Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα, Δαδιά και Βοιωτία – 60 πυροσβέστες τραυματίες ή με αναπνευστικά προβλήματα

Ελεύθεροι οι τρεις από τους προσαχθέντες για απόπειρα εμπρησμού σε Μενίδι και Αυλώνα

Must Read

Αντιμέτωπες με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα, την Αλεξανδρούπολη, το δάσος της Δαδιάς, τη Βοιωτία, τον Έβρο και τη Ροδόπη, μεταξύ άλλων, με πολλές από τις επίμονες φωτιές να αποτελούν -αποδεδειγμένα πλέον- προϊόν εμπρησμού.

Όπως ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, συνολικά 12 πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, στους πρόποδες της Πάρνηθας, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα πριν πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις, ενώ έκανε λόγω και για τα drones που χρησιμοποιούν «κάποιοι» στην Πάρνηθα.

«Τα μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιών αντιμετωπίζονται στην Πάρνηθα, όπου ισχυρές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθεια για τον περιορισμό της», είπε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε ότι, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις. Για αυτόν τον λόγο, εκδόθηκαν δύο νέα μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την πυρκαγιά στις περιοχές Θρακομακεδόνες, Πανόραμα Μενιδίου, Μπόσκιζα και Αγία Παρασκευή και το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Αγία Παρασκευή.

«Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Γερμανία και 2 από Σουηδία καθώς και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό. Επιπρόσθετα επιχειρούν 19 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία και συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες. Ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής με υδροφόρες και μηχανήματα έργου», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ, αναφερόμενος στο φαινόμενο που παρατηρείται τελευταίως στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, να χρησιμοποιούν κάποιοι drones, επισήμανε τα εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι ο εναέριος χώρος των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει δεσμευτεί με οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται οι όροι ασφαλείας των πτήσεων και μπορεί να προκληθεί ατύχημα».

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία , 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία. Επίσης συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οσον αφορά, εξάλλου, στην πυρκαγιά στο Δίστομο Βοιωτίας, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι οι περισσότερες αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπιση τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα από την Τσεχία.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι στη μάχη με τις φλόγες έχουν τραυματιστεί ή έχουν παρουσιάσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα 60 πυροσβέστες.

Λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Φυλής και Αχαρνών, η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει και σήμερα σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, και συγκεκριμένα σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως ακολούθως:

  • στην οδό Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας με την επωνυμία «Αίγλη»
  • στην οδό Πάρνηθος, από την οδό Φιλίας των Λαών
  • στην οδό Πάρνηθος, από το ύψος του Τελεφερίκ προς Πάρνηθα και
  • στη Λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της οδού Θρασυβουλου προς Δερβενοχώρια

Ελεύθεροι οι τρεις προσαχθέντες για απόπειρα εμπρησμού σε Μενίδι και Αυλώνα

Ελεύθεροι αφέθηκαν τρεις από τους άνδρες που είχαν προσαχθεί το πρωί ως ύποπτοι για απόπειρα εμπρησμού σήμερα Πέμπτη. Πρόκειται για δύο 31χρονους, οι οποίοι εντοπίστηκαν στο Μενίδι και έναν 45χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε στον Αυλώνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο τέταρτος, 45χρονος πρώην δικηγόρος, παραμένει κρατούμενος.

Σημειώνεται ότι ο πρώην δικηγόρος είχε εντοπιστεί να κινείται στην περιοχή του Αυλώνα, ενώ σημειώνονταν συνεχώς αναζωπυρώσεις. Οι δύο που είχαν προσαχθεί για απόπειρα εμπρησμού στο Μενίδι και αφέθηκαν ελεύθεροι, εντοπίστηκαν να κινούνται μέσα σε αυτοκίνητο σε απαγορευμένη περιοχή (στην οδό Φιλίας των Λαών) και βρέθηκαν πάνω τους αρκετοί αναπτήρες και ένα σπρέι αυτοκινήτου.

Ο δεύτερος 45χρονος που αφέθηκε ελεύθερος και είχε προσαχθεί για απόπειρα εμπρησμού στον Αυλώνα, είναι κάτοικος της περιοχής και εθεάθη να κινείται με ένα ασημί όχημα στην περιοχή. Στην κατοχή του βρέθηκαν κιάλια, σπινθηριστής, βαμβάκι και αναπτήρες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και φέρεται να έχει διακόψει την αγωγή του.

Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό της Δαδιάς

Η μεγάλη μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται και στην Αλεξανδρούπολη, για 6η ημέρα σήμερα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μέτωπο φωτιάς κοντά στον οικισμό της Δαδιάς, το οποίο ξεκίνησε από αναζωπύρωση μέσα στο πευκοδάσος. Από την κατεύθυνση των ανέμων, προς ώρας δεν φαίνεται να απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Η φωτιά που αναζωπυρώθηκε κοντά στην κοινότητα της Δαδιάς τροφοδοτείται από ένα κοντινό πευκόδασος και έχει κατεύθυνση προς το χωριό Κοτρώνια στο Σουφλί, χωρίς όμως αυτό να κινδυνεύει. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι φλόγες τύλιξαν τον χώρο αναψυχής «Κατραντζήδες», με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Η περιοχή έχει έντονη μορφολογία και πολλά μικρά μέτωπα, με τους κατοίκους να ευελπιστούν να υπάρξει σήμερα η βροχόπτωση που έχει προβλέψει κυρίως για αύριο Παρασκευή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μπας και λάβει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην περιοχή τους.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στην ευρύτερη περιοχή συμμετέχουν και δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Και πιο συγκεκριμένα 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από τη Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με πέντε οχήματα από τη Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από την Τσεχία και, μέσω διμερούς συμφωνίας, 46 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα από Αλβανία.

Ιδιαίτερα πολύτιμη εξακολουθεί να είναι και η βοήθεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και εκείνη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συμβάλει με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Θυμίζουμε πως οι φωτιές που καίνε στην περιοχή από το περασμένο Σάββατο, μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 19 ανθρώπους, οι 18 εκ των οποίων βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα στο δάσος της Δαδιάς, ενώ το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο το βράδυ της Δευτέρας χρειάστηκε να εκκενωθεί λόγω της φωτιάς, από σήμερα επέστρεψε στην κανονική και πλήρη λειτουργία του.

Παραμένει δύσκολη η κατάσταση και στη Βοιωτία

Δραματική παραμένει η κατάσταση και στη Βοιωτία, με τα κυριότερα πύρινα μέτωπα να μαίνονται στην περιοχή από Ελικώνα μέχρι Στείρι και στην παραλία του Αγίου Νικολάου. Μάλιστα, νωρίτερα υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο στο Στείρι, με τις φλόγες να βρίσκονται πολύ κοντά στον δρόμο για το χωριό Κυριάκι.

Από το πέρασμα της φωτιάς προκλήθηκαν καταστροφές και εντός της ιστορικής μονής του Οσίου Λουκά, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Από χθες το απόγευμα το Στείρι έχει εκκενωθεί προς Δίστομο και η Ζάλτσα προς Κυριάκι, ενώ από τη νύχτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση και οι οικισμοί Περιστεράς και Αγίου Νικολάου. Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο ελικόπτερα.

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα σημερινά ενεργά μέτωπα

Συνολικά 12.500 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ρίχνονται καθημερινά στη μάχη με τις πύρινες εστίες, τονίζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), επισημαίνοντας ότι σήμερα, Πέμπτη 24/8, στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε ολόκληρη την επικράτεια, επιχειρούν συνολικά έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215, πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 13 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και τέσσερα ελικόπτερα CHINOOK.

Επίσης έχουν διατεθεί:

  • 70 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»,
  • 7 Ομάδες του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ» των 10 ατόμων,
  • προωθητές Γαιών, ισοπεδωτές και φορτωτές για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
  • υδροφόρα οχήματα
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσης.

Σημειώνεται πως ο αριθμός αυτός αφορά στη συμμετοχή του προσωπικού καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων περιπολίες επιτήρησης από 5-10 χλμ. στο σύνολο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην επικράτεια, το τεχνικό προσωπικό για τη συντήρηση αεροσκαφών και ελικοπτέρων, το προσωπικό των μηχανημάτων, κ.λπ.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This