Δικαίωση στον αγώνα του Νικόλαου Πατέρα να μην καταστραφεί το πάρκο Ριζάρη: Έγινε μερικά δεκτή η αίτηση στο ΣτΕ

Το ΣτΕ έκανε μερικά δεκτή αίτηση που ζητούσε μετακίνηση του εργοταξίου - Διασώζονται 230 δέντρα του «πνεύμονα» πρασίνου της Αθήνας

Must Read

Αποδίδει ο τεράστιος αγώνας που κάνει ο Νικόλαος Πατέρας ώστε να διασωθεί το πάρκο Ριζάρη, ένας από τους ελάχιστους «πνεύμονες» πρασίνου της Αθήνας, που κινδυνεύει να αφανιστεί από τα έργα που γίνονται για την επέκταση της γραμμής 4 του μετρό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε μερικά δεκτή την αίτηση του Ιδρύματος του Νικολάου Πατέρα και του ίδιου του επιχειρηματία που ζητούσε τη μετακίνηση του εργοταξίου για την κατασκευή του σταθμού «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 4 του μετρό (‘Αλσος- Βείκου -Γουδή). Την ίδια στιγμή, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν αποκλείουν η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη (ΤΕΠΕΜ) που θα συναχθεί να είναι επ΄ ωφελεία του περιβάλλοντος της έκτασης του πάρκου. Κατά συνέπεια, προσωρινά διασώζονται 230 δέντρα και η υπόλοιπη βλάστηση στο Πάρκο Ριζάρη.

Το πάρκο Ριζάρη

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Αναλυτικότερα, το Ίδρυμα του Νικολάου Πατέρα έχει προσφύγει το περασμένο έτος (τον Μάιο του 2022) στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί, μεταξύ των άλλων:

1) η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την αδειοδότηση τμήματος της Γραμμής 4 του μετρό κατά το σκέλος που αφορά τον σταθμού του Ευαγγελισμού στο Πάρκο Ριζάρη,

2) η παράλειψη έκδοσης απόφασης για την έγκριση ΤΕΠΕΜ, όπως προβλέπεται από το νόμο 4014/2011,

3) την απόφαση του Δήμου Αθηναίων με την οποία εγκρίθηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου, του υπουργείου Υποδομών, της εταιρείας Αττικό Μετρό και της εταιρείας Ανάπλαση Αθήνας,

4) την άδεια του Δήμου Αθηναίων, με την οποία παραχωρήθηκε η χρήση του πάρκου για την κατασκευή του σταθμού Ευαγγελισμός και την παράλειψή του να εκδώσει άδεια κατάληψης.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2274/2023 απόφασή του δέχθηκε μερικά την αίτηση ακύρωσης του εν λόγω Ιδρύματος, καθώς δεν έχει εγκριθεί η ΤΕΠΕΜ και ανέπεμψε την υπόθεση στη διοίκηση προκειμένου να μεριμνήσεις για την κατάρτιση και έγκριση της εν λόγω μελέτης. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η κατάρτιση της μελέτης αυτής είναι υποχρεωτική και όχι απλώς δυνητική.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται:

«Η διοίκηση μη νομίμως απέσχε από την έγκριση τεχνικής περιβαλλοντολογικής μελέτης, για την κατάρτιση της οποίας από τον μελετητή πρέπει η ίδια να μεριμνήσει και η οποία θα έχει υποχρεωτικώς ως αντικείμενο την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κατασκευής του σταθμού Ευαγγελισμός στο πάρκο Ριζάρη.

Η μελέτη αυτή, πριν από την έγκριση της οποίας πρέπει να εκφραστούν και συνεκτιμηθούν οι απόψεις της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, όπως προβλέπει ευθέως ή δασική νομοθεσία και επιτάσσουν οι εγκριθέντες περιβαλλοντικοί όροι, μπορεί να τροποποιήσει ακόμη, επ΄ ωφελεία του περιβάλλοντος, το αρχικό σχεδιασμό του έργου στο πάρκο Ριζάρη, χωρίς ωστόσο η τροποποίηση αυτή να καθίσταται επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η νομιμότητα της σχετικής εγκριτικής του αρχικού σχεδιασμού της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) εκπροθέσμως προσβαλλομένης, δεν ελέγχεται στο πλαίσιο της παρούσης δίκης».

Το πάρκο Ριζάρη

Το πάρκο 15 στρεμμάτων διαμορφώθηκε με γενναία χορηγία ύψους 300.000 ευρώ από το ίδρυμα Πατέρα και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σημεία μέσα στην τσιμεντούπολη της Αθήνας. Ο Δήμος όμως, η Αττικό Μετρό και η εταιρεία Άβαξ που έχει αναλάβει το έργο, δεν φαίνεται να εκτιμούν αυτό το «δώρο» πρασίνου, αρνούμενοι να μετακινήσουν το εργοτάξιο του Μετρό. Κάπως έτσι η τύχη αυτής της όασης πρασίνου, θα κριθεί στο ΣτΕ.

Από τον Οκτώβριο του 2021, οπότε στήθηκε το εργοτάξιο, και ως τον Μάιο του 2022 έγινε προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης σε συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του Νικόλα Πατέρα, του τότε υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του διευθύνοντος συμβούλου της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νικόλαου Κουρέτα και του τότε υφυπουργού Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη. Ομως, μετά το αδιέξοδο η προσφυγή στο ΣτΕ ήταν μονόδρομος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θέση για το πάρκο έχει πάρει και ο Νίκος Δένδιας με επιστολή του, ο οποίος μιλά για  περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς θα θυσιαστούν 230 δέντρα.

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έστειλε «χλιαρή» επιστολή στο ΣτΕ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου: «Στην περίπτωση που η Αττικό Μετρό κρίνει πως υφίσταται βιώσιμη και άρτια τεχνικά λύση που δύναται να εξασφαλίσει τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκτέλεση του υπό κρίση έργου, λαμβάνοντας υπόψη πώς δεν προβλέπεται μία σημαντική μετατόπιση στη χωροθέτηση του σταθμού, ο Δήμος θα ήταν θετικός ιδιαίτερα καθόσον θα σήμαινε τη μικρότερη δυνατή απώλεια υφισταμένου πρασίνου» αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων στο υπόμνημά του.

Και μπορεί να προτάθηκε ως λύση η μετακίνηση του σκάμματος στη βόρεια πλευρά του πάρκου με κόστος 5 εκατομμύρια ευρώ (με στόχο να σωθούν τα 230 δέντρα), η εταιρεία ωστόσο μέσα σε λίγες ημέρες ανέβασε το ποσό από τα 5 στα 50 εκατομμύρια για την διαδικασία της μετακίνησης.

Σημειώνεται ότι η πλευρά Πατέρα υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με νόμο του ΣτΕ «σε περίπτωση ύπαρξης εναλλακτικής λύσης που συνεπάγεται τη μη θυσία ή τη μείωση του πρασίνου που είναι αναγκαίο να θυσιαστεί, γεγονός που θα είχε καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η διοίκηση θα πρέπει, εφόσον αυτή είναι τεχνικά εφικτή, να την εξετάζει και να την επιλέγει, ακόμα και αν αυτή είναι πιο δαπανηρή».

Ο εφοπλιστής έκανε προσφυγή στο ΣτΕ τον Μάιο του 2022, ωστόσο η εναλλακτική λύση είχε ήδη αποκλειστεί από το υπουργείο Υποδομών. Μάλιστα, ο κ. Πατέρας υποστηρίζει ότι το Πάρκο επρόκειτο να καταληφθεί για τις ανάγκες του εργοταξίου χωρίς να έχει εκδοθεί η απαραίτητη τεχνική περιβαλλοντική μελέτη. Πρόκειται για κατάληψη που παραβιάζει τις διατάξεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Αθήνας σύμφωνα με τις οποίες, δεν προβλέπεται άλλη χρήση εκτός από το να παραμείνει ελεύθερος χώρος πρασίνου.

Πραγματικά είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων έφερε τα πάνω κάτω για να πεζοδρομήσει την Βασιλίσσης Όλγας, αλλά δεν κάνει καμία ουσιαστική προσπάθεια να σώσει το καταπράσινο πάρκο της Ριζάρη.

Δείτε επίσης:

Η μεγάλη μάχη του Ν. Πατέρα για η σωτηρία του Πάρκου Ριζάρη

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This