Απειλή για τσουνάμι στην Ελλάδα – Οι έρευνες της ομάδας του Ευθύμη Λέκκα

Τα νησιά του Ιονίου και οι νότιες ακτές της Πελοποννήσου υπόκεινται σε υψηλό κίνδυνο

Must Read

Oι καθηγητές του Τμήματος Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, Σπύρος Μαυρούλης και Μαρίλια Γώγου, μελέτησαν το ενδεχόμενο για τσουνάμι στην Ελλάδα και εξέφρασαν την άποψη ότι είναι υπαρκτός ένας τέτοιος κίνδυνος.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Geosciences, οι Έλληνες επιστήμονες μελέτησαν το ιστορικό της Δυτικής Ελλάδας από Ιόνιο μέχρι δυτική Πελοπόννησο καθώς οι κρίνουν απαραίτητο να επανεκτιμηθεί αναφορικά με σεισμούς. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι υπάρχει πλούσιο ιστορικό τσουνάμι από το 6000 π.Χ.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι περιοχές που επλήγησαν από τσουνάμι στο παρελθόν και είναι επιρρεπείς είναι, μεταξύ άλλων, η παραθαλάσσια δυτική Πελοπόννησος, ιδιαίτερα οι ακτές του Κυπαρισσιακού κόλπου και το κεντροδυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου.

«Στις ζώνες αυτές η μορφολογία του βυθού και η εμφάνιση σεισμικής παραμόρφωσης του βυθού ή δευτερογενών υποθαλάσσιων φαινομένων, κυρίως κατολισθήσεις, αυξάνει την πιθανότητα καταστροφής στην παράκτια ζώνη» αναφέρεται στην έρευνα.

Τα τσουνάμι που εκδηλώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων στην Ηλεία επηρέασαν σημαντικά το τοπίο της παράκτιας ζώνης από την περιοχή της Κυλλήνης έως την χερσόνησο της Πυλίας.

Η ομάδα των ερευνητών αναφέρουν το δυναμικό γένεσης τσουνάμι στο Ιόνιο Πέλαγος δεν είναι χαμηλό, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον.

«Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προϊστορικών, ιστορικών και πρόσφατων γεγονότων τσουνάμι, που αποκαλύπτουν ότι τα νησιά του Ιονίου και οι νότιες ακτές της Πελοποννήσου υπόκεινται σε υψηλό κίνδυνο τσουνάμι. Εκτός από τις επιπτώσεις που προκαλούνται από καταστροφικά τσουνάμι που προκαλούνται από σεισμούς, υπάρχουν και άλλα τοπικά τσουνάμι με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, που προκαλούνται από σεισμούς εντός του Ιονίου.

Το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής τέτοιο καταστροφικό γεγονός στο Ιόνιο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αντίθετα, όπως έχει αποδειχθεί για άλλες περιοχές με σεισμογόνες και «τσουναμο-γενείς» δομές σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι πολύ πιθανόν».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This