Απεργία και Τέμπη παραλύουν τη χώρα: «Λουκέτο» για 24 ώρες σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στους δρόμους αύριο εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

Must Read

Για ανήμερα της μαύρης επετείου της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη έχει εξαγγελθεί η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων), με αποτέλεσμα η χώρα να αναμένεται να «παραλύσει» αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, καθώς σχεδιάζουν να απεργήσουν οι… πάντες!

Συγκεκριμένα, χειρόφρενο τραβούν αύριο Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, ΟΣΕ και Προαστιακός, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, μετά την απόφαση συνολικά επτά σωματείων στα μέσα σταθερής τροχιάς να συμμετέχουν στην απεργία, ενώ όσον αφορά στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα κινηθούν 9:00 με 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και του ΗΛΠΑΠ. Εξάλλου, δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου θα μείνουν τα πλοία, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ισχύουν τα εξής για τα μέσα μαζικής μεταφοράς:

  • Ταξί: 48ωρη (έχει ξεκινήσει από σήμερα)
  • Μετρό, Τραμ & ΗΣΑΠ: 24ωρη
  • Λεωφορεία & Τρόλεϊ: κινούνται 09:00 με 21:00
  • ΟΣΕ – Προαστιακός: 24ωρη
  • Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ): 24ωρη
  • Πλοία: 24ωρη

Επιπλέον στην απεργία έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετέχουν επίσης οι τραπεζικοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ, όσον αφορά στα γυμνάσια και τα λύκεια, εάν κάποιος καθηγητής τους συμμετέχει στην απεργία, οι μαθητές θα έχουν «κενό» εκείνη την ώρα, αλλά θα πάνε κανονικά στο σχολείο.

Τέλος, σε ότι αφορά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, οι γονείς θα πρέπει να είναι ήδη ενημερωμένοι για το εάν κάποιος δάσκαλος θα συμμετέχει στην απεργία -δεδομένου ότι σε αυτές τις τάξεις τα παιδιά κάνουν μάθημα με έναν καθηγητή-, ούτως ώστε να μην στείλουν άσκοπα το παιδί τους στο σχολείο. Στην περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός (νηπιαγωγείο – δημοτικό) αποφασίσει ακόμα και τελευταία στιγμή (δηλαδή νωρίς το πρωί) να συμμετέχει στην απεργία, τότε οι γονείς θα αναγκαστούν να βρουν «λύση».

Εν ολίγοις, τα σχολεία αύριο Τετάρτη θα είναι κανονικά ανοιχτά και η λειτουργία τους θα επηρεαστεί από το πόσοι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στην απεργία.

Ακυρώσεις πτήσεων

Στην αυριανή απεργία θα συμμετέχουν, όπως αναφέραμε παραπάνω, και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ), με αποτέλεσμα την ακύρωση πτήσεων από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Η AEGEAN και η Olympic Air προχώρησαν ήδη στην ακόλουθη έκτακτη ανακοίνωση, για να ενημερώσουν τους επιβάτες τι πρέπει να κάνουν για τις πτήσεις τους: «Η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) για τη συμμετοχή τους στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 και έως ότου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αρμόδια για την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ ενημερώσει για την ακύρωση των πτήσεων, όλοι οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, μπορούν να προβούν σε αλλαγές χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)
  • Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).»

Χωρίς ταξί και αύριο

Οι οδηγοί ταξί πραγματοποιούν από σήμερα 48ωρη απεργία, με το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) να ζητά μόνιμη παραμονή του συντελεστή Φ.Π.Α στο 13%, άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026, αύξηση στην τιμή της διαδρομής από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Αθήνας, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες, κ.ά.

Το ΣΑΤΑ καλεί επίσης την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τους λόγους που «αφήνει παράνομες εφαρμογές που χρησιμοποιούν είτε ταξί, είτε Ε.Ι.Χ να μην πληρώνουν κανένα φόρο, να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, αφήνοντας στους νόμιμους επαγγελματίες αυτοκινητιστές μόνο φορολογικά βάρη».

Στάση εργασίας στην ΕΣΗΕΑ

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρά αύριο Τετάρτη η Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στην αυριανή στάση εργασίας, που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ για όλους τους δημοσιογράφους, από τις 12.00 έως και τις 16.00. Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

  • Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
  • Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια

Οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σημ: Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που στο διάστημα αυτό θα καλύψουν την εκδήλωση στα Τέμπη και κάθε άλλη εκδήλωση μνήμης, καθώς και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.»
Η ανακοίνωση για την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024 από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης με περίσσιο θράσος βγαίνει στις εκπομπές του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. (κατά τα άλλα δημοσιογράφου) και άλλων ΜΜΕ και δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους Δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425ευρώ. Τα λέει και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ καθόλου, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους κολλητούς της και τους ημέτερους. Τους Διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου – τα δικά της παιδιά – στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα!!!

Χρήματα υπάρχουν. Απλά μοιράζονται στους ημέτερους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ΕΝΩΤΙΚΑ και δυνατά!

Στις 28 του Φλεβάρη απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα (πλήθος εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών του Ιδιωτικού Τομέα πήραν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα) με ένα κεντρικό σύνθημα: «Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ
  • Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Αθήνα, ώρα 11:00πμ, πλατεία Κλαυθμώνος»

Τι ώρα είναι οι πορείες αύριο:

  • Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ είναι για 11:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
  • Το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων είναι στις 10:30 στα Προπύλαια μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς.
  • Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι επίσης για τις 10:30 στα Προπύλαια.

Mαταίωση παραστάσεων του ΚΘΒΕ

Δεν θα πραγματοποιηθούν αύριο οι παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καθώς το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος (ΠΟΘΑ) συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα της χώρας.

Για τα εισιτήρια που έχουν ήδη εκδοθεί, δίνεται η δυνατότητα της επιστροφής ή αλλαγής. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο επικοινωνίας με το ΚΘΒΕ: 2315 200 200.

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This