Γιάννης Στουρνάρας: Θέλει να εξοντώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Εντολή» από τον άνιωθο Στουρνάρα στον Μητσοτάκη να συνεχίσει τη σκληρή και «τυφλή» φορολόγηση μετά το «μαύρο» στις εκλογές

Must Read

Μεγαλώνοντας επαγγελματικά μέσα σε μια ασφαλή και αποστειρωμένη «φούσκα» πολιτικής και δημόσιων αξιωμάτων, ο πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος πρώτα αποστασιοποιήθηκε και έπειτα έχασε ολότελα την επαφή του με την πραγματικότητα του μέσου πολίτη.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Το απέδειξε και προχθές, μιλώντας στο συνέδριο των μηχανικών: «Βλέπω τώρα να λένε ότι έφταιγε η φορολογία των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Λέω να μεταναστεύσω… Είναι δυνατόν να λέμε τέτοια πράγματα; Δηλαδή, να πληρώνουν μόνο οι άλλοι; Και σιγά τον φόρο που μπήκε. Μπήκε ως τεκμαρτό το ελάχιστο εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη».

Αυτό το «σιγά τον φόρο που μπήκε» καταδεικνύει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει δυσανεξία στην καθημερινότητα της μεγάλης πλειονότητας των 750.000 ελεύθερων επαγγελματιών. Θεωρεί ότι ακόμα και μια επιβάρυνση 200 ή 500 ευρώ για έναν επαγγελματία είναι πανεύκολα αντιμετωπίσιμη στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία σήμερα, μια οικονομία-ζόμπι μετά τα Μνημόνια.

Για τον Στουρνάρα, όμως, το θέμα δεν σταματά εκεί, αφού ζήτησε με αυστηρό ύφος από την κυβέρνηση να μην κάνει βήμα πίσω: «Η κυβέρνηση έχει τρία καθαρά χρόνια μπροστά της. Δεν θα έβλεπα απολύτως κανέναν λόγο γιατί πρέπει να κάνουμε πίσω τώρα, αντίθετα πρέπει να φύγει μπροστά». Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, προφανώς, διείδε μια τάση υπαναχώρησης από τον Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει μετά το χαστούκι στις εκλογές για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών: «Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα, στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει» είπε ο πρωθυπουργός την επομένη του 28%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο Χατζηδάκη κόστισε στην κυβέρνησή του όσο και η εξαγγελία Κατρούγκαλου στον ΣΥΡΙΖΑ στις περσινές εκλογές. Τότε οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν στηρίξει Ν.Δ., τώρα της γύρισαν την πλάτη. Μια δεξαμενή 750.000 ενεργών οικονομικά ψηφοφόρων, που μαζί με τις οικογένειές τους ξεπερνούν το 1.500.000, έχει τη δύναμη να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό κάθε εκλογικό αποτέλεσμα και να περνάει τα μηνύματά της άμεσα στην κάλπη, όταν είναι δυσαρεστημένη.

Στο εξής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι αποφάσεις δυσκολεύουν. Τα χρόνια χάριτος και υψηλών ποσοστών ανήκουν στο παρελθόν. Το 28% που πήρε είναι πιο κοντά πλέον στο 20%, π.χ., παρά στο 41%. Και αν συνεχίσει τις ίδιες αντιλαϊκές και ελιτίστικες πολιτικές που τον οδήγησαν στο χαμηλότερο ποσοστό του όσο είναι αρχηγός της Ν.Δ., τότε θα απομακρύνεται όλο πιο πολύ από τους ψηφοφόρους που τον στήριζαν έως πέρυσι.

Από τους καλύτερους μαθητές της τρόικας

Ο Στουρνάρας, ένας από τους καλύτερους μαθητές της τρόικας και ο «τσάρος της οικονομίας» στη χειρότερη τριετία για τον ελληνικό λαό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαμηνύει στον Μητσοτάκη ότι πρέπει να συνεχίσει ακόμα πιο σκληρά την κόντρα του με τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ήδη έχουν αποφασίσει να προσφύγουν στο ΣτΕ. Διότι «σιγά τον φόρο που μπήκε» και «είναι δυνατόν να πληρώνουν μόνο οι άλλοι;».

Αν συμβεί αυτό, τότε ο πρωθυπουργός θα προχωράει προς την επόμενη κάλπη, όποτε και αν στηθεί αυτή, για μετωπική με τον τοίχο. Μπορεί να ικανοποιήσει τον Στουρνάρα εφαρμόζοντας κοινωνικούς αυτοματισμούς, σαν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δυνητικά κλέφτες, όμως θα κινδυνέψει να δει ακόμα και το 28% να μοιάζει πολύ. Αλλωστε, ο αυτοματισμός ήταν και η «συνταγή» του Μνημονίου όταν στοχοποιούνταν ολόκληρες κοινωνικές και εργασιακές ομάδες για να στραφούν η μια κατά της άλλης, με μια οικονομική «λογική» που άρχισε ως πολιτικό μανιφέστο τη «μαύρη» για την ανθρωπότητα δεκαετία του ’30.

Ο Στουρνάρας θεωρεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν. Και ο Μητσοτάκης πρέπει να συνεχίσει να τους φορολογεί επί υπαρκτών και ανύπαρκτων εισοδημάτων, επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν καταφέρνουν να εντοπίζουν τους φοροφυγάδες. Στο μυαλό του διοικητή της ΤτΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι μάλλον όλοι μεγαλογιατροί και μεγαλοδικηγόροι, όχι στην πλειονότητά τους άνθρωποι μικρομεσαίων εισοδημάτων, που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Ο Στουρνάρας δεν είχε τίποτα να πει για όσα έχουν πράξει αυτός και ο Μητσοτάκης ώστε οι τράπεζες να μη βγάζουν υπερκέρδη από την υπερκοστολόγηση πάμφθηνων υπηρεσιών και τη ληστρική «ψαλίδα» τόκων καταθέσεων – δανεισμού. Δεν είχε να προσάψει κάτι στην κυβέρνηση για τις «φουσκωμένες» απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων ακόμα και σε ανύπαρκτες εταιρίες. Δεν έκανε κάποια παρατήρηση για το γεγονός ότι τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης καταλήγουν σε μια χούφτα μεγαλοεπιχειρήσεις ακόμα και για αμφίβολης αναγκαιότητας έργα.

Εκεί που βγήκε εκτός εαυτού ο Στουρνάρας, με συνέπεια να παρεξηγηθεί και αυτό περί μετανάστευσης έτσι όπως «τσαλάκωνε» τις λέξεις οργισμένος, ήταν για τη φορολόγηση των 750.000 ελευθέρων επαγγελματιών, που δεν θα πάθουν και τίποτα, αν πληρώσουν παραπάνω 500 ή 1.000 ευρώ. Ετσι, όμως, διαστρεβλώνουν την οπτική τους για τον αληθινό κόσμο όσοι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να διεκδικούν με καθημερινές μάχες μια θέση στην κανονική οικονομία της ελεύθερης αγοράς και απέκτησαν το προνόμιο να τα κοιτάζουν όλα από ψηλά, μέσα από «γυάλες».

Οι φακοί της ελίτ δύσκολα θα διακρίνουν γιατί ένα παραπάνω κόστος 500 ευρώ μπορεί να είναι πρόβλημα για κάποιον μικροεπαγγελματία. Οι «ψιλικατζήδες» των οικονομικών φτάνουν να δούνε μέχρι την ΕΒΓΑ της γειτονιάς, τον μαγαζάτορα μιας τρύπας και τον ταξιτζή. Ποτέ τις πολυεθνικές, τις τράπεζες, τα καρτέλ, τις απευθείας αναθέσεις…

Βιογραφικό

Διοικητής Τραπέζης της Ελλάδος

Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε ηλικία 30 ετών διορίστηκε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομίας, επί υπουργίας Κώστα Σημίτη, και στα 33 του ειδικός σύμβουλος στην ΤτΕ. Το 1994 τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και το 2000 πρόεδρος στην προς αποκρατικοποίηση Εμπορική Τράπεζα. Ηταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Σημίτη για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Τον Μάιο του 2012 έγινε πρώτη φορά υπουργός (Ανάπτυξης) επί Πικραμμένου και τον επόμενο μήνα ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. Παρέμεινε έως τον Ιούνιο 2014, όταν ανακοινώθηκε πως διορίζεται διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου παραμένει έως σήμερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Είναι γνωστό πως διορίζεται συνεχώς και εύκολα. Ως υπάλληλος και εντεταλμένος των Ευρωπαίων για να ρυθμίζει τα οικονομικά της Ελλάδας σύμφωνα με τις εντολές τους. Με υψηλό μισθό περί τα 20 χιλιαρικα ανά μήνα . Συν τα εκατομμύρια σε μπόνους που θα λάβει στην σύνταξη. Ως ποσοστό επί των κερδών τους. Φιλελεύθερος καπιταλισμός.

  2. Για αρχή ας φορολογήσουν όλους του βολευτές με το φόρο των Ελ επαγγελματιών και να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Να δούμε αν θα μείνει κανένας εθνοσωτηρας. Τόσα χρόνια όλος ο ελληνικός λαός τους πληρώνει τους 300+ το επιτελείο τους πλησιοπαροχα. Δεν μπορεί να πληρώνουν όλο οι άλλοι για αυτούς.

  3. Όταν λέει ότι πληρώνουν οι άλλοι τι εννοεί? Οι δημόσιοι υπάλληλοι η οι συνταξιούχοι? Γιατί και εκείνων την εφορία οι ΕΕ την πληρώνουν.

    • Μα πραγματικά….Για το ίδιο ποσό εισοδήματος ο Ελ επαγγελματίας πληρώνει μεγαλύτερο ποσοστό φόρου. Ενώ ο δημ Υπάλληλος έχει το μισθό του σταθερό χωρίς άγχος πάει -δεν πάει καλά η δουλειά.

      Και οι συνταξιούχοι που έκρυβαν συντάξεις από το εξωτερικό μια χαρά όλα ε ;

  4. Γερμανοτσολιας κλασσικός. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πληρώνονται καλά οι τράπεζες και να περνάει καλά . Δεν δίνει Φράγκο για τον λαό

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This