Έβρος: Υπό πλήρη έλεγχο το πύρινο μέτωπο της Λευκίμμης – Έντονη ανησυχία για εκείνο που κατευθύνεται από Κοτρωνιά προς Δαδιά

Άνιση μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του μετώπου, για να μην περάσει στο μικρό πυρήνα του Εθνικού Πάρκου

Must Read

Η κατάσταση στον Έβρο παραμένει δραματική για 9η συνεχόμενη νύχτα, καθώς η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου, παρά την τιτάνια προσπάθεια των -διαρκώς ενισχυόμενων- πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς οι φλόγες δυναμώνουν μέσω των συνεχόμενων αναζωπυρώσεων και εξακολουθούν να απειλούν χωριά και οικισμούς, εξωθώντας τους κατοίκους τους να τα εκκενώσουν.

Μεγάλη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το ενεργό μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά Έβρου προς τη Δαδιά. Εκεί, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας, ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου, προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς ενώ προσέθεσε ότι, μέχρι το πρωί, οι δυνάμεις που επιχειρούν θα διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες όπου αυτό είναι εφικτό. Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία, εάν συμβεί, θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.

Στο μεταξύ, τέλος συναγερμού σήμανε για την περιοχή της Λευκίμμης, καθώς επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα κατάφεραν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο το εκεί πύρινο μέτωπο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κερδήθηκε το στοίχημα των πυροσβεστικών δυνάμεων να περιορίσουν τη φωτια, υπό τον φόβο ότι οι άνεμοι αύριο Δευτέρα αλλάζουν.

Σημειώνεται πως 15 κάτοικοι που αναγκάστηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα να εκκενώσουν το οικισμό με κατεύθυνση προς το Τυχερό, μεταφέρθηκαν με ευθύνη του Δήμου σε ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ δεκάδες άλλοι, κυρίως ηλικιωμένοι, μετέβησαν σε σπίτια συγγενών τους.

Αισιοδοξία επικρατεί και για τον οικισμό των Κασσιτερών στη Ροδόπη, αφού αυτή την ώρα η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο. Το μεσημέρι στάλθηκε μήνυμα 112 για εκκένωσή του προς τις Σάπες, για τρίτη συνεχόμενη φορά τα τελευταία 24ωρα. Όλες οι επίγειες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, πάντως, παραμένουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενη νέα αναζωπύρωση.

Στο μεταξύ, το πύρινο μέτωπο που συνεχίζει να καίει προς τη Νέδα, περνάει, πλέον, στο Δήμο Αριανών. Εκεί, οι εστίες είναι διάσπαρτες, αλλά έρπουσες, με την ΕΡΤ να αναφέρει πως το μέτωπο ενδέχεται να είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα. Προς το παρόν, πάντως, δεν εμπνέει ανησυχία.

Συνολικά 105 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια

Με βάση την πιο πρόσφατη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζεται, επίσης, σε Πάρνηθα και Βοιωτία, ενώ κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 46 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα, στην Πάρνηθα εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, καθώς αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται και στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι Βοιωτίας, ενώ στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Σάββατο στην Άνδρο αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις

Υπό μερικό έλεγχο, εξάλλου, τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή Πλάτσα Μεσσηνίας, όπου επιχειρούν 29 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και πέντε οχήματα, ενώ νωρίτερα επιχείρησαν επίσης τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, με εθελοντές πυροσβέστες να παρέχουν συνδρομή και στην περιοχή Καλό Νερό Μεσσηνίας, όπου και επιχειρούν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ενώ επιχείρησαν και δύο αεροσκάφη.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν γενικότερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο (δύο αεροσκάφη, τα οποία επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (ένα αεροσκάφος, που επιχείρησε στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Σουηδία (ένα  αεροσκάφος, που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Τσεχία (ένα ελικόπτερο, που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 16 πυροσβέστες με τρία οχήματα, που επιχειρούν στον Προβατώνα Έβρου), Ρουμανία (53 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που επιχειρούν στα μεταλλεία Κίρκης, στην Αλεξανδρούπολη), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, που επιχειρούν στην περιοχή Λευκίμη Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, που επιχειρούν στην Αλεξανδρούπολη), αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία (25 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, που επιχειρούν στην Ανδρο), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς) και από Σερβία (28 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που επιχειρούν στην περιοχή Τρεις Βρύσες, στη Δαδιά Έβρου).

Εξάλλου, αύριο Δευτέρα 28 Αυγούστου, κλιμάκιο της κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές του Έβρου που εξακολουθούν να πλήττονται από τις καταστροφικές δασικές φωτιές. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο υπουργός Επικράτειας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα πλαισιώνεται από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο.

Το υπουργικό κλιμάκιο θα συνοδεύουν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, οι οποίοι και βρέθηκαν στις 23 Αυγούστου στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης, ενώ, το «παρών» στην κυβερνητική αποστολή θα δώσει και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Διπρόσωπος» αύριο Δευτέρα ο καιρός

Για αύριο, Δευτέρα 28 Αυγούστου, οι καιρικές συνθήκες αναμένονται καλές σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις, σύμφωνα με το Meteo. Τις θερμές ώρες της ημέρας οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες σε ορεινά τμήματα. Υψηλή, ως εκ τούτου, θα είναι για μια ακόμη ημέρα η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 35-37, στην Ήπειρο από 17 έως 36 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 18 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 34 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 31-32 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν σταδιακά δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, αυξημένες πρόσκαιρα τις θερμές ώρες της ημάς. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το μεσημέρι νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35-36 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This