Απαντήσεις για τις μονομερείς κινήσεις της Άγκυρας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στο Energy Transition Summit. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, συζητώντας με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φίλη, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι «Οποιαδήποτε μονομερής δραστηριότητα που επιδιώκει να υλοποιήσει τις προθέσεις μιας χώρας είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
Αναφερόμενος ειδικότερα στις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να προετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των διεκδικήσεων της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως «Εάν οποιαδήποτε χώρα επιλέξει να λάβει μονομερώς μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα έπρεπε να οργανωθούν σε πολυμερές ή διμερές επίπεδο, αυτά έχουν μόνο εσωτερική ισχύ και δεν έχουν διεθνή εφαρμογή», προσθέτοντας με έμφαση πως «για να έχουμε βιώσιμη ειρήνη, πρέπει να συνεργαστούμε».
Η στρατηγική της Αθήνας και η αποτροπή της οπισθοδρόμησης
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό, διαθέτει πλειάδα διπλωματικών εργαλείων και διεθνών βημάτων για να εκφράσει τις ενστάσεις της, προτιμώντας ωστόσο τη δράση από την απλή αντίδραση. Υπογράμμισε τη σημασία της προόδου που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι… «έχουμε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες με την Τουρκία και πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, και θα ήταν απόλυτη σπατάλη να έχουμε οπισθοδρόμηση».
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «Η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας πολύ ισχυρός και ένθερμος υποστηρικτής της ειρήνης και της ευημερίας», εξηγώντας ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας προετοιμάζεται πλέον για κάθε ενδεχόμενο σενάριο. «Η νέα εποχή της εξωτερικής πολιτικής χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ουσιαστική πρόβλεψη, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι που είναι εντελώς ασαφείς και ευάλωτες. Αυτό που κάνεις στην πραγματικότητα είναι να διαμορφώνεις απαντήσεις για όλα τα πιθανά σενάρια. Και αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα όσον αφορά την τουρκική νομοθεσία σχετικά με τη νομιμοποίηση της ‘Γαλάζιας Πατρίδας‘», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Η δεσμευτικότητα του Δικαίου της Θάλασσας
Στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας του κ. Γεραπετρίτη βρέθηκε η υπεροχή των διεθνών κανόνων έναντι των εθνικών επιδιώξεων. «Το διεθνές δίκαιο πρέπει απλώς να υπερισχύει των εσωτερικών μας προθέσεων, σκοπών ή οραμάτων. Και έτσι λειτουργούν οι διμερείς μας σχέσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη το δίκαιο της θάλασσας. Η Τουρκία έχει σκόπιμα απέχει από την υπογραφή και την κύρωση της UNCLOS, αλλά αυτές οι διατάξεις αποτελούν μέρος του διεθνούς δικαίου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά δεσμευτικές για όλα τα κράτη, τόσο τα υπογράφοντα όσο και τα μη υπογράφοντα», τόνισε ο υπουργός.
Η θέση αυτή υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τις διαφορές της με την Τουρκία σε κενό δικαίου, αλλά εντός ενός αυστηρού παγκόσμιου πλαισίου που αφορά όλους τους δρώντες.
Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ως κλειδί για την ειρήνη
Αναλύοντας τα αποτελέσματα της προσέγγισης με την Τουρκία, ο υπουργός στάθηκε στη μείωση των παραβιάσεων και των μεταναστευτικών ροών, αναγνωρίζοντας όμως το «αγκάθι» της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. «Έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής μείωσης των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά και της τεράστιας μείωσης του απόλυτου αριθμού των παράνομων εισόδων μεταναστών στην Ελλάδα. Όλοι κατανοούμε ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, και ειδικότερα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Είναι πεποίθησή μου ότι, αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ειρήνη και ευημερία. Επομένως, προσπαθούμε να εργαστούμε πάνω σε αυτό», δήλωσε.
Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει ως προς το πεδίο εφαρμογής αυτής της συζήτησης, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας».
Ο ρόλος της Ελλάδας και η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης
Πέρα από τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας και σταθεροποιητικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Λιβύη, όπου «έχουμε δημιουργήσει μια πολύ λειτουργική σχέση και με τις δύο πλευρές».
Στο ευρύτερο διεθνές πεδίο, σημείωσε ότι η εκλογή νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ άλλαξε τις ισορροπίες και λειτούργησε ως αφύπνιση για τη Γηραιά Ήπειρο. «Οι αμερικανικές εκλογές λειτούργησαν ως ένα ξύπνημα για τον κόσμο και για την Ευρώπη, και πάντα θέλω να βλέπω τη θετική πλευρά. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συνειδητοποίηση και επίγνωση ότι η Ευρώπη χρειάζεται πραγματικά μια αυτόνομη στρατηγική, η οποία προφανώς θα βασίζεται στη μεταπολεμική διεθνή αρχιτεκτονική και στις διατλαντικές σχέσεις. Αυτές εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση, νομίζω, για την παγκόσμια ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναπτυχθεί μια πιο αυτόνομη στάση. Συζητάμε για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τώρα είναι η στιγμή να την εφαρμόσουμε πραγματικά», εξήγησε, καταλήγοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον νέο, μεταβαλλόμενο κόσμο.
Δείτε επίσης:
- MEF: Πώς ο νομικός αναθεωρητισμός του Ερντογάν φέρνει σύγκρουση στη Μεσόγειο
- Τουρκία: Αρχές Ιουνίου έρχεται ο νόμος της «Γαλάζιας Πατρίδας»
- Προχωράει το τουρκικό νομοσχέδιο για τη «Γαλάζια Πατρίδα»
- Γκιούρντενιζ: Προκλητικός ο «αρχιτέκτονας» της Γαλάζιας Πατρίδας
- Τα τουρκικά ΜΜΕ «βλέπουν» σύγκρουση με την Ελλάδα το φθινόπωρο
- Milliyet: Νόμος «Γαλάζιας Πατρίδας» – «Καμία δράση στο Αιγαίο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας»
- Τούρκος διπλωμάτης: Χωρίς νομική βάση η «Γαλάζια Πατρίδα» και οι διεκδικήσεις της Άγκυρας
- Η Λευκάδα αναδεικνύει τον κίνδυνο των τουρκικών USV
- Ξεκίνησε μεγάλη τουρκική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα»
- Νατοϊκοί διοικητές φωτογραφίζονται μπροστά σε χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας»
- Τουρκία: Πολεμικές κραυγές κατά της Ελλάδας από τον «πατέρα» της Γαλάζιας Πατρίδας







