12-7-2020

Από τη Γη στη… Χαβάη για εκπαίδευση ο Έλληνας αστροναύτης

Στο ξακουστό ηφαίστειο Μάουνα Λο της Χαβάης, όπου εδρεύει η εγκατάσταση προσομοίωσης διαστημικών αποστολών, βρίσκεται για εκπαίδευση και ένας Έλληνας, ο Αύγουστος Πανταζίδης. Ο νεαρός εκπαιδευόμενος αστροναύτης συμμετέχει στην προσομοίωση αποστολής στη Σελήνη ΕMMIHS IV, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

«Η συγκεκριμένη εγκατάσταση δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από τη NASA και θεωρείται από πολλούς αυτή τη στιγμή η καλύτερη εγκατάσταση για προσομοίωση διαστημικών αποστολών στον κόσμο» δηλώνει ο ίδιος και τονίζει πως νιώθει χαρά και τιμή για το γεγονός πως είναι ο πρώτος Έλληνας, που συμμετέχει σε μια τέτοια αποστολή.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει 15 μέρες και η ομάδα, η οποία αποτελείται από έξι άτομα, έχει σκοπό την εκτέλεση συγκεκριμένων πειραμάτων αλλά και τη διεξαγωγή δοκιμών νέων τεχνολογιών, που προορίζονται να στελεχώσουν μια βάση στη Σελήνη στο μέλλον. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Πανταζίδη, σκοπός είναι, επίσης, η μελέτη των σπηλαίων λάβας, που υπάρχουν στην περιοχή, διότι σε σπήλαια σαν αυτά θα χτιστούν οι πρώτες βάσεις στη Σελήνη και στον Άρη.

«Ο πιο σημαντικός, όμως, παράγοντας για μια αποστολή σε ένα άλλο πλανητικό σώμα, όπως η Σελήνη, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή εμείς. Το κατά πόσο δηλαδή μπορούμε να αντέξουμε ψυχικά και σωματικά σε συνθήκες απομόνωσης, μακριά απ’ όλα όσα μάς προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος, μακριά και από τη φύση. Η επικοινωνία με τον “έξω κόσμο” είναι περιορισμένη, η μόνη απευθείας επαφή που έχουμε είναι με το Mission Control, ενώ το παράθυρο επικοινωνίας παραμένει ανοιχτό μόνο για δύο ώρες κάθε απόγευμα», αναφέρει.

Έλληνας αστροναύτης Αύγουστος Πανταζίδης

Δείτε επίσης: Βρέθηκε και δεύτερη γιάφκα του τοξοβόλου – Τι εντόπισε η αντιτρομοκρατική

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ