Αντιδράσεις από τους φαρμακαποθηκάριους: «Αντιπηκτικά, ενέσεις και ακόμη 30 σκευάσματα πάλι σε έλλειψη»

Must Read

Μπορεί την προηγούμενη Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 119 σκευάσματα, όμως οι φαρμακοποιοί επιμένουν πως δεκάδες φάρμακα εξακολουθούν να λείπουν από τα ράφια τους!

Μάλιστα, σε συνάντηση με το υπουργείο Υγείας ζήτησαν να απαγορευτούν και πάλι οι εξαγωγές, σε μια σειρά από σκευάσματα για διάφορες παθήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι φαρμακοποιοί κατέθεσαν στοιχεία για περίπου 30-40 σκευάσματα, που όπως υποστηρίζουν, δεν έπρεπε να βγουν ποτέ από το καθεστώς προστασίας.

«Ο κατάλογος έτσι όπως είναι σήμερα, πρέπει να αλλαχθεί και πρέπει να απαγορευτεί η εξαγωγή ορισμένων φαρμάκων, που βάσει στοιχείων υποχρεούται να ελέγξει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων», αναφέρει σε δηλώσεις του, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς και προσθέτει: «Με αφορμή τη νέα λίστα που διαμορφώθηκε, ζητάμε ορισμένα φάρμακα που κρίνουμε εμείς ότι είναι ελλειπτικά να γυρίσουν ξανά σε καθεστώς απαγόρευσης».

Ανάμεσα στα φάρμακα αυτα είναι τα αντιπηκτικά ευρείας χρήσης (Eliquis tabs, Xarelto tabs), ενέσιμες θεραπείες για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης (Prolia inj) κ.α.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά, πριν από μερικούς μήνες, όταν τα συγκεκριμένα σκευάσματα βρίσκονταν σε καθεστώς απαγόρευσης των εξαγωγών, όχι μόνο υπήρχε υπερκάλυψη της αγοράς, αλλά οι Φαρμακαποθήκες τα συσσώρευαν με αποτέλεσμα να τα δίνουν ακόμη και με εκπτώσεις της τάξεως 5%-10%. Εντούτοις, τα ίδια φάρμακα τώρα έχουν εξαφανιστεί ακριβώς επειδή εξάγονται, όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποί.

«Απαιτείται εμπλουτισμός του συστήματος με νέες δυνατότητες»

Ο κ. Βαλτάς κάνει αναφορά και στη νέα on-line ηλεκτρονική πλατφόρμα «Δήλωση Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης» στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης φαρμάκων υποχρεώνονται να δηλώνουν τα αποθέματά τους. «Πρόκειται για ένα μέτρο που φιλοδοξεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο των ελλείψεων, αν και επιδέχεται βελτιώσεων», επισημαίνει και συνεχίζει:

«Απαιτείται εμπλουτισμός του συστήματος με νέες δυνατότητες. Γι’ αυτό ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας να προστεθεί στην on – line εφαρμογή ένας αυτοματοποιημένος αλγόριθμος, ο οποίος -με βάση τα στοιχεία της διαθεσιμότητας σκευασμάτων- να εκδίδει εκ των προτέρων τις ακριβείς ποσότητες που επιτρέπεται να εξαχθούν στο εξωτερικό για να συντηρηθεί η εγχώρια επάρκεια. Καθώς, αυτή τη στιγμή ο ΕΟΦ δεν μπορεί να ελέγξει αυτή τη λειτουργία με την υπάρχουσα εφαρμογή. Να εξάγονται, δηλαδή, μόνο τα τεμάχια που είναι πραγματικά πλεονασματικά. Σήμερα το σύστημα εξαρτάται στην καλή βούληση και ειλικρίνεια των φαρμαποθηκαρίων».

Τέλος, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, υποστηρίζουν οι Φαρμακοποιοί πως θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν οι ακριβείς ποσότητες που απαιτούνται σε μηνιαία βάση για μια πληθώρα φαρμάκων για τη θεραπεία των χρονίως πασχόντων, ώστε να εξασφαλίζεται επάρκεια και να μην υπάρχει μια μονίμως οριακή διαθεσιμότητα. «Αυτό μπορεί να είναι ένα προσωρινό μέτρο για να υπάρχει επάρκεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή. Υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας για τα παραπάνω ζητήματα που θέσαμε, ότι θα εξεταστούν και θα γίνουν», καταλήγει ο Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο iatropedia.gr.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This