Πάνω από 11.000 τ.μ παράνομης κατάληψης στην Πάρο, καταγγέλει το «Κίνημα της Πετσέτας»!

«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις - Η κυβέρνηση τώρα διαμηνύει πως θα εφαρμόσει το νόμο!

Must Read

«Φουντώνει» όσο περνούν όχι μόνο οι μέρες αλλά και οι ώρες για το «Κίνημα της πετσέτας» το οποίο αποτελείται από πολίτες που αντιδρούν στις πλήρως οργανωμένες παραλίες με ξαπλώστρες και ομπρέλες που δεν αφήνουν σπιθαμή ελεύθερη για όσους δεν επιθυμούν να πληρώσουν στα μαγαζιά και να κάνουν ελεύθερα το μπάνιο τους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Μιχάλης Κυριαζάνος, μέλος της Κίνησης Πολιτών για τις Ελεύθερες Παραλίες αποκάλυψε ότι στην Πάρο υπήρχαν «11.500 τετραγωνικά παράνομης κατάληψης»!

Όπως ανέφερε οι πολίτες μπορεί να μην έχουν τα μέσα να κάνουν τεράστιες παρεμβάσεις αλλά κάνουν ότι μπορούν για να αποκαλύψουν το μέγεθος της παρανομίας στις παραλίες του νησιού.

«Εμείς με τα πενιχρά μέσα που έχουμε τις συμβάσεις από τη Διαύγεια και κάποιες αεροφωτογραφίες από τους χώρους είδαμε ότι έχουν παραχωρηθεί 7.186 τετραγωνικά νόμιμα στους επιχειρηματίες, και έχουν καλυφθεί συνολικά 18.800 τετραγωνικά, 11.500 τετραγωνικά παράνομης κατάληψης».

Όσο για το κίνημα τόνισε πως δημιουργήθηκε καθώς «το ποτήρι ξεχείλισε».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην πρώτη νίκη του κινήματος στη μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου όπου οι ξαπλώστρες που την είχαν καλύψει απομακρύνθηκαν.

«Ευτυχώς τις απομάκρυνε, δεν ξέρουμε για πόσο καιρό, αλλά σίγουρα είναι μια μεγάλη νίκη, μια αρχή για κάτι καλύτερο», είπε.

Την ίδια στιγμή,πάντως, ο κ. Κυριαζάνος τόνισε ότι οι αυτοψίες που πρέπει να γίνονται από το Υπουργείο δεν συμβαίνουν και οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους.

Σε αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος δηλώνοντας πως οι έλεγχοι θα είναι μαζικοί σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις παραλίες τον Αύγουστο, με μικτά κλιμάκια υπαλλήλων και αν χρειαστεί με μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου στις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου των νησιών για αποτελεσματικότερες ελέγχους.

Όπως πάντα, η κυβέρνηση «ξύπνησε» αργότερα από ότι συνήθως καθώς οι έλεγχοι θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο ενώ έχει «βουήξει» ο τόπος με τις δεκάδες καταγγελίες για τις παραλίες.

Όπως είχε δηλώσει χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης:

«Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται:

«Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 – 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές». 

Σε δήλωσή του ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

 

Ο νόμος θα εφαρμοστεί, λέει ο Μαρινάκης

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος διεμήνυσε ότι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και τον νόμο.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ η κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει το συντομότερο δυνατόν την απλοποίηση, ενοποίηση, κωδικοποίηση των διαδικασιών για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους ελέγχους. Μάλιστα, τόνισε πως πάνω από όλα είναι η εφαρμογή του νόμου και «δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά».

Σχολιάζοντας το «Κίνημα της Πετσέτας» είπε πως «η κοινωνία των πολιτών πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, η οποία όμως έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση διευκρίνισε για το θέμα», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης. «Εμείς θα πούμε ότι αυτό που διεκδικούν εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, δηλαδή ό,τι έχει συμφωνηθεί να τηρείται», πρόσθεσε.

Τέλος ανέφερε πως στη Μικρή Σάντα Μαρία, οι εκθέσεις αυτοψίας είχαν ήδη γίνει εδώ και κάποιες ημέρες, στις 21 Ιουλίου και στις 24 Ιουλίου και οι συμβάσεις παραχώρησης απείχαν από την εικόνα.

Η πρώτη νίκη

Κατάφερε να κάνει «φασαρία», να ακουστεί και να πετύχει ήδη την πρώτη νίκη το κίνημα της πετσέτας που ζητά να απελευθερωθούν οι παραλίες από παράνομες καταλήψεις, και «μπράβους» που όπως καταγγέλλουν εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό μέσα από ανάρτηση στην σελίδα του της Κίνησης πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, η μισή παραλία της μικρής Σάντα Μαρία απελευθερώθηκε και οι ξαπλώστρες που είχαν «κλείσει» την παραλία απ’ άκρη σ’ άκρη απομακρύνθηκαν.

Οι πολίτες έχουν προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά και σε διαμαρτυρίες, ενώ ακόμα και ο δήμαρχος συντάσσεται με το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση. 

Εκσκαφικό στη Νάξο!

Ολοένα και γιγαντώνεται το «κίνημα της πετσέτας», το οποίο εκτός από την Πάρο, εξαπλώνεται και στην Νάξο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» κατήγγειλε εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. «Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας», είπε, εξηγώντας ότι η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Όπως εξήγησε, στη Νάξο υπάρχουν δύο ζητήματα. Πρώτον, το κοινό φαινόμενο με τις ομπρελοξαπλώστρες που έχουν εξαπλωθεί και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%. Δεύτερον, ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, πέργκολες, εξέδρες κλπ. Σύμφωνα με την κυρία Ανδριανοπούλου, οι μαζικές καταγγελίες κατοίκων έγιναν και πέρυσι αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.

Υπενθυμίζεται, πως μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ξεκίνησαν έλεγχοι για την παράνομη κατάληψη παραλιών από επιχειρήσεις και ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις, στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου.

Δείτε επίσης:

Εξαπλώνεται στην Ελλάδα το «κίνημα της πετσέτας»

Δήμαρχος Σερίφου: «Ναι στην επιχειρηματικότητα αλλά υπό τις προϋποθέσεις του νόμου»

Βελόπουλος: «Καλός ο αγώνας για τις ξαπλώστρες», αλλά «να ασχοληθούμε και με τα άλλα θέματα»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This