Τετάρτη 23/6/2021

Η Bild κάνει «αντάρτικο» στη Μέρκελ και χαρακτηρίζει ιδανικό… οιωνό τις διακοπές στην Ελλάδα!

Η τουριστική Ελλάδα και το… γερμανικό καλοκαίρι ήταν στο επίκεντρο των ρεπορτάζ πολλών γερμανικών εφημερίδων αλλά και του BBC, με πρώτη και καλύτερη την Bild και τον δημοσιογράφο και κάνει «αντάρτικο» στην προτροπή της Άνγκελα Μέρκελ για διακοπές εντός Γερμανίας!

Ο δημοσιογράφος της Bild «άνοιξε το χορό» των δημοσιευμάτων προτείνοντας σε Αυστρία και  Ελλάδα να… σκεφτούν, αν θέλουν τουρίστες το καλοκαίρι.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Εμείς οι Γερμανοί θέλουμε μία προοπτική στο θέμα των διακοπών. Μπορούμε να ξανακάνουμε διακοπές; Θα κυνηγάμε πάλι τα λεφτά μας; Μήπως να κλείσω από τώρα ξενοδοχείο στη Βαλτική; Είναι σημαντικό αυτό. Η δική μου πρόταση είναι να αποφασίσουν οι ίδιοι οι τουριστικοί προορισμοί. Αν οι Αυστριακοί για παράδειγμα ανοίξουν τα σύνορα και πουν ότι θα χαρούν να υποδεχθούν Γερμανούς τουρίστες, τότε κι εμείς θα υποθέσουμε ότι έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να μην αρρωστήσουμε. Το ίδιο και με την Ελλάδα: οι Έλληνες χρειάζονται τον τουρισμό. Αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και τα εστιατόριά τους, θα είναι για μας ο ιδανικός οιωνός ότι μπορούμε να κάνουμε διακοπές εκεί».

Τις ιδανικές Ελληνικές διακοπές στην Ελλάδα με τίτλο «Οδύσσεια στο Αιγαίο» παρουσίασε η Berliner Zeitung. Ο δημοσιογράφος περιέγραψε την εμπειρία του με ιστιοφόρο, με αφετηρία τη Σαντορίνη και προορισμό την ανατολική Αττική:

«Τα μαλλιά ανεμίζουν στον αέρα, μυρίζουμε την αλμυρή θαλασσινή αύρα, είμαστε κοντά στο υγρό στοιχείο. Η κρουαζιέρα με ιστιοφόρο στις Κυκλάδες προσφέρει μία μοναδική εμπειρία». Μόνο που τα δυνατά μελτέμια αλλάζουν τα σχέδια του Νίκο Γκέτερτ, του 53χρονου σκίπερ, ήδη από την πρώτη μέρα: «Καθώς έχουμε ισχυρό αντίθετο άνεμο, οι επιβάτες αισθάνονται ότι κινούμαστε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Όλο και πιο ανέφικτος φαίνεται ο σημερινός προορισμός. Ο Γκέτερτ κατευθύνεται προς τις Μικρές Κυκλάδες και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα βρίσκει απάγκιο σε μια παραλία με βότσαλα. Καθώς απλώνεται η νύχτα, ο άερας υποχωρεί. ‘Ετσι γίνεται με το μελτέμι, λέει ο καπετάνιος».

Το BBC από την πλευρά του εκθειάζει Ελλάδα και Κροατία λέγοντας:

«Ελλάδα και Κροατία κέρδισαν μέχρι στιγμής ένα μεγάλο στοίχημα. Αμφότερες οι χώρες, λαμβάνοντας σοβαρά – προφανώς και λόγω εγγύτητας – το παράδειγμα της ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου στην Ιταλία, έλαβαν αμέσως μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς, και τα κατάφεραν. Τώρα Ελλάδα και Κροατία προχωρούν στο επόμενο βήμα της χαλάρωσης των μέτρων. Η πανδημία ωστόσο εξακολουθεί να απειλεί, όχι μόνο την άρση του lockdown και την υγεία των πολιτών, αλλά και την τουριστική περίοδο, ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες και των δύο χωρών».

Βέβαια το ερώτημα που έθεσε το βρετανικό δίκτυο είναι εάν μπορούν τώρα οι δύο χώρες να σώσουν το καλοκαίρι.

«Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ελληνικού ΑΕΠ και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων δηλώνουν ότι η πτώχευση της επιχείρησής τους είναι είτε «πιθανή» είτε «πιθανότατη». Και συνεχίζει:

«Οι Έλληνες επιστήμονες εργάζονται πάνω στις υγειονομικές απαιτήσεις για τους επισκέπτες, δεδομένου ότι οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι ότι απαιτείται κοινωνική αποστασιοποίηση και ότι πρέπει να ακολουθούνται συχνότερα και διαφορετικά είδη διαδικασιών καθαρισμού.

Καθώς τα ερωτήματα για το πότε θα επαναληφθούν τα ταξίδια παραμένουν ακόμη αναπάντητα, η Ελλάδα αρχικά αναζητά τουρίστες που μπορούν να φτάσουν στη χώρα οδικώς».

Τέλος το ρεπορτάζ σύμφωνα με την Deutche Welle επικεντρώνεται στους κοινούς κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν για διακοπές. Και αναφέρει ότι εφόσον δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει μόνη της, προκειμένου να κινήσει ξανά την οικονομική της δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό και με ασφάλεια.

«Θα δούμε πρώτα τον εγχώριο τουρισμό, έπειτα τους τουρίστες από γειτονικές χώρες κι ύστερα τις χώρες που βρίσκονται σε μεσαία και μεγάλη απόσταση. Τα ταξίδια οδικώς θα είναι αρχικά ασφαλέστερα από ό,τι οι πτήσεις και θα εξετάσουμε αυτού του είδους τους τουρίστες νωρίτερα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και τις δηλώσεις του αναδημοσίευσε το BBC.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ