Παρασκευή 7/5/2021

Η Τουρκία καταδικάζει ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την κατηγορία της τρομοκρατίας!

Το καθεστώς Ερντογάν εδώ και χρόνια δείχνει μία ολοκληρωτική αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο τόσο στο επίπεδο των σχέσεων του με άλλα κράτη, όσο και στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η απανομή της δικαιοσύνης στη χώρα θυμίζει περισσότερο την περίοδο της μεγάλης τρομοκρατίας στην Σοβιετική Ένωση επί Στάλιν, παρά μια χώρα του ΝΑΤΟ με αξιώσεις εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Παρασκευή τέσσερις ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τρομοκρατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην ηγετών της Διεθνούς Αμνηστίας, ως μέρος μιας ευρύτερης καταστολής των φωνών της αντιπολίτευσης στη χώρα. Ένας κατηγορούμενος, ο Τάνερ Κίλιτς, που κάποτε ηγούταν της Διεθνής Αμνηστίας Τουρκίας, που αποτελεί κορυφαίο παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάστηκε ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης σε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών. Τρεις άλλοι (Οζλέμ Ντακιράν, Ιντίλ Εσέρ και Γκουνάλ Κουρσούν) καταδικάστηκαν για “βοήθεια σε μια τρομοκρατική οργάνωση” και έλαβαν όλοι τους ποινή φυλάκισης για 25 μήνες.

Οι υποθέσεις τους είναι οι τελευταίες σε μια ευρεία προσπάθεια καταστολής των αντιφρονούντων στην Τουρκία μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η προσπάθεια αυτής της καταστολής έχει οδηγήσει στις καταδίκες εκατοντάδων αθώων και στην όξυνση της πολιτικής διαμάχης του Ερντογάν με τους πολιτικούς του αντίπαλους.

Ενώ η κυβέρνηση καταδίκασε την ομάδα των ακτιβιστών για τρομοκρατικη δράση, οι επικριτές λένε ότι οι δίκες αποτελούν μέρος ενός αυθαίρετου συστήματος υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που στοχεύει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αβάσιμες κατηγορίες και χρησιμοποιεί το τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης για να καταπιέσει τους αντιφρονούντες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ