Παρόλο που η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα, δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι σε κάποιες επιχειρήσεις, εργάζονται κανονικά. Πώς όμως αμείβονται;
Όπως ενημερώνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί ως αργία από ειδική διάταξη νόμου, από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια ή/και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ. 3 ΝΔ 3755/1955).
Ωστόσο, εάν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κανονισμού εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου, τότε, οι υπάλληλοι για την πλήρη απασχόλησή τους δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.