Λίβανος: Εκεί που οι γονείς πουλάνε τα ρούχα των παιδιών τους για ένα πιάτο φαϊ

Must Read

Ο Λίβανος αποτελεί χώρα της μέσης Ανατολής με μεγάλο χριστιανικό πληθυσμό. Οι κατά παράδοση πολύ φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με τον Λίβανο διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Οι λόγοι δεν είναι μόνο ιστορικοί, οφείλονται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα φιλοξένησε 30.000 Λιβανέζους κατά τη διάρκεια του Λιβανικού Εμφυλίου Πολέμου (1975-1990). Ακόμη και σήμερα υπάρχουν μεγάλες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο τους τελευταίους μήνες η οικονομική κατάσταση στο Λίβανο έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα των πολιτών στην απόλυτη εξαθλίωση.

Για τρεις δεκαετίες, ο σεφ Αντουάν ελ Χατζ εμφανίζεται στην τηλεόραση πέντε ημέρες την εβδομάδα για να βοηθήσει τους μάγειρες σε όλο τον Λίβανο να βελτιώσουν την αντίληψή τους για τις μαγειρικές τέχνες. Όμως πριν από δύο μήνες, καθώς μια οικονομική κρίση προκάλεσε την κατάρρευση του νομίσματος του Λιβάνου και την άνοδο των τιμών, συνειδητοποίησε ότι πολλοί από τους θεατές του δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά την αγορά των βασικών στοιχείων στα οποία βασίζει τις συνταγές του, όπως το μοσχαρίσιο κρέας.

«Κάποτε υπήρχε μια μεσαία τάξη στο Λίβανο, αλλά τώρα οι πλούσιοι είναι πλούσιοι, η μεσαία τάξη έγινε φτωχή και οι φτωχοί έχουν γίνει άποροι», δήλωσε ο κ. Ελ Χατζ, 65, σε συνέντευξή του αυτή την περασμένη εβδομάδα πριν βγει στον αέρα. Η κρίση του Λιβάνου, το αποτέλεσμα πολλών ετών κυβερνητικής διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης, οδήγησε στα ύψη την ανεργία και τα ποσοστά φτώχειας, τις επιχειρήσεις στο να κλείσουν και τους μισθούς να χάσουν την αξία τους καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κατάρρευσης διεισδύουν όλο και περισσότερο στην καθημερινή ζωή πολλών Λιβανέζων. Οι διακοπές ρεύματος σκοτεινιάζουν τους δρόμους, οι τράπεζες αρνούνται να παραδώσουν τα μετρητά των καταθετών και οι οικογένειες αγωνίζονται να αγοράσουν εισαγόμενα είδη πρώτης ανάγκης όπως πάνες και απορρυπαντικό πλυντηρίου. Το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης έχει φτάσει σε σημείο οπού περίπου το 33% των πολυκατοικιών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου αναγκάζονται να κλείσουν τις γεννήτριες τους το βράδυ με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια να μένουν χωρίς κλιματισμό στον καύσωνα.

Η συμμετοχή σε μια ομάδα Facebook που ονομάζεται παζάρια του Λιβάνου έχει διογκωθεί, ενώ τα μέλη της προσφέρουν τα πάντα, από μάρκες πόκερ έως ναργιλέδες με αντάλλαγμα φαγητό. Οι δημοσιεύσεις τους μοιάζουν με τραγική ποίηση.
«Νέα βάρη, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, για ανταλλαγή με ένα πακέτο πάνες, μεγέθους 6 και ένα μπουκάλι λαδιού», έλεγε μια ανάρτηση.

Μια άλλη ανάρτηση περιελάμβανε ένα πράσινο φόρεμα που η Φατιμά αλ Χουσέιν, μητέρα έξι παιδιών από το βόρειο Λίβανο, είχε αγοράσει ως δώρο για την κόρη της. Ήθελε να το ανταλλάξει για ζάχαρη, γάλα και απορρυπαντικό.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη, η κυρία Αλ Χουσέιν είπε ότι ο σύζυγός της βγάζει 200.000 λίβρες Λιβάνου την εβδομάδα ως χειρώνακτας, ποσό που άξιζε 130 δολάρια.Τώρα αξίζει λιγότερο από 30 δολάρια, αφήνοντας την οικογένειά της να αγωνίζεται να πληρώσει τα απαραίτητα. Είπε ότι αποφάσισε να ανταλλάξει το φόρεμα αφού έπρεπε να αρχίσει να ταΐζει στα παιδιά της ψωμί βουτηγμένο σε νερό. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν βρήκε καθόλου αγοραστές.

Όταν οι γείτονές της μαγειρεύουν, κλείνει τις πόρτες και τα παράθυρά της. «Δεν θέλω τα παιδιά μου να μυρίζουν το φαγητό», είπε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This