Αγωνία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας για την κακοκαιρία «Elias» – Χαλάζι μεγέθους σκόρδου στα Καλάβρυτα!

Πανέτοιμοι στην Πολιτική Προστασία για νέες εκκενώσεις περιοχών με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Must Read

Για τουλάχιστον τρεις ημέρες θα διαρκέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 25/9, κατόπιν έλευσης της κακοκαιρίας «Elias» στην Ελλάδα, με περιοχές τις χώρας να έχουν ήδη πληγεί από ισχυρές καταιγίδες και φαινόμενα σφοδρής χαλαζόπτωσης.

Οι περιοχές της Θεσσαλίας που ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τις τεράστιες καταστροφές και πλημμύρες που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία «Daniel», αγωνιούν για το τι τους περιμένει, προετοιμαζόμενοι στην πράξη, αλλά και ψυχολογικά ακόμη και για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως οι νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).

Ειδικότερα όσον αφορά στη Θεσσαλία, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) αναμένονται μέχρι και το πέρας της αυριανής ημέρας στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας. Ως εκ τούτου, οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας σε συνεργασία με τις Αρχές τα τελευταία 24ωρα θωρακίζουν με κάθε δυνατό τρόπο πόλεις και χωριά υπό τον φόβο νέων πλημμυρών, προχωρώντας σε ενίσχυση αναχωμάτων και καθαρισμούς ρεμάτων, την ώρα που σχέδια για άμεση εκκένωση περιοχών, με τις Ένοπλες Δυνάμεις σταθερά στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, με σακιά στις πόρτες και στα παράθυρα οι κάτοικοι του Παλαμά ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας με τις μνήμες από τον καταστροφικό Ντάνιελ να είναι ακόμη νωπές. Παρόλα αυτά, μετά από τρεις εβδομάδες σε πολλά σημεία της κωμόπολης ρούχα, κούτες, ακόμη και τηλεοράσεις που καταστράφηκαν δεν έχουν μαζευτεί, αποτελώντας εστία μόλυνσης με κάθε λογής ζωύφια να ξεπηδούν από μέσα. «Αν επαναληφθούν έστω και τα μισά φαινόμενα που ήταν την προηγούμενη φορά η κατάσταση θα είναι πραγματικά μη αναστρέψιμη», αναφέρει σχετικά ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

Το χωριό Βλοχός είναι, πλέον, ένα «χωριό φάντασμα». Παντού υπάρχουν κατεστραμμένα αντικείμενα που αφαίρεσαν οι ιδιοκτήτες μέσα από τα πλημμυρισμένα σπίτια. Οι επόμενες ώρες είναι ώρες αγωνίας για τους λιγοστούς κατοίκους που έχουν μείνει στο χωριό και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Στον Βόλο ο ποταμός Κραυσίδωνας παραμένει ακαθάριστος, έχοντας ακόμα στην κοίτη του τεράστιους όγκους από χώμα, πέτρες, κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες. Ειδικές δυνάμεις του στρατού βρίσκονται στον Παγασητικό κόλπο, όπου έχει καταπλεύσει το αρματαγωγό «Ικαρία» και αναμένει οδηγίες για τη νέα κακοκαιρία.

 

Μάχη για να μην υπερχειλίσουν πάλι οι ποταμοί δίνεται και στη Λάρισα, ενώ η προσφυγική δομή του Κουτσόχερου επιστρατεύεται για να φιλοξενήσει τους πρώτους πλημμυροπαθείς. «Έχουν μεταφερθεί 85 άτομα στη δομή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότερα άτομα», αναφέρει σχετικά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Φαρκαδώνας Κοσμάς Ευάγγελος.

Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός δηλώνει πως «η Περιφέρεια επιχείρησε και επιχειρεί σε 90 σημεία γεφυρών, ρεμάτων, ποταμών, αναχωμάτων. Επιχείρησε και επιχειρεί στο πεδίο σε 131 σημεία για να βελτιώσει την προσβασιμότητα».

Αύριο Τρίτη, η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας («ψυχρή λίμνη») που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, όπου σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, θα οδηγήσει στο να επικρατήσει άστατος καιρός και στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Χαλάζι σε Γιάννενα, Καλάβρυτα, Καστοριά και Ξυλόκαστρο

Ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και καλλιέργειες έχει προκαλέσει η χαλαζόπτωση στο Πωγώνι Ηπείρου, στο Χιονάτο Καστοριάς, στα Μαζέικα Αχαΐας και στα Γιάννενα, κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias» από την Ήπειρο και την Αχαΐα.

Πηγή φωτο: pelop.gr

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες της ανατολικής Αιγιάλειας, με τους παραγωγούς να βλέπουν τους καρπούς πεσμένους στο έδαφος. Εκτεταμένες ζημιές, εξάλλου, προκάλεσε και η μεγάλη χαλαζόπτωση στην Κλειτορία Καλαβρύτων, όπως και εκείνη στο Ξυλόκαστρο.

Μάλιστα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην Αχαΐα, η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Διακοπτό – Καλάβρυτα αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, με την Hellenic Train να ανακοινώνει πως δύο δρομολόγια θα γίνουν με λεωφορεία.

Υπενθυμίζεται ότι τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται απόψε στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τη Στερεά.

Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Τις περιοχές που θα επηρεάσει η κακοκαιρία «Elias» συνοψίζει με ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι οι εξής:

  • Δευτέρα (25/9): Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Δυτική Μακεδονία, Ευρυτανία και
    Βόρεια Πελοπόννησος
  • Τρίτη (26/9): Θεσσαλία (το σύνολό της), Σποράδες, Βόρεια Εύβοια, Ήπειρος, Στερεά  και Πελοπόννησος (κυρίως βόρεια)
  • Τετάρτη (27/9): Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία, νότια Λάρισα, Καρδίτσα), Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Δυτική Αττική, Χανιά, Κορινθία και Αχαΐα

Προειδοποιήσεις και έκτακτα μέτρα

Όπως αποφασίστηκε χθες Κυριακή σε ευρεία σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας, τα σχολεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα παραμείνουν κλειστά έως και την Τετάρτη.

«Λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει ότι οι δημοτικές Αρχές της Περιφέρειας, ύστερα από την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα αναστείλουν έως και την Τετάρτη 27/9 τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από αύριο το πρωί μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξαιρούνται τα σχολεία των Δήμων/περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναφορικά με τις περιοχές που εξαιρούνται, υπογραμμίζουμε ότι η αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στη Θεσσαλία θα είναι συνεχής και θα ανανεώνεται διαρκώς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα και συνεργεία της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια). Ομως, υπάρχουν αρκετές καταγγελίες ότι ρέματα και ποτάμια δεν έχουν καθαριστεί από τα φερτά υλικά της προηγούμενης κακοκαιρίας.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Πυροσβεστικό Σώμα με 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα, ενώ έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ. Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, τέλος, νευραλγικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τίθενται σε «υψηλή ετοιμότητα» από χθες το πρωί, ενόψει της επιδείνωσης του καιρού που αναμένεται από σήμερα Δευτέρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This