Αυτά είναι τα 15 μαιευτήρια και κλινικές της Ελλάδας όπου λειτουργεί πιλοτικά η νέα δήλωση γέννησης

Must Read

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος δήλωσης γέννησης για τους γονείς, εντός μαιευτηρίων και κλινικών.

Πιο συγκεκριμένα, 15 μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές όλης της χώρας μπορούν, πλέον, να δέχονται γονείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού τους, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα.

Η πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας της δήλωσης γέννησης σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αποσκοπεί στην απλοποίηση της, καθώς τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται, πλέον, ηλεκτρονικά από το μαιευτήριο, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα (αρκεί, βέβαια, να είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας).

Επιπλέον, θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι επιχειρησιακά έτοιμο, ώστε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η νέα διαδικασία να εφαρμόζεται καθολικά.

Η πιλοτική λειτουργία αφορά τα παρακάτω 15 μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές:
1.Γενικό Νοσοκομείο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ – ΠΑΝΑΝΕΙΟ
2.Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
3.Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς
4.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
5.Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ
6.Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας- Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης
7.Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας- Νοσοκομειακή Μονάδα Άργους
8.Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ
9.Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
10.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
11.Γενικό Νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ -ΑΘΗΝΑ
12.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ – ΑΘΗΝΑ
13.Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ
14.Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας
15.Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε σχετικά: «Το νέο, απλοποιημένο σύστημα για τη δήλωση γέννησης είναι πιλοτικό και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να το βελτιστοποιήσουμε και να το διευρύνουμε. Δεν επιλέξαμε να αρχίσουμε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης των γεγονότων ζωής με τη γέννηση μόνο για σημειολογικούς λόγους, αλλά και γιατί επρόκειτο για μια από τις πλέον δαιδαλώδεις. Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο δε θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις με περιττές ουρές και διατυπώσεις».

Διαβάστε επίσης: Αποκαλυπτική η κατάθεση της μητέρας της 27χρονης βρεφοκτόνου: «Άφησε το μωρό και γύρισε σπίτι να ξαπλώσει»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος υπογραμμίζει ότι «σήμερα αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) ξεκινάμε να βάζουμε οριστικά τέλος στη γραφειοκρατία, κάνοντας πιο απλή τη ζωή των συμπολιτών μας. Για να φτάσουμε στην πιλοτική λειτουργία του προγράμματος, εργαστήκαμε μεθοδικά και συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα, παρεμβαίνοντας τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο, όσο και στη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This