Οι Σκοπιανοί το χαβά τους: «Τρέχουν» τουριστική εκστρατεία με σύνθημα #onlyiNMacedonia

Must Read

Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι γείτονες δεν έχουν πάψει ούτε μέρα να την καταπατούν. Ξεχνούν πως το όνομά τους πλέον είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή «Βόρεια Μακεδονία» εν συντομία και όχι «Μακεδονία» και προβαίνουν συνεχώς σε πταίσματα που από την ελληνική πλευρά περνούν μάλλον απαρατήρητα.

Μια ακόμη κίνηση των Σκοπίων, όμως, και μάλιστα σε μια περίοδο που επιθυμούν διακαώς να λάβουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. εγείρει ερωτήματα ως προς το κατά πόσο αυτό ισχύει.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη Τύπου του Διευθυντή του κρατικού Οργανισμού για την τουριστική προώθηση τής γείτονος ανακοινώθηκε ότι ξεκινά μια νέα επίσημη διαδικτυακή εκστρατεία τουριστικής προβολής της χώρας που απευθύνεται τόσο στο εγχώριο όσο και, κυρίως, στο διεθνές κοινό. Σύμφωνα με αυτήν, το βασικό hashtag, σύνθημα θα μπορούσαμε να πούμε,  που θα συνοδεύει το υλικό που αφορά στη χώρα σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι #onlyiNMacedonia(!!!) ενώ θα υπάρχουν και τα #traveliNMacedonia, #captureiNMacedonia, #natureiNMacedoniaκαι  #discovernorthmacedonia.

Προφανώς, πρόκειται για λογοπαίγνιο μεταξύ του «onlyin“Macedonia”» και του«onlyin “N(orth) Macedonia”» γι’ αυτό και το γράμμα Ν είναι κεφαλαίο. Αρχικά, κάτι τέτοιο (πλην του τελευταίου hashtag) αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αυτή προβλέπει ότι η σύντομη εκδοχή του ονόματος τής γείτονος είναι «Βόρεια Μακεδονία» κι όχι «Β. Μακεδονία».

Δείτε επίσης: Το Σκοπιανό Ίδρυμα Παραδοσιακών χορών χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τον «Ήλιο της Βεργίνας» και ξεχνάει επιδεικτικά το «Βόρεια» (video)

  1. Πέραν τούτου, όμως,αυτό που συμπεραίνει κι ο πιο καλόπιστος αναγνώστης είναι ότι η όλη κατάσταση αποβλέπει στο να εξακολουθήσει η γειτονική χώρα να παρουσιάζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ως «Μακεδονία» σκέτο. Επίσης, εφόσον οι υπεύθυνοι του Οργανισμού ισχυρίζονται ότι η καμπάνια αυτή στοχεύει στην προσέλκυση νέων τουριστών και ιδίως νεαρής ηλικίας, είναι πιθανό αυτοί να μη γνωρίζουν καν το όνομα της χώρας και διαβάζοντας το hashtag να συμπεράνουν ότι αυτή ονομάζεται «Μακεδονία», μη αντιλαμβανόμενοι το λογοπαίγνιο.

Περιδιαβαίνοντας κανείς κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα διαπιστώσει ότι εδώ και χρόνια υπήρχε το hashtag #onlyinMacedonia σε ορισμένες αναρτήσεις. Δε γνωρίζουμε αν εντασσόταν σε κάποια επίσημη κρατική εκστρατεία ή χρησιμοποιείτο ανεπίσημα. Σε περίπτωση που ισχύει το πρώτο, συμπεραίνεται ότι οι εμπνευστές του νέου συνθήματος θεώρησαν ότι με το να αλλάξουν μόνο τον τρόπο γραφής του γράμματος «ν», δηλαδή κάνοντάς το κεφαλαίο, εναρμονίζονται με τη νέα κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες είχε προκληθεί σάλος στην Ελλάδα με το σύνθημα “MacedoniaTimeless” του ίδιου Οργανισμού, το οποίο και τροποποιήθηκε μετά από διαμαρτυρίες σε «NorthMacedoniaTimeless» αν και στο διαδίκτυο σε αρκετές περιπτώσεις το “North” απαλείφεται.

Καθώς φαίνεται, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μεγάλης μερίδας τής ελληνικής κοινής γνώμης, όπως είχαμε επισημάνει και σε άρθρο μας, ότι δια της διολισθήσεως το πρώτο συνθετικό τής ονομασίας της χώρας θα ατονεί σταδιακά και στο τέλος θα εξαφανιστεί. Απλώς, ίσως κάποιοι να μην περίμεναν να συμβεί τόσο νωρίς…

Το παραπάνω κείμενο είναι καταγγελία της κυρίας Μαρίας Μοτίκα
(ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου)

 

 

Είδες γύρω σου κάτι που σε ενόχλησε❓Κάτι άδικο❓Κάτι που σου κέντρισε το ενδιαφέρον❓Κάτι παράξενο ή κάτι… πολύ λάθος❓
? Στείλε τώρα την καταγγελία σου στο newsbreak.gr με σχόλιό σου και οτιδήποτε υλικό έχεις στην διάθεσή σου (εικόνες/βίντεο) και «δυνάμωσε» τη φωνή σου!

www.newsbreak.gr
γράφουμε μαζί, φωνάζουμε μαζί!
?

Πάτησε «στείλε μήνυμα» στη σελίδα και στείλε την καταγγελία σου, ή στείλε μας email στο ? [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This