Προωθείται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με τα λεφτά των φορολογουμένων

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθεί ως τις 29 Ιανουαρίου

Must Read

Με διαδικασίες fast track επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, που δημοσιεύτηκε από τη ΔΕΗ, η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθεί ως τις 29 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια η ΔEΗ θα προχωρήσει σε short list υποψηφίων προκειμένου να εκκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με τις δεσμευτικές προσφορές, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή.

Ο διαγωνισμός στοχεύει εμφανώς στην προσέλκυση funds, καθώς στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις συμμετοχής δεσμευτικοί όροι που να αποδεικνύουν και να επιβεβαιώνουν την εμπειρία των συμμετεχόντων τόσο στη διαχείριση δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον τομέα συνολικά της ενέργειας. Προβλέπεται η δυνατότητα σχηματισμού κοινοπραξιών, που θα τελεί υπό την έγκριση του πωλητή, ενώ θα πρέπει τουλάχιστον μία εταιρία που συμμετέχει να έχει προκριθεί στη shortlist του διαγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς όρους, οι εταιρίες ή τα private equities που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει την τελευταία τριετία στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους να εμφανίζουν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 750.000.000 ευρώ.

Με τον διαγωνισμό αυτό το ΥΠΕΝ προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με τα λεφτά των φορολογουμένων, μέσω της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) που θα αποκτήσει μεν μειοψηφικό πακέτο, αλλά θα έχει αυξημένη επιρροή στη διοίκηση.

Η εταιρία, που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής μήκους 240.000 χιλιομέτρων κι εξυπηρετεί 7.600.000 καταναλωτές ρεύματος, έχει ετήσια έσοδα που προκαθορίζονται με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η ΔΕΗ προβλέπεται πριν από την πώληση να έχει ολοκληρώσει την εισφορά στο ΔΕΔΔΗΕ των παγίων του δικτύου διανομής καθώς επίσης και το χρέος αλλά και τις υποχρεώσεις που συνδέονται με τα εν λόγω πάγια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This