Σε «κόκκινο» συναγερμό οι ΗΠΑ για την κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ σήμερα στο Πέρλαντ (video)

Must Read

Σήμερα πρόκειται να οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία ο Τζορτζ Φλόιντ, ο Αφροαμερικανός που δολοφονήθηκε από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, και ο θάνατός του έγινε η αιτία να ξεκινήσει στις ΗΠΑ ένα πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων με τους συμμετέχοντες σε αυτές να διαμαρτύρονται κατά του ρατσισμού και των ανισοτήτων στη χώρα.

Η ταφή του άτυχου Φλόιντ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης θα γίνει στο Πέρλαντ, ένα προάστιο του Χιούστον ακριβώς δίπλα από τον τάφο της μητέρας του, ενώ εκτιμάται πως χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν (ξανά) στη μνήμη του για να τον αποχαιρετίσουν.

Αντιμέτωπος με 40 χρόνια φυλακή

Λίγες ώρες νωρίτερα ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών ο θύτης, ο Σόβιν, που είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας δεύτερου βαθμού και η ποινή φυλάκισής του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40 χρόνια.

Έτη φυλάκισης στα οποία δεν προσμετρώνται αυτή την ώρα κι άλλες κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αστυνομικό, μιας και εξαρτάται από τον δικαστή το αν θα τις εντάξει όλες σε ένα ενιαίο κατηγορητήριο. Ανάλογη τύχη, αναμένεται να έχουν όμως και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Φλόιντ, οι Τόμας Λέιν, Αλεξάντερ Κουένγκ και Του Τάο, μιας και αυτοί είναι επίσης αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες.

Ταραχές με αμείωτη ένταση

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις, κι αυτό μετά την πρώτη κηδεία που έγινε στη μνήμη του Φλόιντ στη Μινεάπολις (στην πόλη που δολοφονήθηκε), και στη γενέτειρά του, στη Βόρεια Καρολίνα. Στο Λος Αντζελες συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Λεωφόρο Χόλιγουντ, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

«Διαλύεται» η αστυνομία της Μινεάπολις

Άξιο αναφοράς -κι ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή να απομακρυνθεί η εθνοφρουρά από την Ουάσιγκτον- είναι το γεγονός πως η αστυνομία στη Μινεάπολις πρόκειται να «διαλυθεί», όπως τουλάχιστον δεσμεύθηκαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

«Δεσμευόμαστε να διαλύσουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας όπως τις γνωρίζουμε στην πόλη και να οικοδομήσουμε από κοινού με τους πολίτες μας ένα νέο μοντέλο δημόσιας ασφάλειας που θα εγγυάται αληθινά την ασφάλεια του πληθυσμού μας», δήλωσε η Λίσα Μπέντερ, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στο CNN.

Από την πλευρά του εντούτοις, ο δήμαρχος Τζέικομπ Φρέι τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης, αλλά όχι της διάλυσης της αστυνομίας, που κατηγορείται για ενδημικό ρατσισμό.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This