«Μπλόκο» της Ιεράς Συνόδου στις δηλώσεις των ιερέων στα Μέσα Ενημέρωσης

Must Read

Σάλο έχει προκαλέσει στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να επιβάλει λογοκρισία σε ιερείς και αρχιερείς, απαγορεύοντάς τους να εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους ή να τις εκθέτουν στα μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΙΣ αναφέρει ότι δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, αρχιερέα, ιερέα, διάκονο, μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της γενικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο. Μάλιστα, για να «χρυσώσει το χάπι», συμπληρώνει και το πνευματικό σχόλιο ότι προτρέπει όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στη σιωπή και την εντονότερη προσευχή.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί αρχιερείς, ιδίως κάποιοι αρκετά νέοι, είχαν ξεπεράσει κάθε όριο και εμφανίζονταν καθημερινά με δηλώσεις τους σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης. Στην προσπάθεια να αποτραπούν οι υπερβολές των λίγων, όμως, η ΔΙΣ προέβη σε αυτήν την πραγματικά ανήκουστη απόφαση, ενώ θα ήταν προτιμότερο να «τραβήξει το αυτί» στις μεμονωμένες περιπτώσεις που εκθέτουν την Εκκλησία.

Η κίνηση αυτή, άλλωστε, έφερε στη μνήμη πολλών την εποχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, υπογραμμίζοντας πως, αν εκείνος είχε αποφασίσει κάτι τέτοιο, όλοι θα έκαναν λόγο για φίμωση υπό δικτατορικού καθεστώτος.

Εκπρόσωπος Τύπου ο μητροπολίτης Ναυπάκτου

Αρχιερείς και ιερείς που μίλησαν στη «δημοκρατία» εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ κάνουν λόγο για μία διατύπωση γεμάτη ασάφειες και απαιτούν άμεσα διευκρινίσεις. Για παράδειγμα, αναρωτιούνται αν μπορούν να στείλουν εγκυκλίους -αφού η απόφαση αφορά και δημόσιες δηλώσεις-, αν μπορούν να κηρύξουν από άμβωνος -στην περίπτωση λειτουργίας που αναμεταδίδεται-, ακόμη κι αν μπορούν να πουν δυο λόγια στους πιστούς, όταν βρίσκονται σε μία εκδήλωση, ή αν μπορούν να αρθρογραφήσουν σε κάποια εφημερίδα.

Δείτε επίσης: Γείτονες «αγνόησαν» τον… εγκλεισμό, πλακώθηκαν στο ξύλο και βρέθηκαν με χειροπέδες

Κάποιοι, μάλιστα, θέλοντας να δείξουν την ενόχλησή τους, σχολιάζουν πως το επόμενο βήμα είναι να τους απαγορεύσουν να ανεβάζουν τις σκέψεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια, το αν οι προκλητικές αναρτήσεις συνάδουν με το λειτούργημα του ιερέα είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.

Η Ιερά Σύνοδος όρισε τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα μέσα ενημέρωσης για να λαμβάνουν απαντήσεις επί εκκλησιαστικών ζητημάτων. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια ο μητροπολίτης Ναυπάκτου είναι εκπρόσωπος Τύπου των συνελεύσεων της Ιεραρχίας, αλλά είναι και ένας άνθρωπος με άριστη θεολογική κατάρτιση και, βέβαια, αρεστός στον αρχιεπισκοπικό κύκλο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This