Ολοκαύτωμα στη Ρόδο: Τεράστια πύρινα μέτωπα – Σπίτια στις φλόγες – Εκκενώσεις στην πιο τουριστική περιοχή του νησιού

Προσαγωγή ενός ατόμου - Επιχείρηση διά θαλάσσης απεγκλωβισμού εκατοντάδων ατόμων από Κιοτάρι και Γεννάδι

Must Read

Άλλη μια εφιαλτική νύχτα στη Ρόδο καθώς η φωτιά που καίει το νησί για πέμπτη ημέρα εξακολουθεί να μαίνεται σε τρία μέτωπα, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Μέχρι αργά το βράδυ 2.500 άτομα είχαν απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικών σκαφών από τις παραλίες Κιοτάρι και Λόρδο, ενώ ήχησε ξανά το 112 για εκκένωση περιοχών στα πλέον τουριστικά θέρετρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έγινε προσαγωγή ενός ατόμου από μεικτό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και Λιμενικού, προκειμένου να διερευνηθεί η ανάμειξή του στην εφιαλτική πυρκαγιά που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στη Ρόδο.

Το συγκεκριμένο άτομο εντοπίστηκε στο χωριό Απόλλωνα και προσήχθη μετά από καταθέσεις και μαρτυρίες εθελοντών, όπως αναφέρει η rodiaki.gr.




Συνεχείς εκκενώσεις

Την εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων (δηλαδή όλη την πιο τουριστική περιοχή του νησιού….) ανακοίνωσε με επείγουσα ειδοποίηση του το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για άμεση εκκένωση με κατεύθυνση προς Αρχάγγελο.

Τα δύο χωριά και ο οικισμός είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου και όπως γίνεται αντιληπτό η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους παραθεριστές.

Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη ενώ αρκετά ξενοδοχεία έχουν παραδοθεί στις φλόγες, με τη μάχη σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς να συνεχίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντικές ομάδες.




Λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και πλέον την τιτάνια προσπάθεια της κατάσβεσης συνεχίζουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του στρατού και οι εθελοντές, έχοντας τη συνδρομή μηχανημάτων ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, τρία είναι τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς που μαίνονται στη Ρόδο. Το πρώτο βρίσκεται βορειοδυτικά της τεχνητής Λίμνης Γαδουρά, το δεύτερο κινείται ανάμεσα στις περιοχές Λάρδο και Λάερμα και το τρίτο στο Ασκληπιείο.




Παράλληλα, επισήμανε ότι απογειώνονται σήμερα το βράδυ δύο αεροσκάφη C-130 που μεταφέρουν δασοκομάντο μαζί με δύο υδροφόρα οχήματα και 8 ομάδες της ΔΙ.ΑΣ, ενώ αύριο, όπως είπε, θα ξεκινήσουν άλλα 10 υδροφόρα οχήματα τα οποία θα φτάσουν στο νησί ακτοπλοϊκώς. Επίσης, ενισχύονται κλιμάκια εγκλημάτων εμπρησμού και καταφθάνει ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.




Καίγονται σπίτια στο χωριό Λάερμα

Από την πύρινη λαίλαπα δεν γλίτωσε ούτε το χωριό Λάερμα με αποτέλεσμα αρκετά σπίτια να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Αναστάσιος Πατούνας.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος είπε ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν φύγει από το χωριό και βρίσκονται σε ασφαλή σημεία στα γύρω χωριά.

Πλέον στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα, συμμετέχουν και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες με 31 άτομα προσωπικό και 5 οχήματα.

Όσον αφορά στην επιχείρηση απεγκλωβισμού, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, συμμετέχουν τέσσερα πλωτά του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, περισσότερα από 30 ιδιωτικά σκάφη, δύο σκάφη του στρατού ξηράς και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.




Νέο μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις

Νέο μήνυμα στάλθηκε από το 112 για εκκένωση των οικισμών Γεννάδι και Κιοτάρι ενημερώνοντας τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Πλημμύρι.




Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media αποτυπώνεται η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Κιοτάρι όπου η φωτιά καταστρέφει ξενοδοχεία, μαγαζιά και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα…

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό οι κάτοικοι στις περιοχές Λάερμα, Λάρδος, Ασκληπιείο και στο τεχνητό φράγμα της λίμνης Λαγουρά θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που τους σταλεί μήνυμα από το 112.

ΥΠΕΞ: Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.




Απομακρύνθηκαν 2.500 άτομα

Νωρίτερα εκκενώθηκαν χωριά και ξενοδοχειακές μονάδες που στη συνέχεια παραδόθηκαν στις φλόγες. Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από θαλάσσης από το Λιμενικό αλλά και ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν στην περιοχή, ενώ επιτάχθηκαν και τα τουριστικά σκάφη.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων, αλλά και πλοία.

«Ζούμε τραγικές στιγμές»

Τραγικές στιγμές ζουν κάτοικοι και επισκέπτες στο νησί της Ρόδου σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο να αναφέρει με «σπασμένη» φωνή πως «είναι αδιανόητη η καταστροφή στο νησί μας».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε ότι αυτή την ώρα μετακινούνται χιλιάδες άνθρωποι «ντόπιοι και επισκέπτες».

«Στόχος μας είναι η ανθρώπινη ζωή και η ασφάλεια ντόπιων κατοίκων, επισκεπτών και ξένων τουριστών» συνέχισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σημειώνοντας ότι μέχρι τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου «οι μετακινήσεις έχουν ξεπεράσει τις 7.500-8.000 χιλιάδες».

«Το οδικό δίκτυο είναι αποκομμένο, έγινε με σκάφη η απομάκρυνση και μετά με λεωφορεία για να έρθουν στο βόρειο ασφαλές κομμάτι. Έχουμε πολύ κόσμο ακόμα. Έχουμε κλειστό οδικό δίκτυο και κάνουμε μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε ο κ. Χατζημάρκος.

«Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση δεν έχουν ακόμη καταγραφεί οι μετακινήσεις των πολιτών στο σύνολό τους. Οι ώρες είναι πάρα πολύ δύσκολες, μετράει να είναι ακόμη ασφαλείς οι ξένοι επισκέπτες και οι κάτοικοι» κατέληξε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.




Οι τουρίστες κατευθύνονται σε άλλα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με ασφάλεια και χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί απομακρύνονται οι επισκέπτες της Ρόδου από τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

«Οι επισκέπτες απομακρύνονται με ασφάλεια από τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Κατευθύνονται σε άλλα ξενοδοχεία στο νησί», αναφέρει η σχετική ανάρτηση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε δεύτερη ανάρτηση επισημαίνει: «Οι πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των συνολικών τουριστικών υποδομών της Ρόδου».

Όσον αφορά στη φιλοξενία και τη διατροφή πολιτών που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, κατόπιν συννενόησης με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία ατόμων που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους, οι παρακάτω συνεδριακού χώροι ξενοδοχείων. Στους συγκεκριμένους χώρους μπορούν να φιλοξενηθούν συνολικά 3.190 άτομα.

Επωνυμία Ξενοδοχείου – Χωρητικότητα

SHERATION RODOS RESORT: 250 άτομα
VERGINA: 400 άτομα
AMATHUS: 70 άτομα
RODOS PALACE: 1500 άτομα
MEDITERRANEAN: 150 άτομα
PARADISE RESORT- ELA RESORT: 300 άτομα
OLYMPIC PALACE: 300 άτομα
KRESTEN PALACE: 150 άτομα
EDEN ROC: 70 άτομα

Παράλληλα από το υπουργείο Ναυτιλίας έχουν διατεθεί για τον ίδιο σκοπό ήδη 3 πλοία Ε/ΟΓ. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600 άτομα), Δωδεκάνησος Εξπρές (347 ατομα) και Blue Star Chios (300 άτομα), τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.247 άτομα.

Επίσης έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

Από πλευράς αστυνομίας, εκτός από τις δυνάμεις της Α Διεύθυνσης Δωδεκανήσου είχαν μεταβεί από την περασμένη εβδομάδα στο νησί 2 ομάδες ΟΠΚΕ και 2 ομάδαα ΟΕΠΤΑ. Επίσης ενισχύεται η Διεύθυνση με αστυνομικές δυνάμεις από την Κω, μαζί με 2 μηχανές και 1 R/Τ

Το απόγευμα απογειώθηκε C130 με 8 δίκυκλα ΔΙΑΣ, ενώ το βράδυ θα σταλούν άλλα 4 οχήματα με δυνάμεις ΟΠΚΕ, και άλλα 8 δίκυκλα ΔΙΑΣ.




Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Με εγκαύματα στο νοσοκομείο εθελοντής πυροσβέστης

Ρόδος: Καίγονται σπίτια στα Λάερμα – Νέα μηνύματα του 112

Οργή στη Ρόδο: «Η φωτιά καίει το νησί 5 μέρες …  Σήμερα που καίγονται τα ξενοδοχεία ξύπνησαν…»

Πρώτη είδηση στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ η εκκένωση των τουριστών στη Ρόδο

Πυροστρόβιλος στη Ρόδο – «Η επιτήρηση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο»

Λίγη τσίπα δεν υπάρχει; 

Κόλαφος ο αντιστράτηγος Γκουρμπάτσης: Αναποτελεσματική η πυροπροστασία της χώρας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This