«Κουρασμένες» σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης

Άλλα έχει στο κεφάλι του ο κ. Ιερώνυμος και άλλα θέματα απασχολούν  τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Must Read

Η αλήθεια είναι πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει εκμυστηρευτεί στους στενούς του συνεργάτες. Θεωρεί πως έχει πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί απ’ όσα απασχολούν την Εκκλησία.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία έχουν άλλες προτεραιότητες και άλλες η κυβέρνηση. Ο κ. Ιερώνυμος θέλει να ξεκαθαρίσει το περιουσιακό, τις ιδιοκτησίες των εκκλησιαστικών ακινήτων που διεκδικούν κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταπατούν ιδιώτες. Θέλει να δημιουργήσει και το πλαίσιο για να αξιοποιηθούν τα ακίνητα (όροι δόμησης, περιβαλλοντικά κ.ά.) που έχουν η Ιερά Σύνοδος και οι Μητροπόλεις. Αυτά θέλει, κυρίως, η Εκκλησία.

Κάτι ψελλίζει και στα θέματα εκπαίδευσης και της ατζέντας των δικαιωματιστών, αλλά αυτά γίνονται κυρίως γιατί πιέζει μια μερίδα από το ποίμνιο.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θέλουν να δουν και ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση του Αγίου Όρους και πώς θα πάνε οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τουρκία. Τίποτε άλλο δεν έχουν να χωρίσουν.

Από την άλλη, ο Κ. Μητσοτάκης έχει άλλα στο κεφάλι του: Ελληνοτουρκικά, οικονομία, Μεταναστευτικό και, εσχάτως, τους χούλιγκαν. Ακούει για «θέματα Εκκλησίας» και τρέχει. Του ανοίγουν θέμα οι υπουργοί για ζητήματα εκκλησιαστικά και τον πιάνει αποστροφή.

Ευφυώς σκεπτόμενος ο Κ. Πιερρακάκης, ως αρμόδιος υπουργός, δεν ανοίγει τέτοια θέματα. Η μόνη που έχει δική της ατζέντα, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, έχει απομείνει να παλεύει να πείσει τον πρωθυπουργό πως «πρέπει να ασχοληθεί και με την Εκκλησία». Μάταια.

Κόπωση

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται και ποσώς τον απασχολεί η θέση της Εκκλησίας π.χ. για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ή αν διάδοχος σε Αθήνα ή Φανάρι θα είναι ο τάδε ή ο δείνα.

Η Ιεραρχία, στα θέματα των ΛΟΑΤΚΙ, grosso modo, του έχει κλείσει το μάτι και κινείται στο πνεύμα «κάνε ό,τι καταλαβαίνεις στο ζήτημα». Το είπαμε. Άλλες προτεραιότητες ο πρωθυπουργός, άλλες ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία.

Και για να ακριβολογούμε: ποια Ιεραρχία; Ο μόνος που φαίνεται να κινείται πιο πολύ με τους υπουργούς είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Οι Μητροπολίτες ακολουθούν ό,τι ορίσει ο μαέστρος. Δεν ανοίγουν θέματα και περιμένουν από τον 86χρονο προκαθήμενο να καθορίσει την ατζέντα. Κι όλοι ακολουθούν.

Περασμένα…

Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν κόκκινο πανί για την Εκκλησία ο δήμαρχος των τριών «Β» (Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης) Γρ. Κωσταντέλλος. Μετά την επανεκλογή του ακούγεται έντονα πως το κλίμα έχει βελτιωθεί ανάμεσα σε δήμο και Εκκλησία.

Έχουν πέσει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και στα αρμόδια στελέχη της Εκκλησίας που ασχολούνται με την αξιοποίηση των εκκλησιαστικών ακινήτων στην περιοχή.

Υποθέτω πως λίγο πριν από το τέλος της θητείας του θα κόβουν μαζί… κορδέλες, Εκκλησία και δήμαρχος, σε όσα νέα ακίνητα οικοδομούνται στην περιοχή του. Περασμένα ξεχασμένα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This