Η DFC πρόθυμη για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας… ούτε λόγος

Προτεραιότητα η ενέργεια και τα συγγενή προγράμματα βιωσιμότητας

Must Read

Επίσημη «ταφόπλακα» βάζει (εμμέσως πλην… σαφέστατα) ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στα σχέδια της εταιρίας ΟΝΕΧ για πλήρη έλεγχο των Ναυπηγείων Ελευσίνας και ναυπήγηση φρεγατών με χρηματοδότηση της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC.

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη με τον επικεφαλής της DFC, Ντέιβιντ Μάρτσικ, κατά την οποία συζητήθηκαν νέες ευκαιρίες για δράση στην Ελλάδα. Η DFC προστίθεται ότι είναι ισχυρά δεσμευμένη στην προώθηση στρατηγικών επενδύσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξης και στο Αιγαίο, ειδικά μέσω της ενίσχυσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας και βιωσιμότητας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, από την ανακοίνωση απουσιάζει ακόμα και η παραμικρή αναφορά στον κλάδο των ναυπηγείων που σχεδόν μονοπωλούσε όλες τις δηλώσεις του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ περί επενδύσεων επί ενάμιση χρόνο. Όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία» εδώ και μήνες, η DFC δεν ήταν δυνατόν να χρηματοδοτήσει τη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ούτε και να εμπλακεί στο πρόγραμμα των φρεγατών, από τη στιγμή που υπάρχει αβεβαιότητα για τα σχέδια του Πολεμικού Ναυτικού και τη δυνατότητα ελληνικής συγχρηματοδότησης.

Eνέργεια και βιωσιμότητα

Η ανακοίνωση αναφέρεται ρητά μόνο στην ενέργεια και στα συγγενή προγράμματα βιωσιμότητας (ανακύκλωση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοκλιματικός σχεδιασμός), διαψεύδοντας τουλάχιστον τις επίμονες πληροφορίες ότι η DFC θα αποχωρούσε ολοκληρωτικά ακόμα και από αυτούς τους κλάδους. O λόγος της πιθανής αποχώρησης, είναι ότι η Ελλάδα είναι αναπτυγμένη χώρα, ενώ η DFC χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενα κράτη.

Η ανάμειξή της, τουλάχιστον στον κλάδο της ενέργειας, είχε αποφασιστεί προ ετών ως αντίβαρο στη δράση της ρωσικής Gazprom στην Ελλάδα και στην ενεργειακή εξάρτηση της Αθήνας από τη Μόσχα. Γι’ αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση ο όρος «ενεργειακή ανεξαρτησία».

Ασφαλώς, ούτε και μια απλή τηλεφωνική επικοινωνία εγγυάται ότι θα εισρεύσει φρέσκο αμερικανικό χρήμα στην Ελλάδα. Γιατί, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, είναι απαραίτητο πρώτα να πληρούνται οι προϋποθέσεις της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας στο επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο. Το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι ο κ. Μάρτσικ έχει στενές σχέσεις με το άμεσο περιβάλλον του προέδρου Τζο Μπάιντεν και θεωρείται πως μπορεί να προωθήσει διάφορα ελληνικά αιτήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This