Κυριακή 20/6/2021

Reuters: Παρίσι και Βερολίνο δίνουν μια εβδομάδα προθεσμία στον Ερντογάν

Ζητούν να ξεκαθαρίσει τη θέση της

Ο Ερντογάν απειλεί ξεκάθαρα ξανά στη Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες, όμως η Γαλλία και η Γερμανία, του δίνουν μια εβδομάδα να αποφασίσει ποια θα είναι η θέση της. Παρά το γεγονός ότι η κραυγαλέα προκλητικότητα του Τούρκου προέδρου έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό της ΕΔ της Ελλάδας, ακόμα μια φορά, η ΕΕ εξακολουθεί να αφήνει ασάφιες το θέμα των κυρώσεων.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη». Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Ο ρόλος της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο Λεντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής: «Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός. Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο» δήλωσε.

Διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ για την «ομηρία» του κυβερνητικού αεροσκάφους – «Για την ασφάλεια του Δένδια έγινε» λένε οι Τούρκοι

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας , ενώ το το τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι απάντησε ότι δεν καθυστέρησε επίτηδες το αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δενδια, εντιθέτως προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την… ασφάλεια του!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ