Έκρηξη στη Βηρυτό: Στους 78 οι νεκροί (100 λέει ο Ερυθρός Σταυρός), πάνω από 4.000 οι τραυματίες

Must Read

Η μεγάλη έκρηξη που έπληξε την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, την Τρίτη το απόγευμα αφότου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο λιμάνι της πόλης, είχε ως απολογισμό, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 78 άτομα να έχουν  χάσει τη ζωή τους και 4.000 να έχουν τραυματιστεί.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, είπε ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, ένα εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό που χρησιμοποιείται σε λιπάσματα και βόμβες, είχαν αποθηκευτεί για έξι χρόνια σε λιμενική αποθήκη χωρίς μέτρα ασφαλείας, «θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αποθήκευση του υλικού «απαράδεκτη» και ζήτησε έρευνα για την αιτία της έκρηξης, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται εντός πέντε ημερών, ανέφερε η δήλωσή του.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου, Τζωρτζ Κετάνα, δήλωσε στο Λιβανέζικο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό International ότι υπάρχουν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι τραυματίες, κάποιοι σε σοβαρή κατάσταση και ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να φτάσει στους 100. «Μερικά θύματα εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα στα ερείπια», είπε ο Κετάνα.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγνοούνται. Οι άνθρωποι ρωτούν το τμήμα έκτακτης ανάγκης για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και είναι δύσκολο να ψάξουν τη νύχτα επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα », δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν στο Reuters.

Αξιωματούχοι του Λιβάνου δεν χαρακτήρισαν την έκρηξη ως «επίθεση», κάτι που είχε κάνει νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ (και μόνο αυτός, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί), ο οποίος απευθυνόμενος  στον λαό του Λιβάνου μετά τις εκρήξεις, οι οποίες άφησαν δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, αναφέρθηκε στο περιστατικό ως «τρομερή επίθεση».

Η βοήθεια της Κύπρου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να στείλει η χώρα ιατρική βοήθεια στο γειτονικό Λίβανο. Είπε ότι η κυπριακή πρεσβεία στη Βηρυτό, η οποία ήταν κλειστή τη στιγμή της έκρηξης, υπέστη σοβαρές ζημιές.

«Η Κύπρος είναι έτοιμη να δεχτεί τραυματίες για θεραπεία και να στείλει ιατρικές ομάδες εάν απαιτείται», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης στο CyBC.

Η έκρηξη της Τρίτης ακούστηκε σε όλη την Κύπρο, η οποία βρίσκεται περίπου 100 μίλια (160 χλμ.) μακριά.

Δείτε ακόμα: Πολύνεκρη έκρηξη στη Βηρυτό: «Σαν τη Χιροσίμα», λέει ο κυβερνήτης – Αισθητή σε ολόκληρη την Κύπρο – Η ελληνική αντίδραση (video)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This