Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πόσους σταυρούς βάζουμε και πού ψηφίζουμε

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πριν πάνε στις κάλπες. Φεύγουν για να ψηφίσουν οι ετεροδημότες. Έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ, τι ισχύει με τα διόδια

Must Read

Αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη της ερχόμενης Κυριακής όπου θα λάβουν χώρα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σε περίπτωση που ο πρώτος συνδυασμός σε κάποια περιοχή δεν συγκεντρώσει την απαραίτηση πλειοψηφία, η διαδικασία θα επαναληφθεί την Κυριακή 15 του μηνός.

 

Στις 7 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες

Οι πολίτες θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 7 πμ έως και τις 7 μμ. Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ, όπου απαιτηθεί δεύτερος γύρος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Οι νέες δημοτικές Αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

 

 

Η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για την ανάδειξη των νέων δημάρχων και Περιφερειαρχών, με μέρος των ετεροδημοτών να έχει ήδη αναχωρήσει ή να αναχωρεί για τους προορισμούς όπου ψηφίζει για τον πρώτο γύρο αυτή την Κυριακή και τους εκλογικούς αντιπροσώπους να οδεύουν προς τα εκλογικά τμήματα όπου έχουν διοριστεί. Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί και αύριο, καθώς όσοι θα ταξιδέψουν σε κάποιο νησί προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, δικαιούνται μέχρι τρεις εργάσιμες ημέρες εκλογικής αδείας.

Έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ

Για σήμερα Παρασκευή (6/10), είναι προγραμματισμένα 17 δρομολόγια για όλους τους νησιωτικούς προορισμούς. Αυξημένη κίνηση αναμένεται τις επόμενες ώρες και στα λιμάνια και στα ΚΤΕΛ (104 νέα δρομολόγια σήμερα και αύριο). 

 

 

Όσοι έχουν τα εκλογικά τους δικαίωμα σε δήμο διαφορετικό από αυτόν του τόπου κατοικίας τους, μπορούν να ψηφίσουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι, δηλαδή δεν θα λειτουργήσουν σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές τμήματα ετεροδημοτών και αποδήμων, όπως γίνεται στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, οπότε αναμένεται μαζική έξοδος τόσο φυσικά από τα λιμάνια όσο και από τους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι, η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων, σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους, δεν θα είναι δωρεάν. Η διέλευση από τα διόδια θα είναι δωρεάν μόνο για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και την απόφαση του διορισμού τους.

 

Πώς θα λειτουργήσουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων ενόψει εκλογών

Διευκολύνσεις θα υπάρχουν και για όσους δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με τα έγγραφά τους (ταυτότητα, διαβατήριο), καθώς όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με τροποποιημένο και διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων το Σάββατο αλλά και την Κυριακή, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου. Τα γραφεία ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα, ενώ τα γραφεία διαβατηρίων θα λειτουργήσουν το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές θεσμοθετείται και η αποζημίωση στους εκλογικούς αντιπροσώπους αλλά και στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

 

 

Όσοι είναι μέλη εφορευτικής επιτροπής και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι την πρώτη Κυριακή θα λάβουν ως αποζημίωση 40 ευρώ και σε περίπτωση που θα χρειαστεί να γίνει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές η αποζημίωση υπολογίζεται στα 30 ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή ισχύει και για όλους όσοι έχουν εκλεγεί ως αναπληρωματικάμέλη και θα αντικαταστήσουν κάποιο μέλος τακτικό το οποίο δεν θα παραστεί στη διαδικασία. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται σήμερα ειδική εγκύκλιος που θα προβλέπει κάποια ρύθμιση για τους πλημμυροπαθείς, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει τα προσωπικά τους έγγραφα. Οι ψηφοφόροι αυτοί θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και με την ηλεκτρονική ταυτότητα.

Ποιοι ετεροδημότες δικαιούνται εκλογική άδεια

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), οι μισθωτοί εργαζόμενοι στους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας θα λάβουν εκλογική άδεια ως εξής:

i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας

ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους

iii) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας

ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών

iii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους

iv) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες

Γ. Τα παραπάνω ισχύουν και ως προς τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στο προσωπικό των υπολοίπων νομικών προσώπων του δημοσίου Τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας. Η εν λόγω άδεια χορηγείται και στο έκτακτο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) των φορέων του Δημοσίου και στο προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου (Εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2659/οικ.15565/20.9.2023).

 

Μάθε που ψηφίζεις

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023». Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία, και μπορούν να μάθουν με λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια. Ειδικότερα, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους. Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Στις περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος
  • προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
  • μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
  • έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι

Διαβάστε ακόμα: 

Κορυφώνεται αύριο η έξοδος των ετεροδημοτών – Τι ισχύει για τα διόδια 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This