικρό χρονικό διάστημα και υπάρχει τεράστιος προβληματισμός για το τι θα γίνει μετά αν αποβεί άκαρπη η διαδικασία της επαναπροκήρυξης των θέσεων των γιατρών.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο διευθυντής – ψυχίατρος της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και μέλος των Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών νομού Ηρακλείου και του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Βασίλης Κούδας, οι αμοιβές των γιατρών και οι τωρινές συνθήκες εργασίας αποτελούν αντικίνητρα για τους ενδιαφερόμενους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, τόνισε την ανάγκη να δοθούν οικονομικά κίνητρα και να γίνουν μόνιμες προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράζει νέες υποσχέσεις και νέες μεγαλοστομίες περί «προτεραιότητας» και «προσωπικού στοιχήματος», σε ότι αφορά την υγεία (επισκέπτεται το Υπουργείο Υγείας), η κατάσταση στο ΕΣΥ γίνεται όλο και πιο δραματική.

Κόσμος πεθαίνει περιμένοντας τα ασθενοφόρα, που είτε δεν υπάρχουν, είτε υπάρχουν αλλά δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, είτε υπάρχουν μεν, αλλά είναι παροπλισμένα. Πεθαίνει περιμένοντας ώρες στα επείγοντα των νοσοκομείων, ή στο σπίτι του γιατί δεν μπορεί να πάει σε κάποιο νοσοκομείο, ή γιατί δεν υπάρχει καν γιατρός, ή πεθαίνει σε κάποια γωνιά της χώρας μας που δεν υπάρχει τίποτα.

Πεθαίνει στην Ελλάδα του 2023, γιατί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά με σταθερά βήματα το σχέδιό της για πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να τη χαρίσει στους ιδιώτες.

Από τη σημερινή (4/7) επίσκεψη Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας

Τελευταίο παράδειγμα της διάλυσης αυτής, είναι η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, η οποία μετά από εννέα χρόνια, τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας και δεν νοσηλεύει πλέον ασθενείς, αλλά από χθες, λειτουργεί  μόνο ως κέντρο ημέρας και εξωτερικό ιατρείο!

Σύμφωνα με το ekriti.gr, οι δυο μοναδικοί γιατροί του τμήματος έστειλαν χθες Δευτέρα έγγραφο στην διοίκηση του νοσοκομείου και την ΔΥΠΕ Κρήτης, επισημαίνοντας ότι προχωρούν αναγκαστικά σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της.

Την περασμένη Παρασκευή, η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στην οποία τέθηκε το θέμα, είχε ζητήσει πίστωση χρόνου για να βρει γιατρούς από άλλα νοσοκομεία, καθώς οι θέσεις δύο γιατρών που προκηρύχθηκαν για την κλινική βγήκαν άγονες (με τις συνθήκες διαμονής και εργασίας να μην εξασφαλίζονται από το κράτος) και πρέπει να προκηρυχθούν ξανά.

Η Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Ηράκλειο είναι η μοναδική τέτοια δομή όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά στα γύρω νησιά και είναι άγνωστη η τύχη των ανηλίκων που χρειάζονται βοήθεια ή νοσηλεία.

Ο ψυχίατρος Βασίλης Κούδας που είναι και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, είπε σχετικά στο ΚΡΗΤΗ TV:

«Η κλινική εδώ και πάρα πολύ καιρό λειτουργεί μόνο με δύο συναδέλφους παιδοψυχιάτρους, οι οποίοι για να λειτουργεί η κλινική 24 ώρες το 24ωρο, κάνουν από 15 εφημερίες το μήνα. Έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους…»

Σύμφωνα με τον κ.Κούδα, αν χρειαστεί νοσηλεία ένας ανήλικος, θα παραπεμφθεί στην Αθήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το 60% των παιδιών που νοσηλεύονται έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ οι νοσηλείες τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί. Μιλάμε για ένα νησί (Κρήτη) που μετρά τις περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας ανηλίκων στην Ελλάδα…

Όπως αναφέρει το ekriti.gr για την κλινική του ΠΑΓΝΗ, την τελευταία διετία έχει βοηθήσει περισσότερους από 1.500 ανήλικους, πολλοί εκ των οποίων χρειάστηκε και να νοσηλευτούν, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που αντιμετωπίζει σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές και χρειάζεται ψυχολογική και σε αρκετές περιπτώσεις, φαρμακευτική υποστήριξη.

Αποδυνάμωση υπόσχεται ο Μητσοτάκης, όχι ενίσχυση

Όσο και αν φωνασκεί με τις υποσχέσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πραγματικότητα που βιώνει ο κάθε πολίτης είναι σκληρή και πολλές φορές αποβαίνει μοιραία. Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν τσακίσει το ΕΣΥ και έχουν τσακίσει και τους υγειονομικούς που έχουν απομείνει σε αυτό.

Όσο για το «παραμυθάκι» με τις 10.000 προσλήψεις που διηγείται από την προεκλογική περίοδο  μέχρι και σήμερα ο Πρωθυπουργός;

Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Δημόσιων Υπαλλήλων, την τετραετία 2019-2022 αποχώρησαν 11.980 μόνιμοι υγειονομικοί, λόγω συνταξιοδότησης, ή παραίτησης.

Άρα, παρά τις φανφάρες του κ.Μητσοτάκη, δεν θα υπάρχει κανένα ουσιαστικό όφελος για το ΕΣΥ παρά μόνο νέα αποδυνάμωση και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η τακτική της «καμένης γης» συνεχίζεται…

Επικίνδυνο το κλείσιμο

Το «καμπανάκι» του κινδύνου χτυπά η πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας Ρίτσα Παπαδοπούλου σχετικά με το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Με ανάρτησή της στην σελίδα της Εταιρείας στο Facebook, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρεται στην μεγάλη σημασία της κλινικής και στα προβλήματα της τα οποία την οδήγησαν να κλείσει αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Δείτε τι γράφει:

«Τα προβλήματα έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό από τους υγειονομικούς φορείς της Κρήτης. Η σοβαρή υποστελέχωση οδήγησε τους εναπομείναντες γιατρούς σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Η είδηση μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς το κλείσιμο της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ του νησιού εγκυμονεί κινδύνους, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η ψυχική υγεία των παιδιών αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτη και τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται. 

Είναι λυπηρό οι γονείς παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα να μην μπορούν να υποστηριχθούν από το Δημόσιο Νοσοκομείο!

Κάθε παιδί δικαιούται πρόσβαση σε ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσία υγείας!

Ως παιδίατροι κάνουμε έκκληση να παρθούν άμεσα εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε να επαναλειτουργήσει η ΠΔΨ Κλινική του ΠαΓΝΗ!

Ρίτσα Παπαδοπούλου

Προέδρος Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας».

Δείτε την ανάρτηση:

Δείτε επίσης:

Ώρα μηδέν για την Υγεία ενώ ο Μητσοτάκης μοιράζει υποσχέσεις: «Λουκέτο» στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ!

Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία: Επικίνδυνο το κλείσιμο της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρέντης: Και ο αδερφός του δεκαοκτάχρονου είχε συλληφθεί για οπαδική βία!

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως την ώρα που ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ εξακολουθεί να χαροπαλεύει στο Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νίκαιας και...

Λάρισα: Θρίλερ με νεκρό 59χρονο μετανάστη σε πορτ μπαγκάζ! Εντοπίστηκαν άλλοι 36 μετανάστες στην...

Με μια μυστήρια υπόθεση απασχολούνται τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικές αρχές στην Λάρισα.Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, όταν...

Μετά τις αποτυχημένες «συνταγές», τώρα «νόμος και τάξη» μέχρι… 12 Φεβρουαρίου!

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Χωρίς θεατές οι αγώνες της Super League για δύο μήνες

Πατέρας Άλκη Καμπανού για τα επεισόδια στου Ρέντη: «Φταίμε όλοι, δεν τηρούνται τα μέτρα...

Κανένα μέτρο κατά της οπαδικής βίας δεν τηρείται με αποτέλεσμα τα θύματα να αυξάνονται τόνισε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, Άρης σχολιάζοντας τον σοβαρό...

Μπλακ άουτ στη μισή Πάτρα

Ξαφνικό πρόβλημα

Κακουργηματική δίωξη στον ιδιοκτήτη των σκύλων που κατασπάραξαν την 50χρονη στη Θεσσαλονίκη

Η σορός της 50χρονης αναμένεται να εξεταστεί από ιατροδικαστή

Φοβόταν τα σκυλιά του γείτονά της η 50χρονη – Η συγκινητική ανάρτησή φίλης της...

Η 50χρονη που πέθανε μετά από επίθεση σκυλιών στην Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης χθες το μεσημέρι φοβόταν τα σκυλιά του 37χρονου γείτονά της.Σε μια συγκινητική ανάρτηση...

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας βγήκε από τον ανακριτή ο 18χρονος που έριξε τη φωτοβολίδα...

«Άγνωστο εάν η δική του φωτοβολίδα τραυμάτισε τον αστυνομικό» λέει ο δικηγόρος του

Μαρτυρία «κλειδί» ανατρέπει την υπόθεση κακοποίησης του χάσκι στη Αράχοβα!

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του χαμού του άτυχου σκυλάκου – Τι δείχνει το υλικό που έχει η αστυνομία στα χέρια της

Στον εισαγγελέα ο ιδιοκτήτης των σκυλιών που επιτέθηκαν στην 50χρονη – «Δεν ήταν επιθετικά»...

Ενώπιον του εισαγγελέα βρίσκεται ο 37χρονος ιδιοκτήτης των τριών σκυλιών που κατασπάραξαν μια 50χρονη στην αυλή του σπιτιού της στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα...

Πατέρας 18χρονου που πέταξε την φωτοβολίδα: «Παρασύρθηκε, ένα λάθος έκανε, να τον κρεμάσουμε;»

Την άποψη ότι ο γιος του παρασύρθηκε και απλά έκανε ένα λάθος εξέφρασε ο πατέρας του 18χρονου που ομολόγησε πως πέταξε την ναυτική φωτοβολίδα...

Γ. Καλλιακμάνης και Π. Τίγκας για οπαδική βία: «Να αναλάβουν την ευθύνη τους οι...

Ιδιαίτερη αναφορά στην οπαδική βία, με αφορμή το φρικιαστικό περιστατικό στου Ρέντη και τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, που χαροπαλεύει στο Κρατικό Νοσοκομείο,...

Η στιγμή που οδηγείται ο 18χρονος στον ανακριτή – Θα πάρει προθεσμία για να...

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η μεταγωγή του στα δικαστήρια του Πειραιά. Ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα. Διιώκεται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ταραχή για την πρώην σύζυγο του Κούστα, Σοφία Γιαννικοπούλου – Νέο επεισόδιο στη δικαστική διαμάχη

Ενα νέο μεγάλο «κεφάλαιο» στη δικαστική διαμάχη μεταξύ της ηθοποιού Σοφίας Γιαννικοπούλου και του πρώην συζύγου της, εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, «έγραψε» το Πολυμελές Πρωτοδικείο...

Nεκτάριος Λεμονίδης σε Ελίζαμπεθ Ελέτσι: «Αν είσαι καλη μαζί μου θα σε πάω στο Μπαλί»

Ο Νεκτάριος Λεμονίδης, ο ιατρός μέλλων σύζυγος της Ελίζαμπεθ Ελέτσι έδωσε μαζί της μια κοινή συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» για να τον γνωρίσει...

Τα δάκρυα της Ειρήνης Παπαδοπούλου για τον Βασίλη Καρρά

Δάκρυσε για τον Βασίλη Καρρά η Ειρήνη Παπαδοπούλου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρωινό» από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε, η γνωστή τραγουδίστρια αναφέρθηκε, μεταξύ...

Η Όλγα Κιουρτσάκη χάνει τα μαλλιά της και βρίσκεται ένα βήμα πριν να τα ξυρίσει

H Όλγα Κιουρτσάκη έγινε μητέρα στις αρχές Αυγούστου και απέκτησε την κόρη της Μικαέλα Αγγελική. Η κόρη της Άντζελας Δημητρίου μοιράζεται συχνά στιγμές από...

1.000.000 ευρώ για το κεφάλι του Αλβανού «Πάσσαρη» στον Κορυδαλλό

Γιατί ο διαβόητος μαφιόζος Αλντο Μπάρε, που έπαιζε μπάλα με τα κρανία των αντιπάλων του, έχει επικηρύξει τον σκληρό των ελληνικών φυλακών Λαέρτ Χατζίου

Σανίδα σωτηρίας της κυβέρνησης στον Ολυμπιακό!

Οι «ερυθρόλευκοι» εκτίουν ποινή για την τιμωρία του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, είναι υπό τιμωρία για την εισβολή οπαδών τους στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, ενώ η διοίκηση της ΠΑΕ έχει λάβει κλήση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις εμπρηστικές ανακοινώσεις!

«Την πέσαμε στους μπάτσους και εγώ χτύπησα αστυνομικό» παραδέχτηκε ο 18χρονος δράστης της δολοφονικής επίθεσης στου Ρέντη

Ξετυλίγεται σιγά σιγά το κουβάρι της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη, μετά τη σύλληψη του 18χρονου δράστη, που ομολόγησε ότι...

Σοκαρισμένος ο πατέρας του 18χρονου συλληφθέντος – «Αν όντως το έχει κάνει αυτός, πάει, κατέστρεψε τη ζωή του»

Σοκαρισμένος είναι ο πατέρας του 18χρονου που συνελήφθη μετά την ομολογία του πως έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου...

Αποκάλυψη: Δημοψήφισμα για το συνυποσχετικό!

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης νομοθέτησε την επιστολική ψήφο και για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα» που προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος

Ζουν σε έναν δικό τους κόσμο!

Ομολογώ πως είχε καιρό να με εντυπωσιάσει λόγος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης τα είπε εξαιρετικά. Θα σταθώ σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φοβόταν τα σκυλιά του γείτονά της η 50χρονη – Η συγκινητική ανάρτησή φίλης της – «Τα σκυλιά είχαν δαγκώσει άνθρωπο» λέει ο πρώην σύζυγός...

Η 50χρονη που πέθανε μετά από επίθεση σκυλιών στην Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης χθες το μεσημέρι φοβόταν τα σκυλιά του 37χρονου γείτονά της.Σε μια συγκινητική ανάρτηση που έκανε στενή της φίλη...

Εξετάζεται το αίτημα για την ορκωμοσία του Φρέντυ Μπελέρη

Πλήθος ομογενών καταφτάνουν για να στηρίξουν τον εκλεγμένο δήμαρχο που για επτά μήνες βρίσκεται στη φυλακή

Στον εισαγγελέα ο ιδιοκτήτης των σκυλιών που επιτέθηκαν στην 50χρονη – «Δεν ήταν επιθετικά» τόνισε ο δικηγόρος του

Ενώπιον του εισαγγελέα βρίσκεται ο 37χρονος ιδιοκτήτης των τριών σκυλιών που κατασπάραξαν μια 50χρονη στην αυλή του σπιτιού της στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.Ο άνδρας...

Αντώνης Παπαηλίας: «Του είπα “μπαμπά είμαι γυναίκα” και απάντησε “δεν πειράζει, Ολυμπιακός να μη γίνεις”»

Ο Αντώνης Παπηλίας έδωσε μια συνέντευξη στην εκπομπή «I Love Σουκού» και αναφέρθηκε στους ρόλους που υποδύεται καθώς και την αποδοχή και στην υποστήριξη που έχει λάβει από τους...

Πύργος: Διευθυντής σχολείου είπε σε εκπαιδευτικό ΑμεΑ να καλύψει το ανύπαρκτο μέλος του!

Απαράδεκτη ήταν η συμπεριφορά ενός διευθυντή σχολείο στον Πύργο Ηλείας σε έναν από τους εκπαιδευτικούς του ιδρύματος ο οποίος είναι άτομο ΑμεΑ.Σύμφωνα με το patrisnews.gr, σε εκδήλωση που έγινε...