Σάββατο 18/9/2021

Το… alter ego του Μαρινάκη διαφημίζει τις επενδύσεις των Κινέζων!

Από εκεί όπου έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «το λιμάνι του Πειραιά θα ρημάξει», πλέον βάζει... πλώρη με τους Κινέζους για «ένα λαμπρότερο μέλλον»

Ενώ πριν από δύο εβδομάδες ο ίδιος έλεγε ότι θα ρημάξει ο Πειραιάς από το κινέζικο μονοπώλιο στο λιμάνι, το… alter ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, το «Βήμα», η εφημερίδα της ομώνυμης εταιρείας του, διαφημίζει την… εταιρική σχέση της Κίνας με την Ελλάδα, δημοσιεύοντας άρθρο της Κινέζας Πρέσβειρας στην χώρα μας, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δήλωση του εφοπλιστή και εκδότη πως «καλό δεν έχουμε δει και ούτε πρόκειται να δούμε από τους Κινέζους με την Cosco».

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την ιδιότητα του πρώτου σε σταυρούς δημοτικού συμβούλου στις 20 Νοεμβρίου, προέτρεπε τη δημοτική αρχή να απαγορεύσει τη διέλευση φορτηγών για τα έργα επέκτασης του λιμανιού από τους Κινέζους.

«Με αυτή τη μονοπωλιακή σχέση Cosco με το λιμάνι του Πειραιά με τον ΟΛΠ, με το Δήμο Πειραιά και τους όμορους δήμους δεν πρόκειται να δούμε κανένα καλό και κανένα όφελος για την πόλη. Θα ρημάξει με μαθηματική ακρίβεια», είχε αναφέρει.

Όμως πρόκειται μόνο για «λόγια του αέρα», καθώς οι χωματουργικές εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Παρά την λεκτική -και μόνο- αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη, τα φορτηγά πηγαινοέρχονται χωρίς καμία απαγόρευση και τα έργα συνεχίζονται κανονικά, ακόμα και σήμερα.

D92D8995 08DA 41DE 80CE C9F1C3416153 E665B6DC 545F 4280 9717 920666B84A4B

Το χερσαίο μπάζωμα συνεχίζεται ακατάπαυστα, παρά την εισροή των μπάζων προς το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή! Μάλιστα, με την πρώτη μπόρα οι χερσαίες επιχωματώσεις ξέφυγαν από το πλέγμα που είχε τοποθετηθεί, σε απόσταση… αναπνοής από το μνημείο, για το οποίο το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (ΚΑΣ) είχε προβλέψει απόσταση ασφαλείας 100 μέτρων.

7C5C0AC5 6952 498F AB31 729B73A7D158

Οι Κινέζοι ζητούν τις μετοχές του ΟΛΠ χωρίς να έχουν τελειώσει τα έργα

Επίσης, μόλις τρία 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Β. Μαρινάκη, στις 23-11-2020, η Cosco ζήτησε, ουσιαστικά, από το ελληνικό Δημόσιο τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα έργα στο λιμάνι, για την κατασκευή δύο νέων θέσεων κρουαζιεροπλοίων που χρηματοδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια.

Με σχετική επιστολή οι Κινέζοι έριχναν το… μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο Δήμο, αλλά και στις αντιδράσεις των κατοίκων για την επέκταση του λιμανιού στην Πειραϊκή. Οι αντιδράσεις των κατοίκων και του Δήμου είναι το τέλειο… άλλοθι για να ζητήσουν το χρυσοφόρο πακέτο μετοχών του ΟΛΠ, χωρίς να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες επενδύσεις.

6951A735 4E6E 4C13 B1E3 6C95F230B3F1

Η εφημερίδα του Μαρινάκη βάζει… πλώρη με τους Κινέζους

Το… αποτελειωτικό χτύπημα ήρθε με το άρθρο της Κινέζας Πρέσβη στην Ελλάδα Τσανγκ Τσιγιουέ στο «Βήμα της Κυριακής», με τίτλο «Μαζί βάζουμε πλώρη προς ένα λαμπρότερο μέλλον».

Η εφημερίδα της εταιρείας Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, διαφημίζει το… λαμπρό μέλλον των Κινέζων στην Ελλάδα, παρά τα όσα είχε καταγγείλει ο εκδότης μόλις δύο εβδομάδες πριν.

Τι άλλαξε; Άγνωστο.

Από την πλευρά της, η Κινέζα πρέσβειρα δηλώνει «απολύτως πεπεισμένη ότι με τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς μας, αλλά και χάρη στις διμερείς σχέσεις μας, η εταιρική μας σχέση θα γνωρίσει μια νέα φάση ισχυρής ανάπτυξης». Να υποθέσουμε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης μεταπείστηκε και η εφημερίδα του φιλοξενεί τις απόψεις της εκπροσώπου της Κίνας στην Ελλάδα;

Ας σημειωθεί πως, στο άρθρο της, η Κινέζα Πρέσβειρα δεν λέει λέξη για το λιμάνι και τις αντιδράσεις των κατοίκων για τις επενδύσεις της Cosco. Ούτε λέξη.

Όμως ρίχνει το… μπαλάκι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφοντας στο άρθρο της: «Με την πάροδο του χρόνου η Κίνα και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει ισχυρή και γόνιμη συνεργασία. Κατά την επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την προσήλωση τους στην εταιρική αυτή σχέσηΜε ποικίλες αλλαγές που συντελούνται και στις δύο χώρες, όχι μόνο θα ενδυναμώσουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας, αλλά θα καταβάλουμε και μεγαλύτερες προσπάθειες να επεκτείνουμε την εταιρική μας σχέση στον τομέα της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, στην καινοτομία και τις υπηρεσίες».

54F6955B D50C 4FF8 AAFA A8C5F8E3781A FCCCCB6A B7B9 4FB4 A67F 1AC4749EECED

Οι διαπραγματεύσεις Μαρινάκη με τους Κινέζους

Πάντως, δεν εκπλήσσει η αλλαγή ρότας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη μέσα από την εφημερίδα του. Το «Βήμα» έχει γράψει και στο παρελθόν διθυραμβικά ρεπορτάζ για τις επενδύσεις των Κινέζων.

Χαρακτηριστικό ήταν το ρεπορτάζ τον Ιούνιο του 2019, όταν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, αλλά και ο ίδιος Βαγγέλης Μαρινάκης, υποδέχθηκαν 18μελή αντιπροσωπεία από το δήμο της Σαγκάης, παρουσία της Κινέζας Πρέσβειρας στην Ελλάδα Zhang Qiyue και του προέδρου της Cosco Shipping Group Xu Lirong. «Είναι μεγάλη ηθική υποχρέωση οποιουδήποτε μεγαλουργεί σε έναν τόπο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο», είχε δηλώσει τότε ο Β. Μαρινάκης.

Και τότε και τώρα στόχος είναι οι μπίζνες των Κινέζων. Κερδισμένο θα είναι το κοινωνικό σύνολο ή θα ρημάξει ο Πειραιάς, όπως υποστήριζε πριν δύο εβδομάδες ο εφοπλιστής, εκδότης και δημοτικός σύμβουλος; Ποια είναι τα ανταλλάγματα των Κινέζων και προς ποιους;

Βλέπετε, εκτός από τις νέες προβλήτες κρουαζιεροπλοίων θα χτιστεί και πελώριο εμπορικό κέντρο τύπου Mall στο λιμάνι του Πειραιά. Κερδισμένοι οι κατασκευαστικές εταιρείες που θα αναλάβουν να το χτίσουν, αλλά και όσοι θα εκμεταλλευτούν τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εμπορικών καταστημάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ