Το Σκοπιανό Ίδρυμα Παραδοσιακών χορών χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τον «Ήλιο της Βεργίνας» και ξεχνάει επιδεικτικά το «Βόρεια» (video)

Must Read

Περιδιαβαίνοντας το διαδίκτυο, ανακαλύψαμε ότι το Εθνικό Ίδρυμα Παραδοσιακών χορών και τραγουδιών της γειτονικής χώρας, ΤΑΝEC, πραγματοποίησε περιοδεία στην Αυστραλία με τίτλο που περιέχει τη φράση «Η ψυχή της “Μακεδονίας”» (ΤΑNEC-TheSoulof “Macedonia”- 70 YearsJubilee) στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων λειτουργίας του. Το εν λόγω ίδρυμα δεν είναι ιδιωτικό αλλά κρατικό. Ιδρύθηκε το 1949 με διάταγμα της τότε κυβέρνησης κι έκτοτε πραγματοποιεί συναυλίες στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό για τους ομογενείς.

Δείτε επίσης: Από άλλο πλανήτη οι Γερμανοί αγωνίζονται να «σώσουν» τον Ζάεφ και την (ντροπιαστική) συμφωνία των Πρεσπών

Οι συναυλίες έλαβαν χώρα σε τρεις πόλεις, Μελβούρνη, Καμπέρα και Σίδνεϋ το διάστημα 17-24 Νοεμβρίου 2019. Στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για την περιοδεία τονίζεται ότι το Ίδρυμα αποτελεί «σύμβολο του “μακεδoνικού” λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων… πρεσβευτή της “μακεδονικής” παράδοσης στη χώρα και το εξωτερικό… «κινητό μουσείο της πιο όμορφης, ανεκτίμητης κι αρχαίας “μακεδονικής” υλικής κι άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς … που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της “μακεδονικής” ταυτότητας»[1].

Επιπροσθέτως, όπως αποδεικνύεται από διάφορα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, τουλάχιστον κατά τη συναυλία στο Σίδνεϋ στις 24 Νοεμβρίου, καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης ενός παραδοσιακού τραγουδιού (από 21:00 ως 28:00 του βίντεο από τη συναυλία), πίσω από τους τραγουδιστές εμφανιζόταν ο Ήλιος της Βεργίνας.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν σαφείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τονίζει επανειλημμένως ότι τηρεί, κι αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι δεν έλαβαν χώρα εντός της γείτονος αλλά στο εξωτερικό καθώς κι ότι δεν αφορούν σε κάποιες παραμέτρους της Συμφωνίας που υποστηρίζεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή εφόσον αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά σε ουσιώδεις όρους της που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

Δείτε επίσης: Τι είπε ο Ζόραν Ζάεφ μετά την συνάντηση με τον Κυριάκο

Σύμφωνα με το άρθρο 1 (3), το επίσημο όνομα του κράτους είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή «Βόρεια Μακεδονία» ενώ σύμφωνα με το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση του Ήλιου της Βεργίνας, ο οποίος αποτελεί μέρος της ελληνικής ιστορίας: «το Δεύτερο Μέρος δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά καθ΄ οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του». Ακόμη κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διότι η χρήση του συμβόλου έγινε σε μια άλλη χώρα, την Αυστραλία εν προκειμένω, το Ίδρυμα TANEC αποτελεί δημόσιο οργανισμό και δεν έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί. Υπενθυμίζεται ότι προ δύο μηνών, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε αποστείλει διαβήματα στα Σκόπια επειδή καθυστερούσε η απομάκρυνση ελληνικών συμβόλων.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από τις συναυλίες ανακοινώθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του κρατικού Οργανισμού της γειτονικής χώρας  για την προώθηση του τουρισμού στο εξωτερικό και του Ιδρύματος TANEC προκειμένου το τελευταίο να συμμετέχει εφεξής στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και να φέρει πιο κοντά «το “μακεδονικό” ρεπερτόριο χορών και τραγουδιών στους εγχώριους και ξένους τουρίστες».

Γεννώνται, λοιπόν, τα εξής ερωτήματα:

-Ήταν η κυβέρνηση της γείτονος ενήμερη για όλα αυτά; Αν όχι, προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα; Αν ναι, η προώθηση της χώρας στις τουριστικές αγορές μέσω αυτού του Ιδρύματος θα γίνεται με αυτό τον τρόπο;

[1]https://www.tanecaustraliantour2019.com.au

Το παραπάνω κείμενο είναι καταγγελία της κυρίας Μαρίας Μοτίκα
(ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου)

 

 

Είδες γύρω σου κάτι που σε ενόχλησε❓Κάτι άδικο❓Κάτι που σου κέντρισε το ενδιαφέρον❓Κάτι παράξενο ή κάτι… πολύ λάθος❓
? Στείλε τώρα την καταγγελία σου στο newsbreak.gr με σχόλιό σου και οτιδήποτε υλικό έχεις στην διάθεσή σου (εικόνες/βίντεο) και «δυνάμωσε» τη φωνή σου!

www.newsbreak.gr
γράφουμε μαζί, φωνάζουμε μαζί!
?

Πάτησε «στείλε μήνυμα» στη σελίδα και στείλε την καταγγελία σου, ή στείλε μας email στο ? [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This