Βόμβα! Πόρισμα-φωτιά για την κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος»

Must Read

Δεύτερο μεγάλο σοκ, ύστερα από αυτό με την «Κιβωτό της Αγάπης» του πατέρα Αντωνίου, προκαλεί στο πανελλήνιο η αποκάλυψη ότι ο «Αλλος Ανθρωπος» του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, που μαγειρεύει από την εποχή των Μνημονίων για τους απόρους, πιάστηκε στο δόκανο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες!

Η Αρχή έχει «τυλίξει» σε μια πολυσέλιδη αναφορά τον βραβευμένο τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Εκτός από τον ίδιο, κατηγορούνται η συγγενής του Παναγούλα Πολυχρονοπούλου και ο συνεργάτης εθελοντής Παύλος Τζίτζης.

Προσωπικοί λογαριασμοί

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος συγκέντρωνε χρήματα από πλήθος επωνύμων, και όχι μόνο, για να διοργανώνει τα συσσίτια, τα οποία κατέληγαν σε προσωπικούς λογαριασμούς δύο συνεργατών του. Για τον λόγο αυτόν, η Αρχή διέταξε να δεσμευθούν όλοι οι λογαριασμοί του ίδιου και των συνεργατών του, αλλά και τα περιουσιακά του στοιχεία στο σύνολό τους, καθώς το μέγεθος των εσόδων από αυτή τη δραστηριότητα φτάνει τα 600.000 ευρώ.

Στη σχετική διάταξη, που φέρει την υπογραφή του προέδρου της Αρχής και αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, αναφέρεται για τα χρήματα πως το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών αποκομίστηκε παρανόμως, κυρίως μέσω περαιτέρω μεταφοράς σε λογαριασμούς που τηρούνται σε εταιρίες παροχής τυχερών παιχνιδιών, αλλά και μέσω αναλήψεων μετρητών, διαπράττοντας με αυτόν τον τρόπο τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξης σε αυτήν, καθώς και της απάτης.

Ο ίδιος εμφανίζεται ψύχραιμος μετά την αποκάλυψη-βόμβα της έρευνας από το «Πρώτο Θέμα», ωστόσο η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος μιλά για σοβαρές ενδείξεις ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, η Παναγούλα Πολυχρονοπούλου και ο Παύλος Τζίτζης συγκρότησαν, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά, ομάδα με διαρκή εγκληματική δράση και έπεισαν μεγάλο αριθμό προσώπων να δωρίσουν ποσά, παριστάνοντας ψευδώς ότι αυτά θα διατεθούν αποκλειστικά για κοινωνικό μη κερδοσκοπικό σκοπό μέσω της ομάδας κοινωνικής κουζίνας.

Το εγκληματικό προϊόν που φέρεται ότι προέκυψε από την ως άνω εγκληματική δραστηριότητα εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον σε 600.000 ευρώ, αναφέρεται στη διάταξη της Αρχής, που διακινούνταν μέσω προσωπικών λογαριασμών και τζόγου.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν έπειτα από την έρευνα ότι οι τρεις τους χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, και συγκεκριμένα προσωπικούς τους λογαριασμούς, όπως και λογαριασμούς τυχερών παιχνιδιών, για να τοποθετήσουν, εκμεταλλευόμενοι το τραπεζικό απόρρητο, και να διακινήσουν μέσω αυτού τα έσοδα από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Τα έσοδα προστέθηκαν σε άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, τα ιδιοποιήθηκαν παρανόμως και τα χρησιμοποίησαν στις εν γένει οικονομικές δραστηριότητές τους, σκοπεύοντας στη νομιμοποίησή τους.

Δέσμευση περιουσίας

Ετσι, διατάχθηκε η δέσμευση κάθε περιουσίας, εξαιρουμένων μερικώς εκείνων των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους κατατίθενται μισθοί ή συντάξεις, μόνο ως προς τα ποσά που αντιστοιχούν στους μισθούς ή στις συντάξεις, ενώ απαγορεύει και το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων με μισθωτές συνδικαιούχους ή πληρεξουσίους τους.

Η Αρχή ζητά από τους προϊσταμένους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε περίπτωση εύρεσης τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών ή άλλων σχετικών προϊόντων και θυρίδων, οι οποίοι δεσμεύονται, να στείλουν σχετικό ενημερωτικό πίνακα. Επιπλέον, σε περίπτωση δέσμευσης μετοχών, επιτρέπει κατ’ εξαίρεση τη μερική ή ολική πώληση/ρευστοποίηση ή μεταβίβασή τους, υπό τον όρο ότι το προϊόν της πώλησης θα κατατεθεί σε κάποιον από τους δεσμευθέντες λογαριασμούς των ανωτέρω προσώπων.

«Να με ψάξουν καλά, δεν έχω κανένα πρόβλημα, και να έρθουν να με πάρουν»

Ο τζίρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης είναι τεράστιος, αν υπολογιστεί ότι, εκτός από τους επωνύμους που τη στήριζαν, ακόμα και μέσω κηδειών συγκέντρωνε χρήματα – συγγενείς θανόντων συχνά ζητούσαν, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η δράση της κοινωνικής κουζίνας.

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος»

Ωστόσο, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha ο κ. Πολυχρονόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες και καλεί για επιπλέον έλεγχο: «Να με ψάξουν καλά, δεν έχω κανένα πρόβλημα, και να έρθουν να με πάρουν αν κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Πρόσθεσε επίσης πως «δεν είναι μόνο 600.000 ευρώ. Είναι πάνω 1.500.000 ευρώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, μιλάμε για 18.000.000 μερίδες φαγητό – υπολογίστε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνουν».

Η αδερφή του ανέφερε ότι «λένε για μια απάτη 600.000 ευρώ» και υποστήριξε ότι τα χρήματα από τις δωρεές όλα αυτά τα χρόνια έμπαιναν στους λογαριασμούς της μητέρας της και για λίγο χρονικό διάστημα στον λογαριασμό του συζύγου της.

Ο «Αλλος Ανθρωπος» εμφανίστηκε εν μέσω Μνημονίου στην Αθήνα, το 2011. Εκτοτε μαγειρεύει σε δημόσιους χώρους, προσφέροντας χιλιάδες μερίδες φαγητού σε όλη τη χώρα σε απόρους και μετανάστες. Η έδρα-αποθήκη τροφίμων είναι στο Μεταξουργείο. Σταδιακά, πλήθος επωνύμων, καλλιτεχνών και πολιτικών άρχισαν να πλαισιώνουν την κοινωνική κουζίνα ή και να στέκονται πάνω από το καζάνι της στα συσσίτια, όπως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Στα «γενέθλια» των 10 ετών το 2021 είχε γίνει μεγάλη συναυλία και είχαν τραγουδήσει πολλές «φίρμες» της ελληνικής δισκογραφίας, όπως και σε άλλες που γίνονταν συχνά για τη στήριξη της προσπάθειας. Η λίστα των επωνύμων που στηρίζουν τον «Αλλον Ανθρωπο» είναι ατελείωτη – ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Γιώργος Μαζωνάκης, η Κλέλια Ρένεση, η Ζέτα Δούκα, ο Γιάννης Ζουγανέλης και αμέτρητοι άλλοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This