Καθησυχαστικός ο Ευθύμης Λέκκας: «Fake news ότι βρυχάται το ηφαίστειο της Σαντορίνης»

Must Read

Την ώρα που εκτονώνεται η σεισμική δραστηριότητα μετά τη δόνηση των 5,6 Ρίχτερ η οποία έσπειρε τον πανικό τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου σε Πάργα και Πρέβεζα και ενώ οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 50, ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) κάνει λόγο για τη σεισμικότητα της Ελλάδας, για έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό, καθώς και για το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Αναφερόμενος στον σεισμό, δήλωσε στην «Espresso» ότι τις πρώτες ώρες είχε ανησυχήσει, καθώς δεν είχαν σημειωθεί μετασεισμοί: «Τις πρώτες ώρες προτού υπάρξουν οι μετασεισμοί είχαμε ανησυχήσει, δεδομένου ότι το φαινόμενο βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα είχαν καταγραφεί ήδη 30 μετασεισμοί, γεγονός που σήμαινε την εκτόνωση των δυνάμεων του εδάφους».

Στην ερώτηση αν οι μεγάλοι σεισμοί που έπληξαν την Αλβανία και την Τουρκία είναι προμηνύματα ενός παρόμοιου καταστροφικού σεισμού στη χώρα μας, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής, σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες, στις οποίες καταγράφεται μικρότερη σεισμική δραστηριότητα.

Και διευκρίνισε: «Η Ελλάδα σε ετήσια βάση σημειώνει τουλάχιστον 30 σεισμούς της τάξεως των 5 Ρίχτερ και περίπου 200 των 4 Ρίχτερ, επομένως με βάση αυτά τα στοιχεία βλέπουμε ότι υπάρχει πιθανότητα για έναν μεγάλο σεισμό, ωστόσο δεν μπορούμε να τον προσδιορίσουμε, γιατί αυτή είναι η κανονικότητα για την Ελλάδα, που αποτελεί μια σεισμογενή χώρα».

Δείτε επίσης: Η μικρή Θρακιώτισσα που τραγούδησε περήφανη τον Εθνικό Ύμνο στα ελληνοτουρκικά σύνορα (video)

Ο Ευθύμιος Λέκκας απέδωσε σε ψευδείς ειδήσεις τις φήμες που θέλουν να «βρυχάται» το ηφαίστειο της Σαντορίνης και διέψευσε ότι αναμένεται έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

«Δεν υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη ενέργεια του ηφαιστείου. Αυτά είναι fake news. Ωστόσο από το 2011, που είχε “ξυπνήσει” το ηφαίστειο, έχουμε εκπονήσει σχέδιο δράσης, το οποίο βέβαια έχει βελτιωθεί με την πάροδο των χρόνων και σε μια ενδεχόμενη ενεργοποίηση του φαινομένου θα τεθεί σε λειτουργία. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν σε 10 χρόνια από τώρα θα υπάρξει έκρηξη, όμως το ηφαίστειο σε προειδοποιεί περίπου δύο χρόνια πριν, ώσπου να κορυφωθεί το φαινόμενο. Επομένως, σε μια τέτοια περίπτωση, εμείς θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα» είπε καθησυχαστικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This