Η αιγυπτιακή διάψευση ανάγκασε σε κυβίστηση την Τουρκία: Αντί για «συμφωνήσαμε», πήγε στο «θέλουμε διάλογο»

«Οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη»

Must Read

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν τα όσα ακούγονται ότι το Κάιρο συζήτησε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία. Η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, πρόσθεσαν οι πηγές.

Το Κάιρο δεν έχει επίσης «καμία πρόθεση» να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το θέμα, ανέφεραν οι πηγές και πρόσθεσαν ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι πλησιάζει μια συμφωνία, είναι ψευδείς.

«Η αιγυπτιακή πλευρά διατηρεί τη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας. Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη», έγραψε το Arab News, επικαλούμενο τις διπλωματικές πηγές.

Τα σχόλια έρχονται μετά τους ισχυρισμούς του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι η Άγκυρα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο σύμφωνα με τη συμφωνία ναυτικής αρχής που συνήφθη με τη Λιβύη και έχει εγγραφεί στον ΟΗΕ.

Αναδίπλωση από Καλίν

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν μιλώντας στο Bloomberg, χαρακτήρισε την Αίγυπτο ως «τον εγκέφαλο και την καρδιά» του αραβικού κόσμου και είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γυρίσει μια νέα σελίδα με το Κάιρο και τις χώρες του Κόλπου.

«Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε με την Αίγυπτο για θαλάσσια ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για άλλα θέματα στη Λιβύη, την ειρηνευτική διαδικασία και τους Παλαιστινίους. Εάν μπορούσαμε να κάνουμε διμερή εποικοδομητικά βήματα, μπορεί να συνέβαλε στη σταθεροποίηση της περιοχής από τη Βόρεια Αφρική έως την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Καλίν, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τον Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε παρουσιάσει μια σχεδόν τελειωμένη συμφωνία.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «ο διάλογος μπορεί να αναπτύξει τις διμερείς και περιφερειακές μας σχέσεις. Αυτό ισχύει και για τις άλλες τέσσερις χώρες του Κόλπου. Δεν έχουμε άλυτα προβλήματα με καμία αραβική χώρα. Θα μπορούσαμε να γυρίσουμε μια νέα σελίδα με την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This