Επιστολή ευρωβουλευτών: «Αδειάστε τις δομές της Λέσβου γιατί θα πεθάνει πολύς κόσμος»! Τι κάνει η Ελλάδα;

Must Read

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε σε δομή φιλοξενίας της Λέσβου! Εκεί βρίσκονται περισσότεροι από 42.000 μετανάστες αιτούντες άσυλο, με τις συνθήκες του υπερπληθυσμού να μην επιτρέπουν απομόνωση και κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, Juan Fernando López Aguilar (Ισπανός σοσιαλιστής) έστειλε επιστολή στον επίτροπο Janez Lenarčič, ο οποίος είναι Ευρωπαίος Συντονιστής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ζητώντας «άμεση αντίδραση από την Ευρώπη» για την αποφυγή της μετατροπής της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά της Ελλάδας σε ζήτημα δημόσιας υγείας, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλο αριθμό θανάτων.

Η επιστολή:

«Μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λέσβο, ένα από τα κύρια ζητήματα για την αποφυγή της ταχείας και ευρείας μετάδοσης του COVID-19 είναι η επείγουσα εκκένωση των υπερπλήρων δομών.

Πολλοί άνθρωποι στις δομές αυτές (42.000 στο σύνολό τους) διαβιούν ήδη σε επισφαλή για την υγεία τους κατάσταση και (παρά τα μέτρα των ελληνικών αρχών) ο υπερπληθυσμός και οι δραματικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο τον περιορισμό του COVID-19.

Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα απομόνωσης ή αποφυγής κοινωνικών επαφών, ούτε είναι εφικτό να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. (…) Υπάρχουν μόνο έξι κλίνες εντατικής θεραπείας στη Λέσβο (…) και ο απαραίτητος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός δεν είναι διαθέσιμος στα νησιά.

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν την κατάρτιση σχεδίου δράσης το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Προληπτική εκκένωση του πληθυσμού που ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανόμενων όσων είναι μεγαλύτεροι από 60 και όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη ή άλλες παθήσεις.
  • Αυξημένη συνεργασία μεταξύ των συστημάτων υγείας των κρατών μελών
    πρόσθετη χρηματοδότηση για την αύξηση της ικανότητας περίθαλψης και εντατικής θεραπείας
  • Να μην σταματήσει η μετεγκατάσταση, ειδικά των παιδιών, λόγω της πανδημίας.

Δε μπορεί να υπάρξει πραγματικός έλεγχος της πανδημίας του COVID-19 χωρίς μέτρα πρόληψης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο. Σας προτρέπουμε ως εκ τούτου να αναλάβετε άμεση δράση, ξεκινώντας με την προληπτική εκκένωση των πλέον ευπαθών ομάδων από τις δομές στα νησιά της Ελλάδας. Αυτό είναι καίριας σημασίας για να σωθούν οι ζωές τους και να αποσυμφορηθούν οι δομές».

Δείτε επίσης: Συνεργασία Σκλαβενίτη με e-food για τη διανομή προϊόντων στην Αττική

Διαβάστε εδώ την επιστολή στα αγγλικά.

Τι εξήγγειλε η κυβέρνηση! Αρκούν αυτά τα μέτρα;

Τα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού στους καταυλισμούς της χώρας όπου διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες γνωστοποιήθηκαν την Δευτέρα, μέσα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ως τις 21 Απριλίου, από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, εκπρόσωποι οικογενειών ή ομάδων που διαμένουν στα ΚΥΤ θα έχουν το δικαίωμα εξόδου από τις δομές προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Επιπλέον, εντός των καταυλισμών αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρούσματος κορωνοϊού, αλλά και για τη διενέργεια υγειονομικού ελέγχου στους εργαζομένους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού, θα επιτρέπονται μόνο κατόπιν άδειας της Διοίκησης του ΚΥΤ.

Έξοδος 100 ατόμων την ώρα

Σε περίπτωση που οι διαμένοντες θελήσουν να μεταβούν στο πλησιέστερο αστικό κέντρο με μέσο μαζικής μεταφοράς, η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς να προκαλείται συγχρωτισμός στο εκάστοτε μέσο. Για τις περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η εξυπηρέτηση μέσω ενός αστικού λεωφορείου, θα επιτρέπεται η έξοδος 100 ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων.

Δείτε επίσης: Σε κλειστή δομή στις Σέρρες μεταφέρθηκαν εκατοντάδες μετανάστες

Τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων αυτών έχουν αναλάβει οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε σχετικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων, τη διαμόρφωση ζωνών αστυνομικών ελέγχων και τη χρήση τεχνικών φραγμών.

Σύμφωνα με την επίμαχη ΚΥΑ, η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η διοίκηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στους καταυλισμούς μέσω γραπτών και ακουστικών (μεγαφωνικά) μηνυμάτων σε όλες τις γλώσσες που κατανοούν, καθώς και όλους τους δραστηριοποιούμενους φορείς εντός και πέριξ της δομής για τους λόγους εφαρμογής του περιορισμού κυκλοφορίας και για την ανάγκη της πιστής τήρησής του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This