«Τσουνάμι» ανατιμήσεων μετά τις φονικές πλημμύρες – Προ των πυλών και ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές!

«Κόβεται» το market pass, θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Must Read

Τις επώδυνες συνέπειες από τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία θα βιώσουν άμεσα στο πετσί τους οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς έρχεται «τσουνάμι» (νέων) ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και τρόφιμα, ενώ ήδη ανακοινώθηκε πως το market pass μάς «αποχαιρετά».

Μάλιστα, στα σκαριά είναι και ένας νέος φόρος που σχετίζεται με τις πλημμύρες και τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτείται το κόστος από τις φυσικές καταστροφές. Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο «σλοβενικό μοντέλο» χρηματοδότησης των δαπανών αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής, με κυβερνητικές «διαρροές» να κάνουν λόγο όχι για ένα καθολικό φόρο-τέλος που θα προκαλούσε κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά για μια στοχευμένη παρέμβαση με επίκεντρο τις επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους και ισχυρή κερδοφορία, όπως οι τράπεζες που ευνοούνται από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και οι μεγάλες αλυσίδες και βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλα έσοδα λόγω των αυξημένων τιμών των προϊόντων.

Αν και το εν λόγω σενάριο διαψεύδουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο υπουργός προανήγγειλε «αύξηση κονδυλίων για φυσικές καταστροφές» στον προϋπολογισμό του 2024 και πως τα σχέδια δεν αφορούν «κάποιο μέτρο άδικο ή μέτρο το οποίο θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή», τονίζοντας πως «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη, πρωτίστως οι έχοντες». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον προϋπολογισμό του 2024 θα δημιουργηθεί ένας νέος κωδικός εσόδων, που θα συνδέεται με έναν «κουμπαρά», όπου θα κληθούν να εισφέρουν «πρωτίστως οι έχοντες», δηλαδή μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Πάντως, οι πληροφορίες λένε πως η εν λόγω συνεισφορά θα είναι εθελοντική και τους ακριβείς όρους αναμένεται να περιγράψει στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός και «ψαλίδι» στο market pass

Μέχρι τότε, όλα δείχνουν ότι φθινόπωρο θα είναι «καυτό» από πλευράς δυσβάσταχτων ανατιμήσεων, με τον Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει επίσημα ότι η κυβέρνηση καταθέτει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 600 εκατ. ευρώ, με τις μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία, και στον Έβρο να καθιστούν επιτακτικές τις ανάγκες για «ζεστό» χρήμα, προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις, αλλά και να αποκατασταθούν οι ζημιές σε βασικές υποδομές.

«Θα χρειαστεί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή. Θα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ. Θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών. Υπολογίζουμε ότι τα 450 εκατ. ευρώ θα είναι δράσεις κρατικής αρωγής και τα 150 εκατ. ευρώ θα είναι για την κάλυψη των αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως «η οικονομία μας έχει ισχυροποιηθεί σε σχέση με το 2019 γι’ αυτό έχουμε και τις αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, αλλά δεν είμαστε ούτε Σουηδία, ούτε Ελβετία. Πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της αναγκαίας κοινωνικής ευαισθησίας και στην ανάγκη να έχουμε μια σοβαρή οικονομική πολιτική που να αντέχει στον χρόνο. Έτσι θα προχωρήσουμε και προφανώς αυτό θα έχει αντανάκλαση στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού».

Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είπε ότι το επίδομα της προσωπικής διαφοράς θα δοθεί στους συνταξιούχους κανονικά. «Δεν ξέρω αν θα δοθεί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο» διευκρίνισε ο ίδιος. Σχετικά με την αύξηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είπε ότι επίσης θα δοθεί, καθώς ήταν δέσμευση της κυβέρνησης.

«Εκείνο που πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους είναι το market pass. Ξέρω ότι στενοχωριούνται όσοι μας ακούνε, αλλά πρέπει να κρατήσουμε μια ισορροπία», ανέφερε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας, ωστόσο, ότι θα συνεχιστεί το επίδομα θέρμανσης, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, από τα ανακοινωθέντα ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης ύψους 2,2 δισ. ευρώ, μόλις 250 εκατ. ευρώ θα είναι, ουσιαστικά, τα επιπλέον χρήματα που αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα και αυτά όχι άμεσα, αλλά περί το τέλος του έτους.

Το «ψαλίδι» στο market pass αναμένεται ότι δεν θα είναι το μόνο μέτρο που ήταν στο τραπέζι, αλλά τελικά δεν θα υλοποιηθεί, παρότι η ακρίβεια καλπάζει. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την επέλαση της κακοκαιρίας, τα μέτρα που ήταν στο τραπέζι περιλάμβαναν μεταξύ άλλων:

  • Επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του 2023
  • Ενίσχυση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης
  • Διατήρηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τους ευάλωτους
  • Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για άλλους έξι μήνες στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, την εστίαση και τον πολιτισμό.

Νέος γύρος ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και τρόφιμα

Οι τεράστιες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο «πυροδοτούν» νέο γύρο ανατιμήσεων, καθώς αναμένονται νέες αυξήσεις στα τυροκομικά προϊόντα, ιδίως στη φέτα, καθώς η Θεσσαλία τροφοδοτεί όλες τις «ζώνες» γάλακτος για την παραγωγή τυριών, ενώ η έκταση των καταστροφών σε καλαμπόκι, τριφύλλι και μηδική, που αποτελούν τις βασικές ζωοτροφές, θα ωθήσει προς τα πάνω και το κόστος του κρέατος και του γάλακτος σε ποσοστό μέχρι και 20%.

«Χρυσό», εξάλλου, θα πληρώνουν οι καταναλωτές και το ελαιόλαδο, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παραγωγή θα μειωθεί από τους 340.000 τόνους στους 150.000- 180.000 τόνους. Όσον αφορά την τιμή παραγωγού, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τους νόμους της αγοράς θεωρητικά η τιμή θα ξεπεράσει το διψήφιο νούμερο και όλα τα νούμερα άνω των 10 ευρώ είναι πιθανά. Ήδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-160 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια.

Την ανιούσα, ως γνωστόν, έχουν πάρει τις τελευταίες εβδομάδες και οι τιμές των καυσίμων, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα 92 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται «μια ανάσα» από τα 1,8 ευρώ το λίτρο.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This