Και για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης ενδιαφέρεται ο Σαββίδης

«Με ιδιαίτερη προσοχή, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τώρα ποιος θα αναλάβει εν τέλει τη διαχείριση του λιμανιού»

Must Read

Οχι μόνο δεν σταματά τις επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα, αλλά συνεχίζει ακάθεκτος ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης που, μετά την απόκτηση του 72% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μπαίνει και στη διεκδίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης!

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα ακόμη και στη Γερμανία, σε εφημερίδα του Ντίσελντορφ, αφού και από εκεί υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ιδιωτικοποιείται. Ενας από τους διεκδικητές για το σημαντικό και από στρατηγικής άποψης ελληνικό λιμάνι είναι ένας Ελληνορώσος επιχειρηματίας με στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Ιβάν Σαββίδης».

Η εφημερίδα «Handelsblatt» συνεχίζει: «Το Ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να διαθέσει το 67% των μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στην κούρσα παίρνουν μέρος τέσσερις ενδιαφερόμενοι. Ενας είναι ο ΟΛΘ, ο οποίος θέλει τώρα να αναλάβει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Σχεδόν το 72% των μετοχών του ΟΛΘ κατέχει η Belterra Investments Ltd, η οποία ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη. Το οικονομικό περιοδικό “Forbes” υπολογίζει την περιουσία του επιχειρηματία στα 1,6 δισ. δολάρια και τον κατατάσσει 80ό στον κατάλογο των πλουσιότερων Ρώσων.

Ως γνωστόν το όνομα του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος διαθέτει και ελληνικό διαβατήριο, δεν περιλαμβάνεται σε κατάλογο κυρώσεων. Η υπόθεση έχει ωστόσο πολιτικό βάρος. Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι βρίσκεται υπό κινεζικό έλεγχο από τότε που η COSCO ανέλαβε τον έλεγχο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Με ιδιαίτερη προσοχή, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τώρα ποιος θα αναλάβει εν τέλει τη διαχείριση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Για τους Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη δεν αποτελεί μόνο κομβικό σημείο στρατηγικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία κατασκευάζει στην πόλη δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ας σημειωθεί ότι σήμερα η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της σε LNG από τις ΗΠΑ. Επόμενο, λοιπόν, να ανησυχεί τους Αμερικανούς ότι μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί και της Αλεξανδρούπολης. Ο Σαββίδης (μέσω της ΟΛΘ Α.Ε.) κατέθεσε αίτημα ενδιαφέροντος ήδη από τον Οκτώβριο του 2020. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η όλη διαδικασία αποκτά ωστόσο διαφορετικό ενδιαφέρον».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This