Τρίτη 15/6/2021

Υπέρ της Αρμενίας και λάβρος κατά της Τουρκίας ο Ολάντ: «Η παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να αμφισβητηθεί»

Ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, μετά από πρόσκληση του δημάρχου της Αλφορβίλ (κοινότητα στα νοτιοανατολικά προάστια του Παρισιού, μόλις 8χλμ. από το κέντρο, με σημαντική αρμενική παρουσία) Λουκ Καρβουνά, έδωσε το παρόν σε συλλαλητήριο που καταδίκαζε την επίθεση της Τουρκίας και  του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ.

«Έγινε ένα βήμα με τον βομβαρδισμό πολιτών. Καταλήγουμε με έναν πόλεμο για να κατακτηθεί ένα έδαφος. Η παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να αμφισβητηθεί», δήλωσε ο Ολάντ σύμφωνα με την Le Parisien.

«Ναι, ένας πραγματικός πόλεμος που ξεκίνησε από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά μπορεί να συνεχιστεί με την υποστήριξη της Τουρκίας. Η Τουρκία, η οποία εκτός από τα όπλα στέλνει επίσης μισθοφόρους της Συρίας και της Λιβύης στο Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα η κατάσταση έχει κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο καθώς έχει γίνει στόχος ο άμαχος πληθυσμός. Αυτό δεν είναι μόνο κλιμάκωση, είναι αποσταθεροποίηση ολόκληρου του Καυκάσου», είπε ακόμα ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει ψήφισμα και να αναγκάσει τις πλευρές να ετοιμάσουν εκεχειρία, αλλά πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για την Τουρκία, διότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται σε ολόκληρη τη στρατηγική της Τουρκίας».

Ο Ολάντ έκανε αναφορά στην Ελλάδα και προειδοποίησε για τις τουρκικές βλέψεις: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να επιτρέπει στο μέλος του να εισβάλει στην Ελλάδα, να καταλαμβάνει εδάφη στη Συρία και να επιτίθεται στους Κούρδους. Πώς το ΝΑΤΟ ανέχεται το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εισέλθει στον Καύκασο και προκαλεί στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σήμερα είναι στην Αρμενία, στο Καραμπάχ, αλλά αύριο μπορεί να είναι στα Βαλκάνια αν δεν λάβουμε μέτρα. Πώς μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, μια συμμαχία που βασίζεται στην αρχή της ελευθερίας και της δημοκρατίας; Σήμερα έχει έρθει η ώρα για υπευθυνότητα και έχει έρθει για την Ευρώπη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανέναν εκβιασμός στην Ευρώπη».

«Ο Ερντογάν έχει ακόμη θέση στο ΝΑΤΟ;» ρώτησε ο Καρβουνά για να απαντήσει ηχηρά το πλήθος: «Όχι!».

«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του δημάρχου της Αλφορβίλ να διοργανώσει αυτή τη συγκέντρωση για την ειρήνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αυτός ο πόλεμος σκοτώνει στρατιώτες και πολλούς πολίτες επί οκτώ ημέρες. Η Γαλλία, με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ πρέπει να επιβάλουν εκεχειρία και επανάληψη του διαλόγου», ανέφερε νωρίτερα ο Φρανσουά Ολάντ στο Twitter.

Υπέρ των Αρμενίων του Αρτάχ έκαναν παρέμβαση ο αναπληρωτής δήμαρχος του Παρισιού Audrey Pulvar, η βουλευτής Isabelle Santiago, ο δήμαρχος της Alfortville Luc Carvounas και ο εκπρόσωπος του Καραμπάχ Hovhannes Gevorgyan, αναφέρει το A1+.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ