Βελτιωμένη εικόνα στις φωτιές σε Πύργο και Α. Ολυμπία – Κανονικά τα δρομολόγια τρένου Λάρισα-Βόλος

Πού είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Must Read

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στα πύρινα μέτωπα σε Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του δήμου Πύργου καθώς και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ωστόσο, χθες είχε σημάνει συναγερμός καθώς οι φλόγες στην Ηλεία έφτασαν κοντά σε σπίτια γι’αυτό και δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης τεσσάρων οικισμών.

Δείτε το μήνυμα:

Ωστόσο, στην Παλαιοβαρβάσαινα το κλίμα είναι «βαρύ» καθώς κάηκε το δάσος που αγωνιζόταν να αναγεννηθεί από τις φωτιές του 2021.

Με τις φλόγες να πλησιάζουν στα 800 μέτρα σπίτια σε τέσσερις οικισμούς, οι υπόνοιες για εμπρησμό εντείνονται στην Ηλεία, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ξηρά και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία με το πρωτόκολλο πυρασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου να ενεργοποιείται προληπτικά.Οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός 65χρονου από το χωριό Μουριά, ενώ στην περιοχή βρέθηκε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.


Στο μέτωπο της Νέας Αγχιάλου, οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητα τους, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο να ξεχάσουν όσα έζησαν την Πέμπτη όταν όταν η πυρκαγιά που βρισκόταν σε εξέλιξη στην περιοχή  έφθασε στην αποθήκη πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης και ακολούθησαν σκηνές «Αποκάλυψης« με εκρήξεις πυρομαχικών.. Η καταγραφή των ζημιών έχει αρχίσει. Επιχειρήσεις και σπίτια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. 

Χθες, ο Βασίλης Κικίλιας υποδέχθηκε στην Πολιτική Προστασία τον Αμερικανό πρέσβη Τζόρτζ Τσούνης και ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις της Ελλάδας με τέσσερα ελικόπτερα Blackhawk που ήδη επιχειρούν στο Στεφανοβίκειο του Βόλου και αλλα 3 Σινούκ που αναμένονται σύντομα.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου, θα υλοποιήσει – υπό τις οδηγίες του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκου Δένδια – σχέδιο εκτάκτων επιθεωρήσεων και αξιολογήσεων μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας, αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε βραδινές ώρες χθες σε δύσβατη δασική περιοχή στο Τρίλοφο Καστοριάς. Επιχειρούν 16 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας επιχειρούσε και 1 Ε/Π. Το σημείο είναι δύσβατο και προσεγγίζεται μόνο με πεζοπόρα τμήματα, ενώ η εικόνα της φωτιάς θα εκτιμηθεί με το πρώτο φως της ημέρας και ανάλογα θα αποφασιστεί αν θα συνδράμουν και εναέρια μέσα.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαψός Κορινθίας χθες το απόγευμα έχει οριοθετηθεί. Επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 2 Α/Φ, συμπεριλαμβανομένου 1 Α/Φ από την Κροατία και 1 Ε/Π.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Ρόδο, στην Κέρκυρα και στη Μαγνησία, ενώ παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π από τις Η.Π.Α.

Επανέρχονται δρομολόγια

Η Hellenic Train με ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από την Κυριακή (30/7), επανέρχονται κανονικά τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών στο τμήμα Λάρισα – Βόλος που είχαν διακοπεί λόγω της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δρομολόγια:

11572 (Λάρισα- Βόλος), ώρα αναχώρησης 06:25

11574(Λάρισα- Βόλος), ώρα αναχώρησης 09:00

11576 (Λάρισα- Βόλος), ώρα αναχώρησης 12:25

11578 (Λάρισα- Βόλος), ώρα αναχώρησης 14:35

12570 (Λάρισα- Βόλος), ώρα αναχώρησης 16:40

12572 (Λάρισα- Βόλος), ώρα αναχώρησης 18:50

11573 (Βόλος- Λάρισα), ώρα αναχώρησης 07:40

11575 (Βόλος- Λάρισα), ώρα αναχώρησης 10:50

11577 (Βόλος- Λάρισα), ώρα αναχώρησης 13:25

11579 (Βόλος- Λάρισα), ώρα αναχώρησης 15:35

12571 (Βόλος- Λάρισα), ώρα αναχώρησης 17:45

12573 (Βόλος- Λάρισα), ώρα αναχώρησης 19:50

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε έξι περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

* Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές, Στρατιωτικές δυνάμεις και κλιμάκια της Δασικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο σύνδεσμο: https://bit.ly/43R9l10

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Δείτε επίσης:

Φρίκη στην Κατερίνη: Κάηκε ζωντανή μέσα στο αυτοκίνητό της!

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία – Σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό αφήνει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This