10η ημέρα μάχης στον Έβρο: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Μαίνεται το μέτωπο στη Δαδιά - «Ανεβαίνουν» τα... στρατιωτάκια του Μητσοτάκη για να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τις στάχτες των δασών και να μοιράσουν υποσχέσεις

Must Read

Και ενώ πυροσβέστες και εθελοντές εξακολουθούν να δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες έδωσαν για ακόμα μία μέρα στον Έβρο και τη Ροδόπη, αφού οι φωτιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, ανεβαίνει στην περιοχή πολυάριθμο κυβερνητικό κλιμάκιο.

 

Σε εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο, ενώ ήδη διανύουμε το δέκατο 24ωρο. Tο απόγευμα της περασμένης Κυριακής εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, για εκκένωση σε Λευκίμμη και Κασσιτερά. Στη Λευκίμμη η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, αλλά αναχαιτίστηκε από πυροσβέστες και εθελοντές. Μαίνεται το μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς, όπου και εκεί, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και να μην περάσει τον οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ανεβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της κυβέρνησης και της ΝΔ με επικεφαλής τον υπουργό Επικράτειας Μάκη Βορίδη, συνοδευόμενο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. Το υπουργικό κλιμάκιο θα συνοδέψουν επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδης, οι οποίοι βρέθηκαν την Τετάρτη στις πληγείσες περιοχές της Ροδόπης. Παρόν θα είναι και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης. Μαζί τους θα είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως και ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Γιάννης Σμυρλής.

Το… πολυάριθμο υπουργικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συσκέψεις με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους πυρόπληκτους δήμους, αλλά και όλους τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την αποκατάσταση και διαχείριση των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί η Ροδόπη και ο Έβρος. Οι υπουργοί θα μιλήσουν με κατοίκους και παράγοντες της περιοχής προκειμένου να ξεκινήσει πολύ γρήγορα η αποκατάσταση της καταστροφής, αλλά και να διερευνηθούν τα αίτια. Στον Έβρο βρέθηκε χθες και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ η μεγάλη φωτιά συνεχίζει να καίει. Ο υπουργός, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για «νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές» την ίδια ημέρα, ενώ τόνισε ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής θα ενισχυθούν.

 

Σε κίνδυνο το δάσος της Δαδιάς

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το ενεργό μέτωπο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά, όπου αυτή την ώρα οι επίγειες δυνάμεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να μην περάσει έναν δρόμο, καθώς αν συμβεί αυτό οι φλόγες θα μπουν στον Δρυμό. Όπως ανέφερε, ο Γιάννης Αρτοποιός, θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς.

 

 

 

 

Αρτοποιός: «Αντιμετωπίσαμε περισσότερες από 600 πυρκαγιές»

Παράλληλα, εκτός από το πολύ ισχυρό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο, τις προσπάθειες να προστατευθεί ο Εθνικός Δρυμός της Δαδιάς και η Λευκίμμη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφέρθηκε και στις απανωτές εστίες πυρκαγιάς που προκλήθηκαν στην περιοχή και για τις οποίες διεξάγει έρευνα η ΕΥΠ. Ο Γιάννης Αρτοποιός τόνισε σχετικά ότι, στον Έβρο έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό μέτωπο. «Υπό πολύ αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές, με εξαίρεση φυσικά τον Έβρο, όπου έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δύσκολο μέτωπο» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός. 

 

Διαβάστε ακόμα:

Έβρος: Υπό πλήρη έλεγχο το πύρινο μέτωπο της Λευκίμμης – Έντονη ανησυχία για εκείνο που κατευθύνεται από Κοτρωνιά προς Δαδιά

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This