Κόλαση φωτιάς σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο! Συνεχείς οι εκκλήσεις για εκκενώσεις οικισμών

Ολονύχτια μάχη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες - Σε ετοιμότητα το Λιμενικό για τυχόν ανάγκη διάσωσης παραθεριστών από θαλάσσης

Must Read

Ανεξέλεγκτη καίει από το ξέσπασμά της η μεγάλη πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε σε έξι διαφορετικά σημεία(!) από την περιοχή Λούτσες στη βόρεια Κέρκυρα, με τις φλόγες να φτάνουν στα πρώτα σπίτια των οικισμών Σάντα και Μέγκουλα, με το 112 να ηχεί εκ νέου στο νησί των Φαιάκων για προληπτική εκκένωση ακόμη δέκα συνολικά οικισμών!

Πιο συγκεκριμένα, το νέο μήνυμα που εστάλη μέσω του 112, αφορά τους κατοίκους των περιοχών Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα, Καβαλλέραινα, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι και Κοκκοκύλας, οι οποίοι καλούνται να κατευθυνθούν προς τον οικισμό Ύψος. Ουσιαστικά πρόκειται για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της βόρειας Κέρκυρας, μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα ήχησε εκ νέου το 112, για (προληπτική) εκκένωση, αυτή τη φορά, των οικισμών Βιγγλατούρι και Νησάκι, με τους κατοίκους και τους παραθεριστές τους να καλούνται να κατευθυνθούν προς Μπαρμπάτι. Στην περιοχή κατέπλευσαν ημερόπλοια για την απομάκρυνση των κατοίκων δια θαλάσσης, ενώ έντονη ήταν και η κινητοποίηση της αστυνομίας για την εκκένωση των περιοχών. Από την παραλία του οικισμού Νησάκι απεγκλωβίστηκαν συνολικά 59 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας, του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι μαζι και εθελοντές δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα, η οποία καίει σε μέτωπο πολλών χιλιομέτρων. Oι δυνάμεις αυτές ενισχύθηκαν  αργά το βράδυ με πυροσβέστες που έφτασαν από Πρέβεζα, Αρτα και Ιωάννινα. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, εξάλλου, κάτοικοι και τουρίστες είχαν εγκαταλείψει τους οικισμούς Πόρτες, Μεγκουλα, Σινιές, Παλιά Περίθεια και Σάντα, ακολουθώντας τις οδηγίες του σχετικού μηνύματος 112, κατευθυνόμενοι στο παραλιακό χωριό Κασσιόπη.

Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγκουλας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

Εξαιρετικά δύσκολη η νύχτα και στην Αιγιάλεια

Πριν από λίγη ώρα, εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΣ Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, απεύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους κατοίκους του οικισμού Τράπεζα του Δήμου Αιγιαλείας να προβούν σε εκκένωσή του προς Ακράτα, τονίζοντας πως νωρίτερα είχε σταλεί και σχετικό μήνυμα μέσω του 112. Το πύρινο μέτωπο άρχισε να κατευθύνεται προς την περιοχή Τράπεζα λίγο μετά τις 21:30, καθώς οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τις φλόγες προς το Διακοφτό. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, εξάλλου, είχε εκκενωθεί προληπτικά και ο οικισμός Κάστρο, πάνω από το Καθολικό.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν κάτοικο της περιοχής, ο οποίος κατάφερε μεν να σώσει, τελικά, το -εκκενωμένο- μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, παλεύοντας μόνος του με τις φλόγες, ωστόσο, στη συνέχεια εγκλωβίστηκε από τη φωτιά. Πιο τυχεροί στάθηκε μια τετραμελής οικογένεια Γερμανών τουριστών, οι οποίοι ειχαν εγκλωβιστεί μέσα στους καπνούς στον Βουραϊκό, αλλά διασώθηκαν από την ομάδα της 6η ΕΜΟΔΕ που κατάφερε να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει σώους.

Μια φωτιά, η οποία καίει παρθένο δάσος σε δύσβατη περιοχή και έχει μπει στο φαράγγι του Βουραϊκού, παραμένει ανεξέλεκτη, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή αλλάζουν συνεχώς φορά. Τις τελευταίες ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά την εθνική, καθώς εάν αυτό συμβεί θα προχωρήσει ακάθεκτη προς την Ακράτα.

Οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα στην περιοχή των διοδίων του Αιγίου σταμάτησαν μόλις έπεσε ο ήλιος, με αποτέλεσμα η νύχτα στην ευρύτερη περιοχή να προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα σημεία όπου εντοπίζονται οι διάσπαρτες εστίες δεν επιτρέπουν την επέμβαση των επίγειων δυνάμεων, λόγω της δυσβατότητάς τους. Στο σημείο, πάντως, επιχειρούν 99 πυροσβέστες με 35 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα και δασοκομάντο.

Στο μεταξύ, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται δύο πλωτά λιμενικά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Δερβένι του Δήμου Αιγιαλείας, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, για την απομάκρυνση παραθεριστών.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις για έκτη νύχτα στη Ρόδο

Για έκτη συνεχή νύχτα καίει ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά που έχει αναστατώσει το νησί των ιπποτών, καθώς οι διαρκείς αναζωπυρώσεις καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την αποστολή των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μέχρι τώρα, και παρά τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται, η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού να είναι τεράστια. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η φωτιά στη δυτική πλευρά από Κιοτάρι έως Ασκληπιείο δεν είχε ενεργό μέτωπο, ενώ στη νότια παραθαλάσσια ζώνη δεν υπήρχαν εστίες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο είναι πλέον τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ανησυχούν τις αρχές. Το πρώτο είναι στην περιοχή του Μαλώνα, όπου λίγο πριν από τις 8 το βράδυ σημειώθηκε μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση στο χωριό, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Λόγω του πυκνού καπνού, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τον Μαλώνα, καθώς επίσης και από τα διπλανά χωριά, Μάσαρη και Κάλαθο. Το δεύτερο είναι στην πολύπαθη περιοχή των Λαέρμων, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για τον περιορισμό του. Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις αρμοδίων, η μάχη με τις φλόγες θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αφού αναμένεται να υπάρξουν αρκετές αναζωπυρώσεις στα νότια του νησιού.

Σε πλήρη εξέλιξη και η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια

Προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς καταβάλουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε κρίσιμα σημεία της περιοχής, με στόχο το τριπλό πύρινο μέτωπο να μην επεκταθεί προς την Κάρυστο.

Προς το παρόν δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός, ούτε καν κάποιος από εκείνους που εκκενώθηκαν προληπτικά το απόγευμα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο θα επιχειρούν 77 πυροσβέστες με 25 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα. Παράλληλα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καταφθάνουν στην περιοχή από την κεντρική Ελλάδα για να συμβάλλουν στην κατάσβεση.

Θυμίζουμε πως λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους των περιοχών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός να εκκενώσουν τους εν λόγω οικισμούς και να μετακινηθούν προς Κάρυστο, ενώ, όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή, ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε νωρίτερα το χωριό Πλατανιστός, με τους αστυνομικούς να προλαβαίνουν να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε δηλώσεις του στο evima.gr, ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, πέρα από τις προβλεπόμενες αναφορές σε δύσκολη νύχτα, άφησε και υπόνοιες για εμπρησμό. «Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη απόψε, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ισχυροί. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν νωρίτερα δεν θα επιστρέψουν απόψε στα σπίτια τους. Είναι πολύ περίεργο το ότι ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν οι εστίες και στα τρία μέτωπα, τα οποία απέχουν μεταξύ τους 3 χιλιόμετρα…», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This